Is koffie slecht voor je of juist niet?

Wetenschappelijk onderbouwd
81 reacties

8794 volgers

Ben jij ook een koffiedrinker? Zo’n 80% van de Nederlanders drinkt koffie, gemiddeld ongeveer 4 kopjes per dag en meestal zwart (1).

Misschien heb je je wel eens afgevraagd of het drinken van koffie wel goed voor je is. En wat de effecten zijn op je lichaam.

1. Voedingswaarde koffie

Koffie is een natuurproduct. De drank wordt gemaakt van gemalen bonen van de koffieplant. Koffie bevat een aantal essentiële voedingsstoffen en is rijk aan antioxidanten. Gefilterde koffie bevat geen koolhydraten of calorieën.

Een kopje koffie van 240 ml bevat (2):

Vitamine B2 (riboflavine)11% van de ADH
Vitamine B5 (pantotheenzuur)6% van de ADH
Vitamine B1 (thiamine)2% van de ADH
Vitamine B3 (niacine)2% van de ADH
Foliumzuur1% van de ADH
Mangaan3% van de ADH
Kalium3% van de ADH
Magnesium2% van de ADH
Fosfor1% van de ADH

Als je deze percentages vermenigvuldigt met het aantal kopjes koffie dat je op een dag drinkt, tikt dat aardig aan!

2. De positieve effecten van koffie

Naast dat koffie dus best wel wat goede voedingsstoffen bevat, worden er ook een aantal goede gezondheidseffecten toegeschreven aan het drinken van koffie. Hieronder noemen we de belangrijkste.

Kan je meer energie geven

Misschien het meest bekende effect van koffie: het kan ervoor zorgen dat je je minder moe voelt en je energieniveau verhogen (3). Dat komt omdat koffie een stimulerend middel bevat dat cafeïne wordt genoemd.

Verlaagt mogelijk het risico op diabetes type 2

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De kans op diabetes type 2 neemt onder andere toe door overgewicht of overmatige suikerinname.

Verschillende studies tonen aan dat koffiedrinkers 23-67% verminderd risico hebben om deze aandoening te ontwikkelen (4, 5, 6, 7).

Volgens een samengesteld overzicht bestaande uit 18 onderzoeken onder 457.922 mensen leverde elk extra kopje koffie op een dag, 7 % minder risico op diabetes type 2 op (8).

Kan bescherming bieden tegen de ziekte van Alzheimer en Parkinson

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van koffie gunstige effecten heeft op de hersenen, waaronder een veel lager risico op de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson op latere leeftijd.

Volgens verschillende onderzoeken hebben koffiedrinkers tot maar liefst 65% minder kans dat zij de ziekte van Alzheimer ontwikkelen (9). Uit ander onderzoek blijkt dat koffiedrinkers 32-60% minder risico lopen op de ziekte van Parkinson. Hoe meer koffie mensen drinken, hoe lager het risico (10, 11).

Kan het risico op leveraandoeningen verlagen

Je lever is een belangrijk orgaan dat heel veel verschillende functies in je lichaam vervult. Overmatig alcoholgebruik en suikerinname kunnen leiden tot leverschade. Ernstige leverschade noemen we cirrose.

Koffiedrinkers hebben tot 84% minder kans op cirrose. Dat effect is het sterkst bij degenen die 4 of meer kopjes per dag drinken (12, 13, 14). Ook hebben koffiedrinkers tot 40% minder kans op leverkanker (15, 16).

3. Koffie en afvallen

Afvallen met koffie, kan dat? Wanneer je bezig bent met gewicht verliezen, is het natuurlijk goed om te weten of je koffie kunt blijven drinken.

Het voordeel van koffie is dat het net als kruidenthee en water heel weinig calorieën bevat: maar 1 calorie per 100 milliliter. Dat past dus prima binnen het afvalproces.

Koffie kan je stofwisseling versnellen en helpen om vet te verbranden

Verschillende onderzoeken tonen aan dat cafeïne de stofwisseling met 3-11% kan verhogen (17, 18). Uit andere onderzoeken blijkt dat cafeïne de vetverbranding specifiek kan verhogen met maar liefst 10% bij mensen met overgewicht en 29% bij magere mensen (19).

Het kan echter wel zo zijn dat deze effecten verminderen als je gedurende een langere tijd vaak een kopje koffie drinkt.

Koffie kan je fysieke prestaties verbeteren

Cafeïne stimuleert je zenuwstelsel en geeft je vetcellen een signaal om lichaamsvet af te breken (20, 21) waardoor vrije vetzuren beschikbaar komen als brandstof (22, 23).

Daarnaast verhoogt cafeïne ook de hoeveelheid adrenaline in je bloed (24, 25). Adrenaline is het hormoon dat je lichaam voorbereidt op intensieve lichamelijke inspanning.

Deze effecten dragen eraan bij dat cafeïne de fysieke prestaties met gemiddeld 11-12% kan verbeteren (26, 27).

Programma

Heerlijk en gezond eten voor iedereen.

Bekijk programma

4. Mogelijke negatieve gezondheidseffecten van koffie

Er zijn ook onderzoeken die minder goede bijwerkingen van koffie noemen, waardoor mensen zich wel eens afvragen of koffie slecht voor je is.

Voor een groot deel hebben deze effecten te maken met de stof cafeïne. Zoals gezegd zorgt cafeïne ervoor dat je je energieker voelt. Dat komt doordat cafeïne de effecten van adenosine – een stof die zorgt dat je je moe voelt – blokkeert.

Tegelijkertijd activeert cafeïne de afgifte van adrenaline, het hormoon dat geassocieerd wordt met energieverhoging (28).

Cafeïne kan angst veroorzaken en de slaap verstoren

Te veel cafeïne consumeren kan leiden tot zenuwachtigheid, angst, hartkloppingen en zelfs paniekaanvallen (29). Een ander ongewenste bijwerking is dat cafeïne de slaap kan verstoren (30).

Cafeïne kan je bloeddruk verhogen

Cafeïne kan ook vochtafdrijvende en bloeddrukverhogende effecten hebben, maar deze effecten lijken bij regelmatig gebruik weer te verdwijnen. Een lichte stijging van de bloeddruk (van 1-2 mm / Hg) kan echter aanhouden (31, 32, 33).

Cafeïne is verslavend en je kunt er ontwenningsverschijnselen door krijgen

Wanneer mensen regelmatig cafeïne consumeren, worden ze er tolerant voor. Het werkt ofwel niet meer zoals het deed, of er is een grotere dosis nodig om dezelfde effecten te krijgen (34).

Wanneer mensen stoppen met cafeïne, kunnen ze ontwenningsverschijnselen krijgen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Dit kan een paar dagen duren (35, 36 ).

5. Is cafeïnevrije koffie beter voor je?

Sommige mensen kiezen voor cafeïnevrije koffie in plaats van gewone koffie. Cafeïnevrije koffie wordt meestal gemaakt door koffiebonen te spoelen met chemische oplosmiddelen.

Elke keer dat de bonen worden gespoeld, lost een deel van de cafeïne op. Dit proces wordt herhaald totdat de meeste cafeïne is verwijderd.

Houd er rekening mee dat zelfs cafeïnevrije koffie nog steeds een beetje cafeïne bevat; alleen wel veel minder dan gewone koffie. En: als er weinig cafeïne in zit heb je minder last van de nadelen maar heb je ook minder profijt van de voordelen.

6. Conclusie: is koffie gezond of niet?

Hoewel koffie als drank dus best wel wat aantal gezondheidsvoordelen lijkt te hebben, kunnen er ook nadelen aan kleven. Dat wil niet zeggen dat koffie slecht voor je is, zeker niet.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat iedere persoon anders reageert op de inname van koffie en cafeïne, en dat is onder andere afhankelijk van je lengte, leeftijd, gewicht, geslacht en genen.

Wij adviseren om, ook als je er goed op reageert, niet meer dan vier koppen koffie per dag te drinken. Als je denkt dat je meer dan vier koppen koffie per dag nodig hebt omdat je je anders moe voelt, dan moet je eigenlijk je leefstijl eens onderzoeken.

Het is namelijk niet zo goed als je koffie neemt om deze reden. Veel slaap, gezonde voeding en beweging zijn dan betere keuzes.

Afvallen en koffie drinken gaan echter prima samen. Van dat heerlijk ruikende bakje bij het opstaan kun je gewoon blijven genieten. En als je op een nuchtere maag een kop zwarte koffie drinkt voordat je gaat sporten, helpt dat je vetverbranding en energie.

7. Tips

Om optimaal van koffie te kunnen genieten, hebben we tot slot nog enkele tips voor je:

  • Maak koffie van biologische koffie, die bonen zijn tijdens het verwerkingsproces niet blootgesteld aan pesticiden.
  • Drink je koffie zwart. Suiker en melk helpen niet bij het afvallen. Ben je gewend aan koffie met melk en suiker, bouw dit dan langzaam af. Begin met de suiker. Na een tijdje ben je gewend aan de smaak! Als je echt niet zonder melk in je koffie kunt, kies dan voor amandelmelk en drink maximaal één kop koffie met melk per dag.
  • Pas op met speciale koffie in restaurants en koffiebars. Kom niet in de verleiding om ‘speciale’ koffies met een smaakje te nemen. Die bevatten ontzettend veel ongezonde suikers.
  • Als je minder goed slaapt door de cafeïne, stop dan redelijk vroeg op de dag met koffie, bijvoorbeeld na 14.00 uur.

Programma

Het allerbeste van 6 jaar afslankervaring, gebundeld in één product.

Bekijk programma

Wat vond je van dit artikel?

[1] (Nationaal Koffie en Thee onderzoek. (z.d.). https://www.koffiethee.nl/wp-content/uploads/2020/10/KoffieThee_NationaalKoffieEnTheeOnderzoek2020_Rapport_def.pdf Geraadpleegd op 18 mei 2021, van https://www.koffiethee.nl/wp-content/uploads/2020/10/KoffieThee_NationaalKoffieEnTheeOnderzoek2020_Rapport_def.pdf)

[2] https://nutritiondata.self.com/facts/beverages/3898/2

[3] Smith, A. P., Brockman, P., Flynn, R., Maben, A., & Thomas, M. (1993). Investigation of the effects of coffee on alertness and performance during the day and night. Neuropsychobiology27(4), 217–223. https://doi.org/10.1159/000118984

[4] van Dieren, S., Uiterwaal, C.S.P.M., van der Schouw, Y.T. et al. Coffee and tea consumption and risk of type 2 diabetes. Diabetologia 52, 2561–2569 (2009). https://doi.org/10.1007/s00125-009-1516-3

[5] van Dam, R. M., & Hu, F. B. (2005). Coffee consumption and risk of type 2 diabetes: a systematic review. JAMA294(1), 97–104. https://doi.org/10.1001/jama.294.1.97

[6] Rob M van Dam, Edith JM Feskens, Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus, The Lancet, Volume 360, Issue 9344, 2002, Pages 1477-1478, ISSN 0140-6736, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(02)11436-X.

[7] Y. Zhang, E.T. Lee, L.D. Cowan, R.R. Fabsitz, B.V. Howard, Coffee consumption and the incidence of type 2 diabetes in men and women with normal glucose tolerance: The Strong Heart Study,
Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, Volume 21, Issue 6, 2011, Pages 418-423, ISSN 0939-4753, https://doi.org/10.1016/j.numecd.2009.10.020.

[8] Huxley, R., Lee, C. M., Barzi, F., Timmermeister, L., Czernichow, S., Perkovic, V., Grobbee, D. E., Batty, D., & Woodward, M. (2009). Coffee, decaffeinated coffee, and tea consumption in relation to incident type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis. Archives of internal medicine169(22), 2053–2063. https://doi.org/10.1001/archinternmed.2009.439

[9] L. Maia, A. de Mendonca, Does caffeine intake protect from Alzheimer’s disease? 03 July 2002 https://doi.org/10.1046/j.1468-1331.2002.00421.

[10] Gang Hu MD, PhD Siamak Bidel MD Pekka Jousilahti MD, PhD Riitta Antikainen MD, PhD Jaakko Tuomilehto MD, PhD. (2007). Coffee and tea consumption and the risk of Parkinson’s disease. Movement disorders, Volume22, 2242-2248.  https://doi.org/10.1002/mds.21706

[11] Ross, G. W., Abbott, R. D., Petrovitch, H., Morens, D. M., Grandinetti, A., Tung, K. H., Tanner, C. M., Masaki, K. H., Blanchette, P. L., Curb, J. D., Popper, J. S., & White, L. R. (2000). Association of coffee and caffeine intake with the risk of Parkinson disease. JAMA283(20), 2674–2679. https://doi.org/10.1001/jama.283.20.2674

[12] Klatsky, A. L., Morton, C., Udaltsova, N., & Friedman, G. D. (2006). Coffee, cirrhosis, and transaminase enzymes. Archives of internal medicine166(11), 1190–1195. https://doi.org/10.1001/archinte.166.11.1190

[13] Gallus, S., Tavani, A., Negri, E., & La Vecchia, C. (2002). Does coffee protect against liver cirrhosis?. Annals of epidemiology12(3), 202–205. https://doi.org/10.1016/s1047-2797(01)00304-0

[14] Corrao, G., Zambon, A., Bagnardi, V., D’Amicis, A., Klatsky, A., & Collaborative SIDECIR Group (2001). Coffee, caffeine, and the risk of liver cirrhosis. Annals of epidemiology11(7), 458–465. https://doi.org/10.1016/s1047-2797(01)00223-x

[15] Susanna C. Larsson, Alicja Wolk, Coffee Consumption and Risk of Liver Cancer: A Meta-Analysis, Gastroenterology, Volume 132, Issue 5, 2007, Pages 1740-1745, ISSN 0016-5085, https://doi.org/10.1053/j.gastro.2007.03.044.

[16] Taichi Shimazu Yoshitaka Tsubono Shinichi Kuriyama Kaori Ohmori Yayoi Koizumi Yoshikazu Nishino Daisuke Shibuya Ichiro Tsuji. (2005). Coffee consumption and the risk of primary liver cancer: Pooled analysis of two prospective studies in Japan, Journal of Cancer, Volume116, Issue1 10 August 2005 Pages 150-154 https://doi.org/10.1002/ijc.20989

[17] Dulloo, A. G., Geissler, C. A., Horton, T., Collins, A., & Miller, D. S. (1989). Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers. The American journal of clinical nutrition49(1), 44–50. https://doi.org/10.1093/ajcn/49.1.44

[18] Koot, P., & Deurenberg, P. (1995). Comparison of changes in energy expenditure and body temperatures after caffeine consumption. Annals of nutrition & metabolism39(3), 135–142. https://doi.org/10.1159/000177854

[19] Acheson, K. J., Gremaud, G., Meirim, I., Montigon, F., Krebs, Y., Fay, L. B., Gay, L. J., Schneiter, P., Schindler, C., & Tappy, L. (2004). Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling?. The American journal of clinical nutrition79(1), 40–46. https://doi.org/10.1093/ajcn/79.1.40

[20] Han, L. K., Takaku, T., Li, J., Kimura, Y., & Okuda, H. (1999). Anti-obesity action of oolong tea. International journal of obesity and related metabolic disorders : journal of the International Association for the Study of Obesity23(1), 98–105. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0800766

[21] Kim, TW., Shin, YO., Lee, JB. et al. Effect of caffeine on the metabolic responses of lipolysis and activated sweat gland density in human during physical activity. Food Sci Biotechnol 19, 1077–1081 (2010). https://doi.org/10.1007/s10068-010-0151-6

[22] Kim, TW., Shin, YO., Lee, JB. et al. Effect of caffeine on the metabolic responses of lipolysis and activated sweat gland density in human during physical activity. Food Sci Biotechnol 19, 1077–1081 (2010). https://doi.org/10.1007/s10068-010-0151-6

[23] Samuel Bellet, Alfred Kershbaum, E.Michael Finck, Response of free fatty acids to coffee and caffeine, Metabolism, Volume 17, Issue 8, 1968, Pages 702-707, ISSN 0026-0495, https://doi.org/10.1016/0026-0495(68)90054-1.

[24] Anderson, D. E., & Hickey, M. S. (1994). Effects of caffeine on the metabolic and catecholamine responses to exercise in 5 and 28 degrees C. Medicine and science in sports and exercise26(4), 453–458.

[25] Keijzers, G. B., De Galan, B. E., Tack, C. J., & Smits, P. (2002). Caffeine can decrease insulin sensitivity in humans. Diabetes care25(2), 364–369. https://doi.org/10.2337/diacare.25.2.364

[26] Doherty, M., & Smith, P. M. (2004). Effects of caffeine ingestion on exercise testing: a meta-analysis. International journal of sport nutrition and exercise metabolism14(6), 626–646. https://doi.org/10.1123/ijsnem.14.6.626

[27] M. Doherty, P. M. Smith, Effects of caffeine ingestion on rating of perceived exertion during and after exercise: a meta-analysis. (2005). https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2005.00445.x

[28] Ferré S. (2008). An update on the mechanisms of the psychostimulant effects of caffeine. Journal of neurochemistry105(4), 1067–1079. https://doi.org/10.1111/j.1471-4159.2007.05196.x

[29] Winston, A., Hardwick, E., & Jaberi, N. (2005). Neuropsychiatric effects of caffeine. Advances in Psychiatric Treatment, 11(6), 432-439. doi:10.1192/apt.11.6.432

[30] Snel, J., & Lorist, M. M. (2011). Effects of caffeine on sleep and cognition. Progress in brain research190, 105–117. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-53817-8.00006-2

[31] Maughan, R. J., & Griffin, J. (2003). Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of human nutrition and dietetics : the official journal of the British Dietetic Association16(6), 411–420. https://doi.org/10.1046/j.1365-277x.2003.00477.x

[32] Zhang, Z., Hu, G., Caballero, B., Appel, L., & Chen, L. (2011). Habitual coffee consumption and risk of hypertension: a systematic review and meta-analysis of prospective observational studies. The American journal of clinical nutrition93(6), 1212–1219. https://doi.org/10.3945/ajcn.110.004044

[33] Noordzij, M., Uiterwaal, C. S., Arends, L. R., Kok, F. J., Grobbee, D. E., & Geleijnse, J. M. (2005). Blood pressure response to chronic intake of coffee and caffeine: a meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of hypertension23(5), 921–928. https://doi.org/10.1097/01.hjh.0000166828.94699.1d

[34] Evans, S. M., & Griffiths, R. R. (1992). Caffeine tolerance and choice in humans. Psychopharmacology108(1-2), 51–59. https://doi.org/10.1007/BF02245285

[35] Juliano, L. M., & Griffiths, R. R. (2004). A critical review of caffeine withdrawal: empirical validation of symptoms and signs, incidence, severity, and associated features. Psychopharmacology176(1), 1–29. https://doi.org/10.1007/s00213-004-2000-x

[36] Evans, S. M., & Griffiths, R. R. (1999). Caffeine withdrawal: a parametric analysis of caffeine dosing conditions. The Journal of pharmacology and experimental therapeutics289(1), 285–294.

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (81)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Goed artikel! Geeft je wel stof tot nadenken.
  2. Ik mis wat een reactie zou kunnen zijn van de caffeine bij het koffie drinken. De cafeïne geeft mij hartkloppingen
    1. Mooie toevoeging Theo, hartkloppingen en een opgejaagd gevoel zijn de meest voorkomende reacties op het drinken van caffeine.
  3. Wat een nuttig artikel. Ik drink ‘s morgens 1 grote biologische (kook)koffie met heel veel havermelk. In zo’n perculator gaat in verhouding wel veel koffie; zou ik die koffie beter kunnen na-filteren? Ik was overgestapt van melk naar biologische havermelk, maar heeft amandelmelk dan nóg meer voordelen dan havermelk, omdat dat steeds al tip wordt genoemd?
    1. Amandelmelk is lichter en bevat minder koolhydraten en calorien daarom krijgt dat als je af wilt vallen de voorkeur. De meeste mensen vinden havermelk lekkerder, dat kan dus ook een prima keuze zijn als je op gewicht bent en niet wilt afvallen. Filter koffie krijgt de voorkeur boven een percolator. De aeropress bijvoorbeeld is een heel mooi apparaatje om op een gezonde en makkelijke manier koffie te kunnen zetten.
  4. Goed artikel! Geeft je wel stof tot nadenken.
  5. Ik mis wat een reactie zou kunnen zijn van de caffeine bij het koffie drinken. De cafeïne geeft mij hartkloppingen
    1. Mooie toevoeging Theo, hartkloppingen en een opgejaagd gevoel zijn de meest voorkomende reacties op het drinken van caffeine.
  6. Wat een nuttig artikel. Ik drink ‘s morgens 1 grote biologische (kook)koffie met heel veel havermelk. In zo’n perculator gaat in verhouding wel veel koffie; zou ik die koffie beter kunnen na-filteren? Ik was overgestapt van melk naar biologische havermelk, maar heeft amandelmelk dan nóg meer voordelen dan havermelk, omdat dat steeds al tip wordt genoemd?
    1. Amandelmelk is lichter en bevat minder koolhydraten en calorien daarom krijgt dat als je af wilt vallen de voorkeur. De meeste mensen vinden havermelk lekkerder, dat kan dus ook een prima keuze zijn als je op gewicht bent en niet wilt afvallen. Filter koffie krijgt de voorkeur boven een percolator. De aeropress bijvoorbeeld is een heel mooi apparaatje om op een gezonde en makkelijke manier koffie te kunnen zetten.
  7. Iris van Arkel
    op 6 juni 2021 om 18:11 zegt
    Misschien moeten jullie ook kijken naar de zetmethode in verband met olieachtige stoffen die in de koffie zitten. Het gaat daarbij om cafestrol en kahweol die verantwoordelijk zijn voor een verhoging van het slechte LDL cholesterol in het bloed. Filterkoffie en Senseo filteren deze stoffen eruit maar in bv. kookkoffie of french press zitten veel van deze stoffen. Koffie gemaakt met en espressomachine zit er tussen in.
  8. Goed Artikel en bronvermelding maakt dat het t waard is om te lezen en je eigen koffieconsumptie te overdenken. Mindful genieten. Dank je wel
  9. Goed Artikel en bronvermelding maakt dat het t waard is om te lezen en je eigen koffieconsumptie te overdenken. Mindfully genieten. Dank je wel
  10. Goed artikel, bedankt voor de duiding. Zelf drink ik regelmatig koffie en dit zet mij wel aan het denken..
  11. Christina
    op 22 november 2020 om 22:25 zegt
    Ik drink doorgaans 1 koffie pd. De helft is volle melk van een boerderij. Gezonde vetten dus. Soms drink ik nog een koffie, maar dat is meestal “twice a week”. Is DE zonder slechte stoffen ? Meest verkochte merk..
  12. Goedemorgen! Bedankt voor de informatie. Hoe zit het met caffeinevrije koffie? Ik neem aan dat de gezondheidsvoordelen niet in de caffeine zitten, of wel? Ik drink sowieso al caffeinevrije thee (hele lekkere thee, MintyMarocco)
    1. Cafeine vrije koffie wordt vaak erg bewerkt en daar kunnen ongezonde stoffen bij vrijkomen. Er zijn een aantal biologische koffiemerken die hun koffie weken om de cafeine eruit te halen, bijvoorbeeld de decaf van Stooker. De cafeine heeft wel effect op je metabolisme. Super dat je al cafeine vrije thee drinkt.
  13. Leuk artikel. Bedankt!
  14. Goed artikel hoor! Duidelijke uitleg. Ik drink zelf zo’n 5 tot 8 bakjes per dag.
  15. Dankjewel Nicky! Ik had me er wat in verdiept en las (ook bij jullie op de website :)) dat Arabica bonen ook wel goed zijn, ik ga zeker eens kijken naar biologische koffie nu ik een nieuw koffie-apparaat heb.
  16. Hoe zit het met een latte macchiato met gewone melk? ik drink meestal decafeine, maar de melk is voor mij het lekkerst. kan dat gewoon?
  17. Hoi Jasper en Anita, Weten jullie iets over de (Nescafe) Dolce Gusto koffiecups? Zijn deze koffiecupjes gevuld met de goede/gezonde/biologische/organische koffiebonen? Op internet (en wellicht op de verpakking, weet ik zo even niet) staat: 100% Arabica bonen. Ik drink hier al een paar jaar elke dag 1-2 kopjes zwart van; met name de Lungo variant (of Espresso Intenso, van Arabica en Robusta bonen, internet). Groetjes, Ilona
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 11 februari 2020 om 11:48 zegt
      De voorkeur heeft biologische koffie, maar 100% Arabica bonen zijn verder prima.
  18. Bedankt voor het artikel. Er zijn ook alternatieven op koffie beschikbaar. Guarana vind ik bijvoorbeeld veel en geesterker ft geen nare ‘crash’ zoals caffeine dat wel doet.
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 6 juni 2019 om 14:39 zegt
      Klopt, een mooie aanvulling ook chicorei is een goed alternatief voor koffie.
  19. Ik drink eikeltjes koffie van de tuinen, omdat ik van gewone koffie hartkloppingen kreeg. Hier zit geen cafeïne in. Kan ik dat blijven drinken? Is daar ook een max aan? En mag je wel theïne?
    1. Hoi Ans, dat is prima om te gebruiken, Not Coffee gemaakt van chicorei is ook een gezond alternatief.
  20. Tja teveel wat is teveel? Ik drink in de morgen 4 koppen koffie 4 espresso. Voor half 10. Dan om kwart voor 10 2 koppen koffie. Om half 1 2 koppen koffie. Om 5 tot 8 4 koppen koffie. En voor het naar bed gaan en mok koffie. Ben nooit ziek!!!. Van huis ui zit er cholesterol in de familie wat bij mij laag is. Testosteron waarde 36. Ben 45 dus dat zit wel goed. Ik ben van mening dat het vele koffie drinken geen belemmering in het gezondheid is. Wel als ik geen koffie drink krijg ik hoofdpijn. Ik drink ook 2.5 liter water per dag.
  21. sietske oom
    op 25 november 2018 om 20:35 zegt
    ik drink minstens 8 bekers koffie maar thuis wel kaffeine vrij
  22. Anne Hempenius
    op 22 januari 2018 om 18:39 zegt
    Hoe zit dat nu met gebrande koffiebonen ….. Zwart gebrande etenswaren zijn toch ook niet goed voor de gezondheid.
    1. Hallo Anne, Gebrande koffiebonen kunnen het stofje acrylamide bevatten welke niet goed is voor de gezondheid. Het effect hiervan op het lichaam is nog niet goed onderzocht. Drink het daarom met mate en niet meer dan 3 kopjes per dag.
  23. Ik drink al jaren 2 kopjes op een dag s:morgen en s,avonds 1 x, als ik op visite ga zijn dat er gemiddeld 4 Ik drink het wel met een zoetje en koffiemelk, Liefst met een koekje erbij, dat vind ik ook het lastigst, ik ben een echte zoetekauw. Hoewel minder suiker voor mij beter zou zijn, ik ben niet veel te zwaar, maar voel me vaak “dik” Ben 69 jaar en heb geen taille meer Ik heb me net aangemeld, ook op fb maar vraag me af of ik hier aan mee wil doen. Als ik de recepten bekijk, vind ik best een gedoe. Ik ben alleenstaand dan is koken minder leuk.
  24. Ik drink doorgaans ‘s morgens 2 kopjes koffie op nuchtere maag. De ene dag drink ik door de dag heen nog wel 1 a 2 kopjes en de andere dag niet… Ik ben 3 jaar geleden gestopt met de melk in mijn koffie en 2 jaar geleden heb ik ook de suiker (2 klontjes per kopje) geschrapt en ik vind koffie met suikeren en/of melk nu ontzettend vies!! ;):)
    1. Goed dat je melk en suiker hebt geschrapt Sandra. Zo zie je maar weer hoe je smaak verandert als je geen suiker meer gebruikt. Goed bezig!
  25. Zit er nog verschil in het drinken van verse koffie en oploskoffie?
    1. Drink het liefst verse koffie van biologisch koffiebonen, dan weet je zeker dat er geen vreemde toevoegingen zijn gedaan.
  26. Ik drink soms wel 18 kopjes koffie. Heerlijk ben ook een echte koffie leut. Ik drink hem al jaren zwart. Maar soms vraag ik me af of en wat de schade zou kunnen zijn. Ik probeer wel wat te minderen,is soms wel moeilijk wat ik lust geen thee of water drink matig frisdrank…..geen alcohol….dus kom ik al snel bij een lekker bakje koffie uit.
    1. Hallo Wilma, de grote hoeveelheden cafeïne die je binnenkrijgt als je 18 koppen koffie per dag drinkt kunnen ervoor zorgen dat je een verhoogde bloeddruk krijgt en dat je lichaam meer van het streshormoon cortisol gaat aanmaken. Ook kan het je slaap negatief beïnvloeden dat melatonine minder goed aangemaakt kan worden. Water drinken kan je leren. Zet een water alarm en drink elk uur een beetje. Je zal merken dat je je een stuk beter gaat voelen. In dit artikel lees je meer over het belang van water drinken. Groet Jasper
  27. Hallo Jasper, ik zal in het vervolg mijn bakkie koffie op mijn nuchtere maag meer gaan waarderen nu ik weet dat dit niet slecht is voor mijn gezondheid. Ik hoop dat mijn maag het ook niet erg vindt. Ik had nogal vaak last van maagbranden, maar sinds ik bewust ben gaan eten volgens jouw – en andere – principes is mijn maagbranden verdwenen. Ik ben ook al afgevallen. Ik hoop dat dit nu voorgoed weg blijft. Bedankt voor je tips het scheelt mij al ruim twee kilo s in drie weken.
    1. Hallo Els, super dat je al een paar kilo’s kwijt bent en geen last meer hebt van brandend maagzuur. Ga zo door! Groet Jasper
  28. Hoi, Ik heb de ziekte Colitus Ocelerosa, het zit bij mij in de gehele dikke darm. Ik drink sinds vorige week koffie/cappuchino en krijg ontzettend veel last in mijn darmen. Kan dit door de koffie/cappuchino komen?
    1. Zeker, je darmen kunnen heftig reageren op koffie en ook de melk uit cappuccino kan een heftige reactie veroorzaken in je darmen. Je kunt dit beter niet drinken als je er last van hebt.
  29. mascha
    op 25 mei 2016 om 11:18 zegt
    zelfgemaakte amandelmelk? Hoe maak je dat?
    1. In principe kun je amandelmelk maken van amandelen en water. Vul het eventueel aan met kaneel of cacaopoeder. In het 7×7 receptenboek vind je een recept.
  30. ik drink ongeeer 12 tot 15 koppen koffie per dag.. alleen heb ik het bij effect dat ik er juis moe van word als ik zoveel drink… als ik een dag geen koffie drink kan ik moeilijk slapen en word helemaal hyper. waar dit aan ligt …geen idee misschien dat het mijn suiker verlaagt al drink ik met suiker en melk… en ik heb diabetes type 2 en zit altijd tussen de 4 en 8 in (ligt er aan of ik iets zoets heb gegeten)
    1. 12 tot 15 koppen is erg veel John, probeer dit langzaam af te bouwen naar 2 tot 3 kopjes koffie per dag. Je zal merken dat je jezelf veel fitter gaat voelen.
  31. simone
    op 2 mei 2016 om 15:30 zegt
    Voor de dames geldt: Cafeïne in koffie, thee, chocola en cola hebben een negatieve invloed op de bloedsomloop omdat het de bloedvaten vernauwd. Hierdoor bereiken niet genoeg belangrijke voedingsstoffen en zuurstof het weefsel, waardoor afvalstoffen zich opstapelen. Gevolg: cellulitis En ook uit jouw eigen artikel: Wat kun je zelf doen om minder last te hebben van cellulite? 1.Ontgift je lichaam eens goed. Dit doe je door je lever goed te ontlasten. Eet een periode geen leverbelastend voedsel of voedsel wat veel afvalstoffen bezit. Dus koffie, zwarte thee, alcohol, suiker, witte bloem, kant en klaar producten, chemische E-nummers en bestrijdingsmiddelen laat je staan.
  32. Vraag, wat vindt u van de meergranen koffie van het merk Zonnatura
    1. Het is op gemaakt op basis van granen en bevat gluten. Gebruik het daarom liever niet.
  33. elly de vogel engelmoer
    op 5 april 2016 om 20:52 zegt
    Heb een vraag mijn man weeg 139 kg en is zwaar suikerpatient dpuit in de ochtend 70 eenheden en s avonds ook nu zij de dokter als hij afval daan gaat zijn duiker over kan en mag hij ook dit dieet dan volgen Gr elly de vogel engelmoer
    1. Hallo Elly, de 7×7 receptenmethode is zeer geschikt voor mensen met diabetes. Het zal zijn gezondheid zeker ten goede komen en hem helpen om snel af te vallen. Groet jasper
  34. Goede dag, Leuk artikel! Koffie wordt afgeraden bij darm problemen. Is decafe ook slecht voor je darmen? En maximaal hoe lang voor het sporten drink je koffie als je wilt afvallen? Bedankt en groetjes, Esther
  35. hoi, wat betreft een beetje melk in de koffie, ik vind koffie zonder melke niet te drinken, vandaar dat ik ‘m met halfvolle melk drink. Ik ben geen voorstaander van soya melk, heb nou niet het idee dat de soyamelk van bijv. AH zoveel beter is dan bio halfvolle melk? klopt dit?
    1. Klopt, drink liever geen sojamelk. Hier lees je waarom niet. Je kan het nog eens proberen met ongezoete (liefst zelfgemaakte) amandelmelk.
  36. Hallo Jasper, Er is mij verte;d dat koffie slecht is en een erg verzurende werking heeft.Nu ben ik een vervanger gaan drinken .Maar mis mijn bakkie wel DRINK OP EEN DAG 2 BAKJES IN DE OCHTEND EN EEN IN DE AVOND OPLOSKOFFIE. S’MIDDAGS 2 BAKKEN KRUIDENTHEE.Wat is een goede vervanger voor koffie.bedankt Madelief.
    1. Het klopt inderdaad dat koffie een verzurende werking heeft. Hier lees je meer over hoe je kunt ontzuren met een alkalisch dieet. Kruidenthee is inderdaad een goede vervanger van koffie. Ook kun een je een groentesapje of groene smoothie voor jezelf maken ter vervanging van koffie. Ze zijn erg smaakvol en leveren direct energie.
  37. Ik heb jaren veel koffie gedronken en daar vorig jaar mee gestopt en wat komt er opeens aan het licht daarna? Een enorme bijnieruitputting en schildklier problemen. Moeite met spier aansturing( spierzwakte). Vervolgens als ik weer met koffie begin verdwijnt dit weer. Nou mooi opgelost denk je dan? Tja het maskeert toch een probleem. En de vraag nu is of heeft koffie dit juist veroorzaakt? Kan koffie dit veroorzaken? Persoonlijk geloof ik dit na mijn ervaringen wel, maar waar vind ik hier documentatie over? Kan jij mij hier bij helpen? Heb jijvakbladen waar zoiets misschien omschreven wordt? Verder las ik vandaag dit http://www.ahealthylife.nl/de-top-13-van-bewezen-gezondheidsnadelen-van-koffie/ Het gaat over pesticiden in onze dagelijkse koffie. Wat doen deze pesticiden met de bijnieren en/of schildklier? Is daar documentatie over? Ik hoop weer wat meer bij te leren met jouw hulp hierover. Groetjes Ellen
    1. Hallo Inge, goed dat je inziet dat je door weer koffie te gaan drinken hoogstwaarschijnlijk niet de oorzaak van het probleem aanpakt. Over het algemeen is er in het engels meer documentatie open en vrij op het internet beschikbaar, dus ik zou eens Googelen op de Engelse termen.
  38. Hoi, ik drink 3 tot 5 kopjes per dag, heb verder nooit last van stress, hart kloppingen of andere bijwerkingen. Moet ik dat ene kopje na werk overslaan? Of is het geen probleem. Het gaat natuurlijk om maar 1 kopje, dus ik zou zelf niet zo snel doen. groetjes, Inge
    1. Hallo Inge, waarschijnlijk ervaar je pas dat koffie toch iets met je doet als je het bijvoorbeeld eens een week niet drinkt. Vaak krijgen mensen dan hoofdpijn of een onrustig gevoel. Probeer het drinken ervan te minimaliseren, maar doe vooral wat voor jou goed voelt. Als jij het koolhydraatarm eten beter vol kunt houden als je 3 of 4 koffie per dag drinkt is dat helemaal prima, luister vooral goed naar je eigen lichaam!
  39. En hoe gezond of ongezond is Caffeine vrije koffie? Grt. Jack
    1. Cafeïne vrije koffie is niet heel gezond. Onder andere om de volgende redenen: – Het zorgt voor een verhoging van het slechte LDL cholesterol in het bloed – Het zorgt er net als gewone koffie voor, dat het homocysteine gehalte stijgt. Deze stof wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. – Uit studies is gebleken dat niet de cafeïne het risico op een hartaanval vergroot, maar verbindingen tussen andere stoffen in de koffie. Verder is cafeïne vrije koffie niet 100% cafeïne vrij. Maximaal 97 % kan worden verwijderd. Vaak gebeurd dit door middel van chemische oplosmiddelen, waarvan restanten op de bonen kunnen blijven zitten. Het is niet gezond om hier teveel van binnen te krijgen. Probeer daarom ook van decafé niet meer dan 2 a 3 kopjes koffie per dag te drinken
  40. Sharon Spee
    op 26 augustus 2015 om 10:41 zegt
    Hallo Jasper, Ik volg jouw methode en geloof er ook in. Alleen in dit artikel lijk je jezelf tegen te spreken. Van je site en boek heb ik begrepen dat het niet om calorieën gaat maar om wat je eet. In dit artikel geef je aan dat melk erg veel calorieën heeft en daarom beter niet gebruikt kan worden. Kun je mij dat uitleggen? Gr Sharon
    1. Hoi Sharon, dit artikel is geschreven door mijn collega Anita, zij bedoelt dat je beter geen zuivel kan gebruiken. Veel mensen kunnen hier niet goed tegen. We zullen dit aanpassen in het artikel. Excuses voor de verwarring.
  41. Ik drink altijd cafeïne koffie van de D.E. Moet dat het organische koffie is op het pak staan of hoe moet je anders weten dat je de goede koffie koopt.
    1. Ja op het etiket staat als het goed is of de koffie van biologisch geteelde koffie bonen is of niet!
  42. Goedemorgen Anita, Ik drink helaas 15 mokken koffie per dag en het lukt mij niet om af te bouwen. Maar mijn vraag is krijg je daar een hoge hartslag van? groet Mandy
    1. Hallo Mandy, 15 is enorm veel. Je kan er zeker een hoge hartslag van krijgen door alle cafeïne en daardoor ook een onrustig gevoel. Probeer te minderen door om de kop een kop kruidenthee te drinken ipv nog een koffie. Je zal merken dat het snel went en dat je hartslag rustiger zal worden!
  43. Sharon de Bloem
    op 3 juni 2015 om 08:55 zegt
    Hoi Anita, Ik las dit artikel en ik schrok best wel, ik drink zo’n 35 kopjes koffie per dag. (wel zwart) Verder drink ik 5 blikjes Monster (energy) per dag.. daar zit ook een hoop cafeïne in. Ik heb alleen nog geen lichamelijke klachten. Zou jij voor mij een speciaal dieet willen opstellen? Groetjes Sharon
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 3 juni 2015 om 10:54 zegt
      Hoi Sharon, daar schrik ik ook van, dat is ontzettend veel! Ik raad je aan om meteen te beginnen met afbouwen. Probeer elke dag een kopje en een blikje minder te drinken en je lichaam langzaam te laten wennen aan een kleinere hoeveelheid cafeïne en suiker. Vervang de koffie en monster voor water en kruidenthee, dit zal je erg goed doen. Op den duur zal je anders echt lichamelijke klachten krijgen. Ik raad je aan om de boodschappenlijst van Jasper te downloaden en dit artikel eens te bekijken voor een voorbeeld weekmenu en je daar eens een week aan te houden. Succes! Groetjes Anita
  44. Hoi och dit wist ik niet maar ik drink eigenlijk alleen maar koffie van s’ochtens tot s’savonds dus eigenlijk te veel drink.zo 15 kopjes persdag 🙁
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 28 november 2014 om 07:58 zegt
      Hoi Renee, Dat is wel heel veel! Misschien kun je het langzaam afbouwen, je zult merken dat je het niet nodig hebt. Ik denk zelfs dat je je veel beter zult voelen als je het niet drink, of in ieder geval minder drinkt. Probeer het te vervangen voor water en thee. Als je dit niet heel lekker vind kun je water lekkerder maken door er schijfjes citroen, komkommer, tijm of gember in te doen. Succes! Groetjes Anita
  45. Bedankt voor het artikel. Zolang je koffie met mate drinkt (2-3 koppen per dag)kan het geen kwaad en blijkt het zelfs een werking te hebben als antioxidant. Het is niet slim om ‘s avonds laat nog veel koffie te drinken omdat dat wel eens ten koste kan gaan van je nachtrust.
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 4 augustus 2014 om 18:57 zegt
      Hoi Mark, Daar heb je gelijk in! Bedankt voor de aanvulling. Groetjes Anita
  46. Hoe sta jij tegenover groene koffie? Groetjes, Marischa
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 4 augustus 2014 om 06:06 zegt
      Hoi Marischa, Er zijn verschillende studies gedaan waaruit blijkt dat het drinken van groene koffie helpt bij het afvallen doordat het onder andere de vetverbranding stimuleert en de bloedsuikerspiegel stabiliseert. Er wordt echter nog veel gediscussieerd over welke dosis je moet gebruiken om de positieve effecten daadwerkelijk te ervaren. Omdat groene koffie niet lekker smaakt neem je het in capsulevorm of poeder. De werkende bestanddelen zijn in veel producten amper aanwezig en er worden aan dit soort producten vaak stoffen toegevoegd die niets nuttigs doen voor je lichaam. Ik zou het daarom niet snel aanraden. Gezond en blijvend afvallen gaat het beste als je echt je eetgewoonten aanpast, daar heb je in principe dit soort producten niet bij nodig. Mocht je het toch graag gebruiken, laat je dan goed adviseren en zorg ervoor dat je product gemaakt is met GCA of Svetol groene koffie exracten en wees er zeker van dat het van hoogstaande kwaliteit is. Groetjes Anita
  47. Jasmijn
    op 9 juli 2014 om 11:42 zegt
    Ik heb een senseo koffiezet aparaat, met gebruik van koffie”pads” Geld dit ook voor deze koffie?
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 10 juli 2014 om 13:35 zegt
      Hoi Jasmijn, Om de positieve gezondheidsvoordelen van koffie te kunnen ervaren kun je het beste kiezen voor organische koffie. Senseo koffie valt hier helaas niet onder. Groetjes Anita
  48. Arnaldo
    op 7 juli 2014 om 09:31 zegt
    Mag je décafé wel onbeperkt drinken in plaats van gewone koffie.
    1. Hoi Arnaldo, Het is zeker niet aan te raden om decafé onbeperkt te drinken. Onder andere om de volgende redenen: – Het zorgt voor een verhoging van het slechte LDL cholesterol in het bloed – Het zorgt er net als gewone koffie voor, dat het homocysteine gehalte stijgt. Deze stof wordt geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. – Uit studies is gebleken dat niet de cafeïne het risico op een hartaanval vergroot, maar verbindingen tussen andere stoffen in de koffie. Verder is decafé niet 100% cafeïne vrij. Maximaal 97 % kan worden verwijderd. Vaak gebeurd dit door middel van chemische oplosmiddelen, waarvan restanten op de bonen kunnen blijven zitten. Het is niet gezond om hier teveel van binnen te krijgen. Probeer daarom ook van decafé niet meer dan 2 a 3 kopjes koffie per dag te drinken. Succes! Groetjes Anita
  49. Dus mijn favoriete kopje koffie kan zelfs helpen bij het afvallen, wat leuk! 🙂 Al zal ik wel minder melk moeten gebruiken, of misschien moet ik even soja proberen. @ Jasper, hoe sta jij tegenover zoetstoffen?
    1. Hoi Hannah, De meeste zoetstoffen kunnen erg ongezonde bijwerkingen hebben op het lichaam. Je kunt deze dus beter niet gebruiken. Sojamelk maakt je koffie al wat zoeter, dus misschien is dat voor jou inderdaad de moeite waard om eens te proberen. Drink in dat geval niet meer dan 1 kop per dag. Mocht je echt niet zonder zoetstof kunnen kies dan voor Stevia. Dit is een natuurlijke zoetstof!
  50. Tonny Bijstra-Huijbens
    op 5 juli 2014 om 09:18 zegt
    ik drink doorgaans circa 10 mokken koffie per dag, voel me goed, bloeddruk is oke, mijn specialisten vinden het wel veel maar ze verbieden het niet echt.. misschien is het inderdaad beter om te minderen, thee drinken is geen optie….
    1. Hoi Tonny, Ik begrijp wel dat je denkt, het gaat nu goed met me en mijn bloeddruk is oke maar 10 koppen per dag is echt heel veel. Probeer ook aan de lange termijn te denken. Misschien kun je het langzaam afbouwen, je zult merken dat je het niet nodig hebt en je je ook zonder koffie goed voelt. Ik denk zelfs beter! Als thee geen optie is kun je misschien water lekker maken door er schijfjes citroen, komkommer, tijm of gember in te doen en dit gedurende de dag drinken.

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Koolhydraatarm uit eten

Als je koolhydraatarm eet kan het best lastig zijn om uit eten te gaan. Zeker als je net begonnen bent. Want wat eet je als je naar de Chinees of een Sushi...

Top artikel

Marie-Louis: 13 kilo eraf en een goed voedingspatroon dankzij de heerlijke recepten

Door haar kantoorbaan als klantrelatiemanager zit Marie-Louis veel en moet ze opletten dat ze voldoende beweegt. Naarmate je ouder wordt, is dat minder gemakkelijk dan vroeger en dat merkte ze aan haar...

Uncategorized

TV reclame 2016 (video)

Bekijk alle artikelen