Zonnebloemolie: gezond of niet?

Gereviewd door expert
29 reacties

8794 volgers

Zonnebloemolie is een van meest gebruikte oliën om in te bakken en braden. Het wordt vaak aangeprezen als een gezond product, omdat het een hoog gehalte meervoudig onverzadigde vetzuren bevat.

Dit betekent echter niet automatisch dat zonnebloemolie goed voor je is. Dat hangt namelijk af van de samenstelling van de vetzuren en het type zonnebloemolie.

In dit artikel bekijken we wat de wetenschap zegt over zonnebloemolie.

1. Wat is zonnebloemolie?

Zonnebloemolie is een plantaardige olie. Het is een goudgele, heldere, vrij dunne vloeistof met een neutrale smaak.

Hoe wordt zonnebloemolie gemaakt?

Zonnebloemolie wordt gemaakt door de zaden van de Helianthus annuus plant (zonnebloem) te persen. Deze zaden worden koud geperst met een hydraulische draaipers, of expeller. Een zonnebloempit bevat 39% – 49% olie.

Eén persing door de draaipers levert koudgeperste zonnebloemolie op. Deze vorm blijft het dichtst bij de natuur en mag niet warmer worden dan 30 graden. Verhit je de olie meer, dan verandert de samenstelling en oxideren de vetzuren.

Koudgeperste zonnebloemolie heeft een lichtgele kleur, zachte, neutrale smaak. Koud gebruiken veel mensen zonnebloemolie vaak over salades, in sauzen en in dressings. Deze oliesoort is ook populair om in te bakken en frituren.

Bewerkte zonnebloemolie

Om de houdbaarheid van de olie te verlengen wordt deze verhit en verder bewerkt. Deze bewerkte of ‘geraffineerde’ zonnebloemolie is niet alleen langer houdbaar, maar heeft ook een hogere rookgrens (zo’n 190 tot 230 graden Celsius).

Zonnebloemolie en transvetten

Naast verhitting is hydrogenering een andere bewerkingsmethode die vaak toegepast wordt. Hydrogenering is een chemisch proces dat plantaardige olie bij kamertemperatuur verhardt. Bij gedeeltelijke hydrogenering wordt het vet smeerbaar en kan het gebruikt worden in bijvoorbeeld snoep, gebak, koekjes en chips.

Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit gedeeltelijke hardingsproces is dat het transvetten produceert.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze soort vetten erg ongezond zijn en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (1). In Nederland wordt dit gedeeltelijke hardingsproces niet of nauwelijks meer gebruikt. Er is vanaf 1994 een aangepast proces in gebruik, waarbij enzymen worden gebruikt om de vetten aan te passen. Van dit proces is nog niet duidelijk of het invloed heeft op onze gezondheid, net zoals we vanaf ongeveer 1910 niet wisten dat transvet vorming tijdens gedeeltelijk harden van plantaardige vetten een groot probleem voor onze gezondheid zou zijn.

Als er op een pak koekjes ‘zonnebloemolie’ staat, gaat het nu vaak om de enzymatisch aangepaste vorm van zonnebloemolie. Op de wereldmarkt zijn dit soort vetten ‘goedkoop’ en daarom worden ze massaal in bewerkte en in lang houdbare producten verwerkt.

Zonnebloemolie bewaren

Onder invloed van licht, warmte en/of lucht kan zonnebloemolie oxideren en ranzig worden. Bewaar zonnebloemolie daarom altijd goed afgesloten op een koele, donkere plaats. Oxidatie herken je bijvoorbeeld aan de bruine, plakkerige rand van de fles of je frituurpan.

2. Verschillende soorten zonnebloemolie

Over het geheel genomen zijn er vier soorten zonnebloemolie verkrijgbaar. Elke soort bevat specifieke hoeveelheden linol- of oliezuur. Linolzuur is het bekendste omega 6-vetzuur: een meervoudig onverzadigd vetzuur. Oliezuur is omega-9: een enkelvoudig onverzadigd vetzuur.

  • Hoog linolzuur (68% linolzuur)
  • Midden-oliezuur (65% oliezuur)
  • Hoog oliezuur (82% oliezuur)
  • Hoog stearinezuur/hoog oliezuur (72% oliezuur, 18% stearinezuur) (2).

De laatste soort van dit rijtje is niet bedoeld om thuis mee te koken en wordt vooral gebruikt in voorverpakt eten, ijs, chocolade en voor industrieel frituren (3).

Linolzuur en oliezuur zijn allebei energiebronnen voor het lichaam en dragen bij aan de cel- en weefselsterkte (4, 5).

3. Voedingswaarde van zonnebloemolie

Alle zonnebloemoliën bestaan voor 100% uit vet en bevatten vitamine E, een in vet oplosbare voedingsstof die cellen beschermt tegen ouderdomsschade (6, 7).

Zonnebloemolie bevat geen eiwitten, koolhydraten, cholesterol of natrium 6).

Oliën en vetten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Ze leveren calorieën en helpen vetoplosbare hormonen en vitamines door je lichaam te transporteren (in het bijzonder vitamine A, D, E en K).

Vetten en oliën zorgen ook voor een gezonde leverwerking en voorkomen ontstekingen en bloedstollingen (8).

Het is belangrijk te onthouden dat bij de inname van vetten vooral het evenwicht tussen de soorten belangrijk is, niet per se of een bepaald vet ‘goed’ of ‘slecht’ is.

Boodschappenlijst

Gezond en gevarieerd eten doe je met Jaspers boodschappenlijst.

Ontvang Jaspers boodschappenlijst

4. Belangrijke vetten: omega 3 en 6

Je lichaam kan veel verschillende vetten zelf aanmaken. Een uitzondering hierop zijn de essentiële vetten omega 3 en omega 6. Deze moet je lichaam uit je voeding halen.

Het is niet alleen belangrijk dat je deze beide onverzadigde vetzuren binnenkrijgt, het is ook belangrijk dat je ze in de juiste verhouding binnenkrijgt. Dat wordt de omega-6: omega-3 ratio, ook wel n-6: n-3 ratio genoemd. 

De juiste balans

Onze voorouders kregen ongeveer evenveel omega 3 als omega 6-vetzuren binnen. Oftewel: hun dieet had een n-6: n-3 ratio van 1: 1 (9).

In ons Westerse eetpatroon ligt de ratio eerder op 20: 1 of zelfs nog hoger. Dat wil zeggen dat we minstens 20 keer zoveel omega 6 binnen krijgen als omega 3 (10). Dat heeft nadelige gevolgen. Omega-6 vetten vervullen de rol van ‘onstekingsbevorderaar’ en omega-3 vetten de rol van ‘onstekingsremmer’.

Over het algemeen kun je stellen dat hoe lager de n-6: n-3 ratio is, hoe beter dit is voor je gezondheid. Een ratio van 4 à 5: 1 is een goed streven (11).

Om een goede balans te krijgen kun je twee dingen doen: meer producten gebruiken die omega 3 bevatten en zorgen dat je minder omega 6 binnenkrijgt. In de praktijk is het enorm moeilijk gebleken om de omega-6 inname te beperken, dit goedkope vet zit werkelijk overal in verwerkt. En natuurlijke voedingsmiddelen zoals walnoten en macadamia noten bevatten van zichzelf al een n-6/n-3 verhouding van meer dan 5:1

Alleen vis en visolie bevatten relatief veel omega 3 en kun je als supplement toevoegen aan je voedingspatroon. Zo krijg je de verhouding sneller terug in balans.

5. High oleic zonnebloemolie

High oleic zonnebloemolie is de variant olie die meer omega 9 (oliezuur) bevat en minder omega 6 (linolzuur).

Vetzuurprofiel zonnebloemolieEnkelvoudig onverzadigdMeervoudig onverzadigdVerzadigd
 Oliezuur (oleic)

(omega 9)

Linolzuur (linoleic)

 (omega 6)

Palmitine en stearine vetzuren
High linoleic zonnebloemolie 20699
High oleic zonnebloemolie8299

Deze soort zonnebloemolie kan dus helpen om je n-6: n-3 ratio te verbeteren.

Vergeleken met olijfolie heeft een high oleic zonnebloemolie bovendien een hogere rookgrens. Ook is deze oliesoort minder gevoelig voor oxidatie en daardoor langer houdbaar.

Vanwege deze voordelen is de high oleic-variant steeds beter te krijgen in de winkels.

6. Mogelijke gezondheidsvoordelen van zonnebloemolie

De soorten zonnebloemolie die veel oliezuur bevatten (high oleic zonnebloemolie), lijken de meeste gezondheidsvoordelen te hebben, met name de varianten met 80% of meer oliezuur (12, 13).

Cholesterolgehalte en hartaandoeningen.

Uit een onderzoek onder 15 gezonde volwassenen bleek dat mensen die gedurende 10 weken een dieet volgden dat rijk was aan high oleic zonnebloemolie, significant lagere bloedspiegels van LDL (slechte) cholesterol en triglyceriden hadden dan mensen met een voedingspatroon met een vergelijkbare hoeveelheid aan verzadigd vet. (13).

Een ander onderzoek onder 24 mensen met hoge bloedlipidenwaarden wees uit dat het 8 weken lang consumeren van een dieet met zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte leidde tot een significante verhoging van HDL (goed) cholesterol, vergeleken met een dieet zonder zonnebloemolie (12).

Gerelateerd artikel: Cholesterol: wat is het en hoe verlaag je het?

Huidverzorging

Je kunt zonnebloemolie ook op je huid gebruiken, bijvoorbeeld een crème of lotion met zonnebloemolie als ingrediënt. Enkele voordelen van deze olie als verzorging:

  • Zonnebloemolie is zeer absorberend en verstopt de poriën niet. Het is voor de meeste mensen niet-irriterend.
  • Zoals eerder genoemd, bevat het vitamine E: een antioxidant dat de huid kan helpen beschermen tegen vrije radicalen en tegen schadelijke effecten van de zon, zoals veroudering en rimpels.
  • Linolzuur helpt de natuurlijke barrière van de huid te behouden en ondersteunt het vermogen om vocht vast te houden. Het heeft ook een ontstekingsremmend effect bij plaatselijk gebruik en helpt de huid te beschermen tegen bacteriën en ziektekiemen. Uit een onderzoek bij vroeggeboren baby’s in Bangladesh bleek bijvoorbeeld dat plaatselijke toepassing van zonnebloemolie kindersterfte door ziekenhuisinfecties verminderde (14).
  • Een kleine studie met 19 vrijwilligers laat zien dat zonnebloemolie effectiever was in het verbeteren van de hydratatie van de huid dan olijfolie (15).
  • Een onderzoek onder dieren wees uit dat plaatselijk gebruik van zonnebloemolie hielp om wonden sneller te genezen (16). Dit kan komen door het hoge oliezuurgehalte, dat gunstig lijkt bij wondverzorging.

Wil je zonnebloemolie als verzorgingsproduct proberen? Let dan wel op dat je geen allergie hebt voor zaden, noten of ambrosia, dan zou je hiervan ook last kunnen krijgen. Overleg daarom eerst met je arts.

7. Mogelijke nadelen van zonnebloemolie

Ondanks dat zonnebloemolie voordelen lijkt te hebben, is er meer onderzoek nodig naar de gezondheidseffecten. Er lijken namelijk ook nadelen te zijn.

Hoog omega-6-gehalte

Hoewel omega-6 een essentieel vetzuur is dat mensen uit hun dieet moeten halen, zijn er zorgen dat een te hoge inname kan leiden tot ontstekingen in het lichaam en bepaalde gezondheidsproblemen (17).

Als men teveel linolzuur (omega 6) binnenkrijgt uit plantaardige oliën en juist minder ontstekingsremmende omega-3-vetzuren lijkt dat negatieve gezondheidseffecten te kunnen hebben (18).

Ook zijn er studies met dieren die erop wijzen dat het arachidonzuur dat door omega-6 in het lichaam wordt geproduceerd, ontstekingsmarkers en signaalstoffen kan verhogen die gewichtstoename en obesitas bevorderen (19, 20, 21).

Oxidatie en aldehyden

Zonnebloemolie is populair om mee te koken op hoog vuur, omdat het een hoog rookpunt heeft (de temperatuur waarbij het begint te roken en af ​​te breken). Studies tonen echter aan dat een hoog rookpunt niet perse iets te maken heeft met de stabiliteit van een olie onder hoge temperaturen.

Een mogelijk negatief aspect van zonnebloemolie is dat het giftige verbindingen afgeeft als je het herhaaldelijk verhit tot temperaturen van 180 ° C, zoals bij frituren (22). Daarom is het goed om frituurolie regelmatig te vervangen.

Uit één onderzoek bleek dat zonnebloemolie bij drie soorten frituurtechnieken de meeste aldehyden afgaf aan kookdampen, vergeleken met andere plantaardige oliën (23).

Aldehyden zijn giftige verbindingen die DNA en cellen kunnen beschadigen en op die manier kunnen bijdragen aan aandoeningen zoals hartaandoeningen en de ziekte van Alzheimer (24).

8. Conclusie

Verschillende onderzoeken suggereren dat het consumeren van zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte (en minder verzadigde vetten) het risico op beroertes en hartaandoeningen kan helpen verminderen door LDL (slecht) en HDL (goed) cholesterol te verhogen.

Ook lijkt uitwendig gebruik van zonnebloemolie gunstige effecten te hebben op het voorkomen van veroudering en de kwaliteit van de huid.

Zonnebloemolie kan rijk zijn aan omega 6. Het is belangrijk om een goede balans tussen omega 3 en omega 6 te bewaken. Het is dan ook beter om te kiezen voor zonnebloemoliën met een lager gehalte aan omega 6.

Het is tot slot mogelijk dat zonnebloemolie giftige verbindingen afgeeft bij regelmatige verhitting tot hogere temperaturen.

Alternatieven voor zonnebloemolie

Over het algemeen is het waarschijnlijk prima om zonnebloemolie te gebruiken bij toepassingen met een lagere temperatuur. Mocht je een andere plantaardige olie of product willen gebruiken, olijfolie of avocado zijn gezonde alternatieven.

Gerelateerd artikel: Wat zijn gezonde oliën?

  • Olijfolie. Zie ook ons artikel over olijfolie.
  • Avocado. Vervang olijfolie door avocado en bak er je eten in. Gebruik dezelfde hoeveelheid avocado die je normaal als olie zou gebruiken.

In onze programma’s en recepten gebruiken wij meerdere soorten oliën en vetten om in te bakken en braden. Het is leuk en lekker om af te wisselen. Daarnaast kan het gebruik van verschillende oliën bijdragen aan een betere balans van de soorten vet in je totale voedingspatroon.

Omega 3-visolie

Een juiste verhouding omega-6 en omega-3 is belangrijk

Bekijk het product

Tekst is geverifieerd door Connie Hoek, Diëtist

Wat vond je van dit artikel?

  1. Sun, Q., Ma, J., Campos, H., Hankinson, S. E., Manson, J. E., Stampfer, M. J., Rexrode, K. M., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2007). A prospective study of trans fatty acids in erythrocytes and risk of coronary heart disease. Circulation115(14), 1858–1865. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.106.679985
  2. List, Gary. (2017). Sunflower Seed and Oil. Lipid Technology. 29. 16-16. 10.1002/lite.201700005.
  3. Anushree, S., André, M., Guillaume, D. et al. Stearic sunflower oil as a sustainable and healthy alternative to palm oil. A review . Agron. Sustain. Dev. 37, 18 (2017). https://doi.org/10.1007/s13593-017-0426-x
  4. Whelan, J., & Fritsche, K. (2013). Linoleic acid. Advances in nutrition (Bethesda, Md.)4(3), 311–312. https://doi.org/10.3945/an.113.003772
  5. Sales-Campos, H., Souza, P. R., Peghini, B. C., da Silva, J. S., & Cardoso, C. R. (2013). An overview of the modulatory effects of oleic acid in health and disease. Mini reviews in medicinal chemistry13(2), 201–210.
  6. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/172357/nutrients
  7. Solway, J., McBride, M., Haq, F., Abdul, W., & Miller, R. (2020). Diet and Dermatology: The Role of a Whole-food, Plant-based Diet in Preventing and Reversing Skin Aging-A Review. The Journal of clinical and aesthetic dermatology13(5), 38–43.
  8. Willett, W. C., Stampfer, M. J., & Sacks, F. M. (2014). Association of dietary, circulating, and supplement fatty acids with coronary risk. Annals of internal medicine161(6), 453. https://doi.org/10.7326/L14-5018
  9. A.P. Simopoulos, Evolutionary aspects of diet, the omega-6/omega-3 ratio and genetic variation: nutritional implications for chronic diseases, Biomedicine & Pharmacotherapy, Volume 60, Issue 9, 2006, Pages 502-507, ISSN 0753-3322, https://doi.org/10.1016/j.biopha.2006.07.080.
  10. Simopoulos A. P. (2016). An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity. Nutrients8(3), 128. https://doi.org/10.3390/nu8030128
  11. Mariamenatu, A. H., & Abdu, E. M. (2021). Overconsumption of Omega-6 Polyunsaturated Fatty Acids (PUFAs) versus Deficiency of Omega-3 PUFAs in Modern-Day Diets: The Disturbing Factor for Their “Balanced Antagonistic Metabolic Functions” in the Human Body. Journal of lipids2021, 8848161. https://doi.org/10.1155/2021/8848161
  12. Jenkins, D. J., Chiavaroli, L., Wong, J. M., Kendall, C., Lewis, G. F., Vidgen, E., Connelly, P. W., Leiter, L. A., Josse, R. G., & Lamarche, B. (2010). Adding monounsaturated fatty acids to a dietary portfolio of cholesterol-lowering foods in hypercholesterolemia. CMAJ : Canadian Medical Association journal = journal de l’Association medicale canadienne182(18), 1961–1967. https://doi.org/10.1503/cmaj.092128
  13. Allman-Farinelli, M. A., Gomes, K., Favaloro, E. J., & Petocz, P. (2005). A diet rich in high-oleic-acid sunflower oil favorably alters low-density lipoprotein cholesterol, triglycerides, and factor VII coagulant activity. Journal of the American Dietetic Association105(7), 1071–1079. https://doi.org/10.1016/j.jada.2005.04.008
  14. Darmstadt, G. L., Saha, S. K., Ahmed, A. S., Ahmed, S., Chowdhury, M. A., Law, P. A., Rosenberg, R. E., Black, R. E., & Santosham, M. (2008). Effect of skin barrier therapy on neonatal mortality rates in preterm infants in Bangladesh: a randomized, controlled, clinical trial. Pediatrics121(3), 522–529. https://doi.org/10.1542/peds.2007-0213
  15. Danby, S. G., AlEnezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, M. J. (2013). Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: implications for neonatal skin care. Pediatric dermatology30(1), 42–50. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2012.01865.x
  16. Romero, Marques & A, Peixoto & Messias, Júlio & de, Albuquerque & Silva, Valdemiro. (2004). The effects of topical application of sunflower-seed oil on open wound healing in lambs. Acta Cirurgica Brasileira. 19. 10.1590/S0102-86502004000300005.
  17. Jandacek R. J. (2017). Linoleic Acid: A Nutritional Quandary. Healthcare (Basel, Switzerland)5(2), 25. https://doi.org/10.3390/healthcare5020025
  18. Simopoulos A. P. (2008). The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Experimental biology and medicine (Maywood, N.J.)233(6), 674–688. https://doi.org/10.3181/0711-MR-311
  19. Masi, L. N., Martins, A. R., Rosa Neto, J. C., do Amaral, C. L., Crisma, A. R., Vinolo, M. A., de Lima Júnior, E. A., Hirabara, S. M., & Curi, R. (2012). Sunflower oil supplementation has proinflammatory effects and does not reverse insulin resistance in obesity induced by high-fat diet in C57BL/6 mice. Journal of biomedicine & biotechnology2012, 945131. https://doi.org/10.1155/2012/945131
  20. Naughton, S. S., Mathai, M. L., Hryciw, D. H., & McAinch, A. J. (2016). Linoleic acid and the pathogenesis of obesity. Prostaglandins & other lipid mediators125, 90–99. https://doi.org/10.1016/j.prostaglandins.2016.06.003
  21. Alvheim, A. R., Malde, M. K., Osei-Hyiaman, D., Lin, Y. H., Pawlosky, R. J., Madsen, L., Kristiansen, K., Frøyland, L., & Hibbeln, J. R. (2012). Dietary linoleic acid elevates endogenous 2-AG and anandamide and induces obesity. Obesity (Silver Spring, Md.)20(10), 1984–1994. https://doi.org/10.1038/oby.2012.38
  22. Moumtaz, S., Percival, B. C., Parmar, D., Grootveld, K. L., Jansson, P., & Grootveld, M. (2019). Toxic aldehyde generation in and food uptake from culinary oils during frying practices: peroxidative resistance of a monounsaturate-rich algae oil. Scientific reports9(1), 4125. https://doi.org/10.1038/s41598-019-39767-1
  23. Peng, C. Y., Lan, C. H., Lin, P. C., & Kuo, Y. C. (2017). Effects of cooking method, cooking oil, and food type on aldehyde emissions in cooking oil fumes. Journal of hazardous materials324(Pt B), 160–167. https://doi.org/10.1016/j.jhazmat.2016.10.045
  24. LoPachin, R. M., & Gavin, T. (2014). Molecular mechanisms of aldehyde toxicity: a chemical perspective. Chemical research in toxicology27(7), 1081–1091. https://doi.org/10.1021/tx5001046

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (29)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. D Hiemstr
    op 7 juni 2021 om 12:10 zegt
    De medische wetenschap heeft het altijd over te hoog cholesterol HDL LDL ten eerste is er maar één en ten tweede maar ik lever nooit te veel cholesterol aan, krijg je al te veel binnen dat maat het lever minder aan. De halve wereld slikt Statine terwijl het niet nodig is en ook nog erg ongezond. TROS Radar heeft er die uitzendingen over uitgezonden. En daar is nooit een arts die daar commentaar over geleverd heeft. De Magarine en de medicijnen fabriek verdiend hier kapitaal aan.
  2. Amy Lovendaal
    op 5 oktober 2020 om 10:10 zegt
    Goed en duidelijk artikel; complimenten ! Misschien goed te vermelden dat walnotenolie een heel goede olie is, met de juiste “omega-verhoudingen” (en ng veel meer gezonde voordelen.
  3. Ik vond het een goed artikel , duidelijk en sterk . Thanks , Godszegen
  4. D Hiemstr
    op 7 juni 2021 om 12:10 zegt
    De medische wetenschap heeft het altijd over te hoog cholesterol HDL LDL ten eerste is er maar één en ten tweede maar ik lever nooit te veel cholesterol aan, krijg je al te veel binnen dat maat het lever minder aan. De halve wereld slikt Statine terwijl het niet nodig is en ook nog erg ongezond. TROS Radar heeft er die uitzendingen over uitgezonden. En daar is nooit een arts die daar commentaar over geleverd heeft. De Magarine en de medicijnen fabriek verdiend hier kapitaal aan.
  5. Amy Lovendaal
    op 5 oktober 2020 om 10:10 zegt
    Goed en duidelijk artikel; complimenten ! Misschien goed te vermelden dat walnotenolie een heel goede olie is, met de juiste “omega-verhoudingen” (en ng veel meer gezonde voordelen.
  6. Ik vond het een goed artikel , duidelijk en sterk . Thanks , Godszegen
  7. Arjen van Slingerlandt
    op 13 september 2020 om 18:16 zegt
    Bedankt, deze informatie zocht ik precies!
  8. Hey Jasper, Heb je blogs over vetten met veel interesse gelezen, bedankt! Zoals ik het heb begrepen uit je blogs kun je enkelvoudige onverzadigde vetten verhitten, maar de meervoudige (zoals zonnebloemolie) niet. Ik vroeg me af als je high-oleïc zonnebloemolie gebruikt, je dit wel kunt verhitten, aangezien dit dan meer enkelvoudige onverzadigde vetten bevat? Ben benieuwd! Groetjes Miles
    1. Hoi Miles, de high oleic zonnebloemolie van goede kwaliteit is veilig om te verhitten.
  9. Geweldig artikel! Omega 3 tot 6 verhouding is ontzetttend belangrijk! Wanneer gaan de medische en voedings industrie dit eindelijk inzien? Ze hebben het nog steeds alleen over Verzadigd en onverzadigd vet
  10. Maureen Groven
    op 3 oktober 2019 om 11:13 zegt
    Als de verhouding omega 6 : omega 3 van zonnebloemolie niet goed is, is het dan ook niet goed om regelmatig zonnebloempitten te eten? (ca. 50 gram per week)?
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 17 december 2019 om 15:19 zegt
      Tijdens het verwerkingsproces verandert de verhouding van de vetten. Daarom is het prima om zonnebloempitten te eten.
  11. Vanmiddag is bij de dokter gebleken dat sinds ik (de voor mij betaalbare!) kokosolie gebruik mijn LDL-cholesterol enorm gis estegen, dus daar ben ik mee gestopt – voordat er ongelukken gebeuren zoals bij Pascale. Ik ben net op zoek gegaan naar die high oleïc zonnebloemolie en kwam tot de conclusie dat de prijs hiervan gelijk is als die van milde biologische olijfolie. Nu is mijn vraag of bakken in die milde olijfolie niet net zo ‘gezond’ is als in die high oleïc zonnebloemolie.
    1. De vetzuren van olijfolie veranderen als je ermee gaat bakken. Dat kun je daarom beter niet doen. Je zou ervoor kunnen kiezen om grasboter of ghee te gebruiken om in te bakken.
  12. Pascale
    op 5 juli 2019 om 20:53 zegt
    Jullie spreken hier over kokosolie, maar kokosolie en andere producten van kokosnoten zijn wel heel slecht voor patiënten met een cholesterol probleem en zeker als de anders dichtgeslibd zijn . Daardoor heb ik vorige jaar 4 hersenen infarcten gehad met blijvende schade + ook dat linkse kant verlamd was . Dus geen cocos voor mij.
  13. Marion Schmitz
    op 14 februari 2019 om 10:55 zegt
    Goedemorgen Japser en collega’s, Gisteren heb ik eens geprobeerd koekjes te bakken met oleic oil. Ik deed dat altijd met olijfolie of zonnebloemolie, omdat ik geen boter gebruik. Het was nogal een gevecht om er een goed, handelbaar deeg van te maken, het bleef erg zacht. Kan dat komen omdat oleic oil zich anders gedraagt? Moet ik een andere hoeveelheid aanhouden. Graag je tips hierover. Vriendelijke groet, M. Schmitz
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 6 juni 2019 om 15:35 zegt
      Dit is lastig te zeggen Marion omdat dit meerdere oorzaken kan hebben. Mocht je hier meer vragen over hebben dan kunnen we met je mee kijken als je het gehele recept even mailt naar de klantenservice.
  14. christina
    op 12 januari 2019 om 18:04 zegt
    Ik lees etietten, als er zonnebloemolie bij staat, koop ik het niet, al lange tijd.. wilde weer even weten waarom ook alweer slecht.. na lezen vd info, zal ik weer koekjes etc etc laten staan, als dat erin zit.. Zit in heel veel producten van de AH. Ook hun taarten…
  15. Hoi Jasper Kan ik wel rijstolie gebruiken om gewoon vlees te bakken . Gr
    1. Gebruik liever kokosolie, grasboter of Ghee, deze zijn beter bestand tegen hoge temperaturen..
  16. Hoi Marleen, Ik zie in je reactie dat je ook kan frituren met high oleic zonnebloemolie, laatst zag ik bij de Hoogvliet biologische high oleic zonnebloem/frituurolie staan. Deze heb ik geprobeerd en was echt super! Bakt heerlijke krokante frietjes.
    1. Hey Karin, Fijn om te weten dat deze olie een heerlijk alternatief kan zijn om mee te frituren.
  17. Goede info, maar het is mij nog niet helemaal duidelijk of high oleic zonnebloemolie af te raden is als frituurolie. Wordt als zodanig namelijk aangeboden bij natuurvoedingswinkels en is stukken betaalbaarder dan kokosolie.
    1. Marleen
      op 28 juni 2018 om 13:12 zegt
      High oleic zonnebloemolie kan je als frituurolie en alternatief voor kokosolie gebruiken.
  18. roosje
    op 21 mei 2018 om 15:29 zegt
    Is het erg om zonnebloemolie te gebruiken voor een cake te bakken? Eet je niet elke dag natuurlijk.
    1. Marleen
      op 23 mei 2018 om 14:13 zegt
      Gebruik liever geen zonnebloem olie om mee te bakken. Door verhitting op hoge temperaturen ontstaan er namelijk stofjes die schadelijk zijn voor je lichaam. In plaats van zonnebloem olie kan je gebruik maken van kokosolie, avocado olie of rijstkiemolie.
  19. ik ben allergisch voor vis en zoek mij suf naar middelen waar omega 3 in zit die ik veilig kan nemen.
    1. Omega 3 zit onder andere in walnoten, zaden, zeewier, groene groente, lijnzaadolie en olijfolie. Eventueel kan je een omega 3 supplement op basis van algen nemen.
  20. Joep Feron
    op 7 januari 2018 om 17:01 zegt
    Hoi Jasper, Veel vette vis eten is gezond. Sommige vis worden ook verkocht in zonnebloemolie. Is dit nou een gezonde of ongezonde keuze?
    1. Hallo Joep, Vis in zonnebloemolie raad ik niet aan. Zonnebloem olie bevat veel omega 6 vetzuren, je kunt hier niet in bakken omdat deze vetzuren dan gaan oxideren. Koop liever verse vis bij de visboer. Qua hoeveelheid gifstoffen en chemische stoffen die vis kan bevatten is verse vis de beste keuze.
  21. Marieke
    op 22 april 2017 om 12:09 zegt
    Hoi Jasper, volgens het Voedingscentrum is kokosolie geen goed alternatief voor bijv. zonnebloemolie omdat het erg veel verzadigde vetten bevat! Wat is wél handig als frituurolie?

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Eiwitshakes en afvallen

Met een eiwitshake krijg je op een makkelijke en snelle manier veel eiwitten binnen. Maar helpt een eiwitshake je ook om af te vallen? In dit artikel lees je er alles over.

Orthomoleculair & PNEI therapeut

Top artikel

Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire therapie, wat is het en wat kan het voor jou betekenen? In dit artikel lees je er alles over.

Bekijk alle artikelen