Koolhydraatarm dieet: achtergrond, productenlijst, recepten en tips
Het koolhydraatarm (low carb) dieet is inmiddels niet meer weg te denken. Veel mensen laten suikerrijke producten, maar ook brood en pasta staan en dat is niet voor niets.
Door op een goede manier minder koolhydraten te eten kun je namelijk afvallen wanneer je te zwaar bent en verbetert je gezondheid.
In dit artikel leer je alles over koolhydraatarm eten en kun je direct aan de slag met 8 koolhydraatarme recepten en 14 tips.
Inhoud van dit artikel
1. Wat is een koolhydraatarm dieet?
Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Die energie halen wij uit onze voeding en wel uit:
- Koolhydraten
- Vetten
- Eiwitten
Onze voorouders aten een dieet waarbij ze hun energie voornamelijk uit gezonde vetten en eiwitten haalden. Koolhydraten maakten zo’n 22-40% van hun dieet uit.
Tegenwoordig eten we veel meer koolhydraten. In ons huidige, westerse eetpatroon is zo’n 40-75% van de energie die we binnenkrijgen afkomstig uit koolhydraten (1).
Denk maar aan brood of ontbijtgranen in de ochtend, brood bij de lunch en aardappels, rijst of pasta bij het avondeten.
Het Voedingscentrum adviseert om 40-70% van onze dagelijkse energie uit koolhydraten te halen.
Je lichaam kan niet goed met die grote hoeveelheid koolhydraten omgaan en functioneert beter bij een koolhydraatarm dieet. Daar kun je alles over lezen in hoofdstuk 5: Gezondheidsvoordelen van koolhydraatarm eten.
Een koolhydraatbeperking, of koolhydraatarm dieet houdt in dat je minder dan 45% van je energie uit koolhydraten haalt. Je gaat dus eigenlijk weer terug naar hoe wij als mensen oorspronkelijk aten.
Hoeveel koolhydraten mag ik
Alle koolhydraten schrappen uit je voedingspatroon kan bijna niet en is ook niet nodig.
Sommige producten die koolhydraten bevatten, bieden daarnaast andere gezonde voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen.
Koolhydraatarm eten kan streng of minder streng zijn (2, 3):
Koolhydraat beperking | Percentage energie uit koolhydraten | Aantal gram koolhydraten per dag |
---|---|---|
Licht | 40-45 | 150-200 |
Matig | 30-40 | 70-150 |
Sterk | Minder dan 30 | Minder dan 70 |
Een matig koolhydraatarm dieet met gemiddeld 100 gram koolhydraten per dag is goed vol te houden, bevordert het afvallen en levert veel gezondheidsvoordelen.
Wanneer je intensief sport heb je meer koolhydraten nodig.
Ben je al goed op gewicht? Dan kun je ook iets meer koolhydraten aan je voeding toevoegen.
Hier lees je meer over hoeveel koolhydraten goed voor je zijn.
Over de auteur
Jasper Alblas
Welkom op Jasperalblas.nl! Ik ben Jasper, auteur van 3 bestsellers op het gebied van voeding en gezondheid. Veel plezier met dit artikel.
Koolhydraatarm is niet hetzelfde als keto
Bij een ketogeen dieet is het aantal gram koolhydraten dat is toegestaan heel laag: 20-50 gram per dag.
Een ketogeen dieet (kort: keto-dieet) wordt onder bepaalde omstandigheden en medische begeleiding voorgeschreven bij patiënten met diabetes type 2 (4), beginnende Alzheimer (5, 6), Parkinson (6) en epilepsie (7).
Een keto-dieet is behoorlijk streng en ingrijpend. Om een idee te geven: in één bruine, onbelegde boterham zitten al bijna 20 gram koolhydraten (8)!
Het is niet alleen streng, maar bovendien kun je bepaalde tekorten krijgen wanneer je dieet niet goed is uitgebalanceerd.
Gerelateerd artikel: Een keto-dieet plan voor beginners
2. Wat mag ik eten bij een koolhydraatarm dieet?
Minder koolhydraten eten betekent dat je andere keuzes moet maken. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn:
- Kies vooral producten rijk aan eiwitten en gezonde vetten
- Kies bepaalde soorten koolhydraten wel en laat andere juist staan
Eigenlijk komt dat neer op het gevarieerd kiezen voor zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen.
Die zijn vaak van nature vullend, waardoor calorieën, punten of koolhydraten tellen niet nodig is.
Gelukkig zijn er nog steeds een hoop producten die je kunt eten.
Wil je een volledig overzicht van natuurlijke en onbewerkte producten die je mag eten bij een koolhydraatarm dieet, download dan hier gratis Jaspers boodschappenlijst.
Voedingsmiddelen die je mag eten en drinken bij een koolhydraatarm dieet
- Groenten
Alle groenten die boven de grond groeien (bijvoorbeeld courgette, broccoli en spinazie) zijn koolhydraatarme groenten. Groenten die onder de grond groeien, zoals wortelen en zoete aardappel, bevatten wat meer koolhydraten.
Hier vind je de top 20 van groenten en fruit. - Noten, zaden en pitten
Je mag ze eten in alle soorten en maten. Amandelen, cashewnoten, pecannoten, hazelnoten en walnoten zijn allemaal koolhydraatarm. Pinda’s vallen niet onder de categorie noten, maar hebben wel dezelfde eigenschappen. In noten, zaden, pitten en pinda’s zitten wel veel calorieën. Ga er dus verstandig mee om wanneer je wilt afvallen - Natuurlijke oliën
Als je koolhydraatarm eet, haal je je energie voornamelijk uit vet. Daarom zijn natuurlijke oliën erg belangrijk om te nemen. Kies voor extra vergine olijfolie, kokosolie of ghee (geklaarde boter).
Hier vind je een overzicht van alle olien. - Scharreleieren
Als je gezond bent, kun je twee scharreleieren per dag eten. Ze bevatten veel gezonde stoffen en weinig koolhydraten. Ook is het veilig voor je cholesterol. - Koudwatervis
Het is aan te raden om ongeveer twee keer per week vette vis te eten. De omega-3 vetten in vis zijn koolhydraatarm en erg gezond. Kies voor koudwatervis zoals wilde zalm, haring, sardientjes of makreel. - Grasgevoerd vlees
Als we alleen kijken naar het aantal koolhydraten, dan is vlees zeker een geschikt product om koolhydraatarm te eten. Ik raad je wel aan alleen grasgevoerd vlees te eten, omdat deze variant minder ongezonde stoffen bevat en beter is voor het milieu en de dieren. - Vleesvervangers
Het aantal vegetariërs en flexitariërs in Nederland neemt toe. Gezonde, koolhydraatarme vleesvervangers zijn tempeh, peulvruchten en quinoa. - Eiwitpoeder
Voor extra eiwitten kun je zuiver eiwitpoeder (zonder toevoegingen of smaakjes) nemen.
Bekijk dit hoogwaardige eiwitpoeder zonder onnodige toevoegingen. - (Griekse) yoghurt, kwark en geitenkaas
Deze zuivelproducten zijn koolhydraatarm, net als Skyr. Ben je lactose-intolerant, dan kun je yoghurt en kwark beter niet eten. Geitenkaas wordt dan meestal wel verdragen.
In dit artikel lees je meer over zuivel. - Water
Water is de beste drank die er is. Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water en bijna alle processen in je lichaam hebben het nodig. Drink daarom altijd voldoende (kraan)water. - Groentesap
Zelfgemaakte groentesappen zitten boordevol gezonde stoffen en als je de juiste recepten hebt, zijn ze nog erg lekker ook. - Thee
Zoveel als je wilt, zolang je er niets extra’s aan toevoegt. Kies bijvoorbeeld voor groene thee, kamillethee, muntthee, gemberthee, enz. - Koffie
Ook koffie mag wanneer je daar goed op reageert. Maar dan wel zonder extra toevoegingen (eventueel kun je wel ongezoete amandelmelk gebruiken).
Sommige van deze producten bevatten omega 3 vetzuren. Bij het afvallen blijken omega-3 vetzuren een positief effect te hebben op je gevoeligheid voor insuline (9).
Koolhydraatarme productenlijst
Op Jaspers boodschappenlijst vind je een volledig overzicht.
Video
Koolhydraatarm dieet voor beginners
Welke koolhydraten mag ik wel en niet
Bij een koolhydraatarm dieet is het niet alleen belangrijk dat je minder koolhydraatrijke producten binnenkrijgt. Ook het soort koolhydraten is van belang.
De term koolhydraten is namelijk een verzamelnaam voor suikers, zetmeel en vezels.
Koolhydraten zijn allemaal opgebouwd uit dezelfde suikermoleculen. Ze verschillen in de hoeveelheid suikermoleculen waaruit ze zijn opgebouwd.
En dat heeft invloed op de snelheid waarmee je lichaam ze omzet in glucose.
Vezels zijn een bijzondere groep koolhydraten. Je lichaam kan ze niet verteren. Daarom leveren ze amper energie (11), maar zijn ze wel heel goed voor de werking van je darmen.
Snelle en langzame koolhydraten
Producten met suikers en zetmeel zijn snelle (simpele) koolhydraten. Deze worden snel in je lichaam opgenomen en leveren zo in korte tijd energie.
Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten bevatten over het algemeen meer vezels. Je lichaam doet er langer over om deze te verwerken. Hierdoor leveren ze langzamer energie, maar zorgen ze ook minder voor een glucosepiek.
Snelle koolhydraten passen niet in een koolhydraatarm dieet. Langzame koolhydraten zijn in kleine hoeveelheden wel toegestaan.
Ook vezels horen thuis in een koolhydraatarme leefstijl. Ze zijn erg belangrijk en daarvan eet je er niet snel te veel.
Een overzicht van producten met snelle en langzame koolhydraten:
Langzame koolhydraten Met mate toegestaan | Snelle koolhydraten Niet toegestaan |
---|---|
Groenten met veel koolhydraten, zoals zoete aardappel, pastinaak en pompoen | Brood |
Peulvruchten | Pasta |
Fruit | Rijst |
Haver en havermout | Aardappels |
Quinoa | Noedels |
Boekweit | Patat en ander snackbar-eten |
Pizza | |
Frisdranken en vruchtensappen | |
Koek, snoep en chocola | |
Sauzen | |
Veel kant-en-klaar producten | |
Ontbijtgranen zoals muesli, cruesli en brinta | |
Alcohol (vooral bier en suikerrijke cocktails of mixdrankjes) |
Op Jaspers boodschappenlijst vind je een uitgebreide lijst met alle natuurlijke en onbewerkte producten die passen binnen een koolhydraatarm dieet.
Ontvang gratis Jaspers boodschappenlijst.
Glycemische index en glycemische lading
Je hebt misschien ook wel eens gehoord van de glycemische index (GI) van een voedingsmiddel.
De GI geeft de snelheid aan waarin het product je bloedglucosespiegel doet stijgen.
Een lage score is gunstig: hoe lager de score, hoe langzamer je bloedglucose stijgt. De GI varieert tussen de 0 en 100. Pure glucose heeft een score van 100.
Een andere score die van belang is, is de glycemische lading (GL). Deze score kijkt niet alleen naar de snelheid waarmee je bloedglucose stijgt.
Maar ook naar hoeveel glucose een product levert en daarmee hoe hoog je bloedglucose uiteindelijk wordt.
Watermeloen heeft bijvoorbeeld een hoge GI (80), maar omdat het zo weinig koolhydraten bevat, is de GL maar 5.
Wetenschappers en experts zijn er nog niet helemaal uit wat nu precies de invloed is van GI en GL.
Het is wel zo dat snelle koolhydraten vaak een hoge GI én GL hebben. Maar vezels en volkoren producten lijken het effect op je gezondheid nog het beste te voorspellen (12).
Download
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis Jaspers boodschappenlijst.
3. Koolhydraatarm dieet weekschema
De drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) vormen de basis van een gezond, koolhydraatarm weekschema.
Doordat de maaltijden veel eiwitten, gezonde vetten en vezels bevatten, zorgen ze ervoor dat je je lang verzadigd voelt en waarschijnlijk niet eens behoefte hebt aan iets tussendoor.
Mocht je tussen de maaltijden door wel trek hebben, kies dan voor een gezond tussendoortje, maar doe dat niet vaker dan 2 keer per dag.
Dit is een voorbeeld van een koolhydraatarm weekmenu:
4. Koolhydraatarme recepten
Om je een idee te geven wat je op tafel kunt zetten als je een koolhydraatarm dieet volgt, vind je hier een aantal heerlijke koolhydraatarme recepten.
Wil je weten welke producten en ingrediënten nog meer passen in een koolhydraatarm dieet? Vraag dan hier gratis Jaspers boodschappenlijst aan.
Je kunt op de afbeeldingen klikken om te recepten te bekijken.
Meer van dit soort lekkere, koolhydraatarme recepten vind je op deze pagina.
Specifiek voor het ontbijt vind je hier nog 7 recepten.
Onze programma’s
Voor veel mensen is het even wennen om aardappels, pasta, rijst en brood niet meer als basis van de maaltijd te hebben.
Vind jij dat lastig? Onze programma’s en de challenges die we drie keer per jaar aanbieden staan boordevol creatieve, koolhydraatarme recepten.
Het mooie is dat hierin al het denkwerk al voor je is gedaan.
Zodat je op een makkelijke manier ontdekt hoe je koolhydraatarm eten tot je nieuwe manier van eten kunt maken.
5. Mogelijke gezondheidsvoordelen van koolhydraatarm eten
Er bestaan talloze diëten. Vroeger lag de nadruk meer op het vermijden van vet en het tellen van calorieën.
De aandacht is de laatste jaren steeds meer naar een koolhydraatarme manier van eten gegaan. Waarom?
Omdat een koolhydraatarm voedingspatroon niet alleen helpt bij afvallen, maar nog meer gezondheidsvoordelen oplevert.
We zetten ze voor je op rij.
Voordeel #1: Je bloedglucosespiegel is in balans
Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in kleine deeltjes: glucose. Glucose wordt snel in je bloed opgenomen.
Nadat je koolhydraten hebt gegeten, piekt dus de hoeveelheid glucose in je bloed. Met andere woorden, je bloedglucosespiegel is dan hoger.
Normale schommelingen in je bloedglucosespiegel
Na een maaltijd is je bloedglucosespiegel hoger dan wanneer je nuchter bent. Vooral wanneer er veel (snelle) koolhydraten in die maaltijd zitten.
Je lichaam houdt goed in de gaten wanneer er veel glucose in je bloed zit en reageert daarop door meer van het hormoon insuline aan te maken.
Insuline zorgt ervoor dat glucose weer uit je bloed wordt gehaald, waardoor je bloedglucosespiegel weer daalt:
- Het ‘brengt’ glucose naar je spieren, organen en hersenen, die het als energiebron kunnen gebruiken
- Het overschot wordt tijdelijk als glycogeen voorraadje opgeslagen in je spieren en lever
- Als die voorraden ‘vol’ zijn, wordt glucose omgezet in lichaamsvet
Zodra je bloedglucose genoeg is gedaald, daalt ook de hoeveelheid insuline weer. Maar te weinig glucose in je bloed is ook niet goed. Er is dan te weinig energie voor je spieren, organen en hersenen.
Om ervoor te zorgen dat je bloedglucose niet té laag wordt, komt een tweede hormoon in actie: glucagon.
Glucagon kan glucose uit je glycogeenvoorraden halen en weer in je bloedbaan brengen. Wanneer de glycogeen op is en er geen nieuwe glucose wordt aangeleverd (door te eten), worden je vetvoorraden aangesproken.
Zo zie je: je lichaam zit slim in elkaar om met schommelingen om te gaan en je bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden.
Te grote schommelingen in je bloedglucosespiegel
Het is voor je gezondheid echter niet goed wanneer er te grote schommelingen plaatsvinden. En dat gebeurt wanneer je teveel koolhydraten eet.
Je moet dan veel meer insuline aanmaken om er voor te zorgen dat de glucose uit je bloed gehaald wordt.
Die grote hoeveelheid insuline haalt de glucose weer razendsnel uit je bloed en slaat het op als lichaamsvet. Vooral als buikvet in je buikholte.
Die snelle daling van glucose zorgt er bovendien voor dat je snel na je vorige eetmoment weer een hongergevoel krijgt. Je hebt dan vooral trek in koolhydraten, want die leveren immers snel energie.
Daardoor gaat je bloedglucose weer hard omhoog en maak je weer veel insuline aan en zo is het cirkeltje rond.
Op korte termijn kun je bij een hoge bloedsuikerspiegel bijvoorbeeld moeite hebben met concentratie, je vermoeid voelen en honger hebben.
Na verloop van tijd reageert je lichaam niet meer goed op insuline en dat kan weer leiden tot allerlei chronische ziekten en condities, waaronder diabetes type 2 (13) en overgewicht (14).
Meer daarover lees je bij voordeel 2.
Door koolhydraatarm te eten en vooral snelle koolhydraten te vermijden, voorkom je hoge bloedglucosepieken. Daardoor ervaar je minder snel een hongergevoel tussen maaltijden door, waardoor je minder snel teveel zult eten.
Voordeel #2: Je insulinegevoeligheid verbetert
Wanneer insuline vaak in actie moet komen om bloedsuikerpieken te bestrijden, kan je lichaam overbelast raken.
Het gevolg is dat je niet goed meer op insuline reageert. Je lichaam wil dat compenseren door nog meer insuline te maken. Je spreekt dan van hyperinsulinemie.
Daar merk je in het begin niet zoveel van. Maar langdurig te veel suiker, koolhydraten en insuline in je bloed zijn niet goed voor je en bevorderen de vetopslag in je lichaam, met name in je buikholte (15).
Een teveel aan vetweefsel in je buikholte en rond je organen – het buikvet – is ongunstig. Deze vetcellen maken namelijk stoffen die je lichaam minder gevoelig maken voor insuline. Dit proces wordt insulineresistentie genoemd.
Insulineresistentie kan onder andere leiden tot ongezonde cholesterolwaarden in je bloed, een te hoge bloeddruk, diabetes type 2, versnelde atherosclerose (aderverkalking) en specifiek bij vrouwen PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) (16).
Ook bij overgewicht is er vaak sprake van insulineresistentie, hoewel dit niet altijd zo hoeft te zijn (30). Andersom komt eveneens voor: ook dunne mensen kunnen insulineresistent zijn. Dat wordt ook wel TOFI genoemd (Thin Outside Fat Inside) (17).
Door koolhydraatarm te eten en de nadruk te leggen op de ‘juiste’ koolhydraten (veel vezels, zetmeelarme groenten en fruit), wordt je lichaam weer gevoeliger voor insuline (18).
Voordeel #3: Je verbrandt makkelijker overtollig lichaamsvet
Zodra er veel insuline in je bloed is, zeg je als het ware tegen je lichaam: we hebben teveel energie.
Dus het laatste wat je lichaam dan gaat doen is extra energie vrijmaken door lichaamsvet te verbranden. Je vetvoorraad zit als het ware ‘op slot’.
Sterker nog, je slaat juist het teveel aan energie op in je vetcellen, met name rondom je organen in je buik. Insuline is immers een ‘opruim’ hormoon.
Omdat er bij een koolhydraatarm dieet minder insuline in je bloedbaan zit, sla je minder lichaamsvet op en is het makkelijker om overtollig lichaamsvet te verbranden. Dat kan overgewicht en andere klachten verminderen.
Lees hier meer over de lichamelijke en psychosociale gevolgen van overgewicht.
Voordeel #4: Je hebt langer een verzadigd gevoel en minder eetbuien
Als je veel glucose in je bloed hebt, wordt er veel insuline aangemaakt om dit weer snel weg te werken. De snelle daling die volgt op de piek vertelt je lichaam eigenlijk: ‘ga eten’.
Dat hongergevoel is echter een onterecht hongergevoel, want je hebt net veel energie binnen gekregen (en opgeslagen als buikvet).
Een koolhydraatarm dieet zorgt voor minder glucosepieken en een betere insulinegevoeligheid (zie voordeel 2).
Daardoor heb je minder vaak dat onterechte hongergevoel (19). Waardoor de kans groter is dat je minder en minder vaak gaat eten (20).
Bovendien: wanneer je koolhydraatarm eet, ligt de nadruk meer op eiwitten en gezonde vetten.
✓Vetten blijven langer in je maag. Hierdoor heb je langer een vol gevoel en minder eetlust. De kans is groot dat je daardoor minder eet (21)
✓Ook eiwitten zorgen ervoor dat je je sneller en langer verzadigd voelt, waardoor je minder eet (22)
✓Je lichaam verbruikt meer energie bij het verwerken van eiwitten, dan bij het verwerken van koolhydraten (23).
Een koolhydraatarm dieet met veel eiwitten en gezonde vetten, zorgt voor een betere en langere verzadiging. Daardoor eet je minder en krijg je automatisch de juiste hoeveelheid calorieën binnen.
5. Je houdt het verloren gewicht er makkelijker af
In wetenschappelijke studies wordt vaak een vergelijking gemaakt tussen een vetarm dieet en een koolhydraatarm dieet.
Soms is de conclusie dat je van een koolhydraatarm dieet meer afvalt dan van een vetarm dieet (24).
Vaak echter lijkt het niet zo uit te maken wat je nu precies minder neemt, zolang het aantal calorieën maar minder is dan je verbruikt (25, 26, 27, 28).
Maar zoals veel van ons wel weten lukt afvallen vaak goed, maar is het heel lastig om op gewicht te blijven. Wil je op gewicht blijven, dan zul je blijvend je eetpatroon moeten aanpassen en dat brengt heel veel uitdagingen met zich mee.
Bij meer dan de helft van de mensen die zijn afgevallen, zit het verloren gewicht er dan ook na 2 jaar weer aan. Na 5 jaar geldt dat zelfs voor 75% van de afvallers (29).
Een koolhydraatarm dieet lijkt het meest op hoe onze voorouders aten. Het past dus van nature bij je en daarmee help je je lichaam te functioneren zoals het hoort.
Koolhydraatarm eten is dus meestal goed vol te houden. Dat blijkt ook uit onze eigen ervaring en onderzoek.
Natuurlijk zijn er mensen die terugvallen bij het volgen van onze programma’s. Maar ons terugvalpercentage is met 40% beduidend lager.
Je lichaam is ‘gemaakt’ voor het volgen van een koolhydraatarm dieet met natuurlijke en onbewerkte producten. Daardoor is het goed vol te houden, waarmee de kans groot is dat je afvalt en op gezond gewicht blijft.
6. Tips om succesvol een koolhydraatarm dieet te volgen
Koolhydraatarm eten is een andere manier van eten die goed is vol te houden.
Maar hoe start je nou met een koolhydraatarm dieet en hoe zorg je ervoor dat je het goed blijft volgen?
We geven je een 14 tips:
- Weet welke voedingsmiddelen je wel en beter niet kunt kiezen. Download daarom Jaspers boodschappenlijst
- Maak het jezelf makkelijk en ruim je keukenkastjes op. Doe alle producten die niet passen binnen een koolhydraatarm dieet weg
- Zet Jaspers boodschappenlijst in je favorieten of download de lijst op je telefoon. Zo kun je altijd even snel kijken of dat wat je wilt eten wel binnen de richtlijnen valt
- Blijf geïnspireerd, gemotiveerd en geïnformeerd en abonneer je op de gratis Jasperalblas.nl nieuwsbrief
- Lees als stok achter de deur ook eens de succesverhalen van vrouwen en mannen die succesvol zijn afgevallen door koolhydraatarm eten
- Doe eens mee met één van de Challenges: tijdens een Challenge ga je vier weken lang – tegelijkertijd met een groep van duizenden mensen – gezond eten en dat werkt super motiverend
- Begin klein als je het moeilijk vindt om ineens alles te veranderen. Maar laat sowieso frisdranken staan. In één glas cola zit bijvoorbeeld al 26 gram suiker
- Ook in vruchtensappen zit veel suiker. Kies daarom liever voor vers fruit. Die bevatten naast de suikers die van nature voorkomen, ook vezels, vitamines en mineralen. Wees wat matiger met fruit wanneer je wilt afvallen
- Wees voorbereid wanneer je uit eten gaat. In dit artikel geven we je handige tips voor koolhydraatarm uit eten gaan
- Koolhydraatarm eten kan ook prima wanneer je een gezin hebt. Bij veel recepten kun je bijvoorbeeld makkelijk iets extra’s met koolhydraten klaarmaken voor de rest van je gezin. Hier leer je hoe je koolhydraatarm eten kunt inpassen in je gezin
- In tarwebloem- en meel zitten veel koolhydraten. Tegenwoordig zijn er veel goede, koolhydraatarme alternatieven, zoals amandelmeel. Of bijvoorbeeld boekweitmeel, quinoameel en kokosmeel. Lees hier alles over deze alternatieve meelsoorten
- Stel vragen! Op https://vragen.jasperalblas.nl/ vind je antwoord op heel veel vragen over koolhydraatarm eten. Staat je vraag er niet tussen of spreek je liever iemand persoonlijk, meld je dan voor het gratis telefonisch spreekuur
- Door anders te gaan eten gebeurt er veel in je lichaam. Zo kun je in het begin wat last hebben van hoofdpijn, moeheid, futloosheid, een veranderde stoelgang of buikpijn. Gun jezelf de tijd om deze verandering door te maken. Je zult zien dat deze klachten verdwijnen en dat je er meer energie voor terugkrijgt.
- Eet koolhydraatarm op een manier die bij jou past. Maak alleen recepten die jij lekker vindt en pas ze eventueel aan als er ingrediënten in zitten die jij niet mag of niet lust. In onze programma’s geven we veel tips voor alternatieve ingrediënten.
7. Aan de slag
De wereld waarin we leven is in alle opzichten veranderd ten opzichte van hoe deze was toen de mens nog jager-en-verzamelaar was.
Met al die veranderingen deden ook welvaartsziekten hun intrede. Er zijn nog nooit zoveel mensen geweest met overgewicht.
Kennelijk is je lichaam nog steeds het beste af met voeding ‘zoals toen’. Dat wil zeggen: onbewerkt en natuurlijk, koolhydraatarm, met de nadruk op eiwitten, gezonde vetten en vezels. En niet teveel.
Omdat er tegenwoordig zoveel keus en aanbod is, vraagt dat best wat kennis en uitzoekwerk.
Het 7×7 Afslank Programma kan je daarbij helpen. Het programma biedt 4 weekschema’s met toegankelijke, koolhydraatarme recepten die vullen en lekker zijn.
Met achtergrondinformatie en uitleg in duidelijke taal én extra online begeleiding, vormt het 7×7 Afslank Programma de ideale basis voor een gezonde koolhydraatarme leefwijze.
7×7 Afslank Programma
Bekijk het productTekst is geverifieerd door Marja Wendt, Diëtist
Wat vond je van dit artikel?
- Kopp W. (2019). How Western Diet And Lifestyle Drive The Pandemic Of Obesity And Civilization Diseases. Diabetes, metabolic syndrome and obesity : targets and therapy, 12, 2221–2236.
- Fechner, E., Smeets, E.T.H.C., Schrauwen, P., & Mensink, R.P. (2020). The Effects of Different Degrees of Carbohydrate Restriction and Carbohydrate Replacement on Cardiometabolic Risk Markers in Humans-A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. Apr 2;12(4):991.
- Diabetes fonds. Topic: Koolhydraatbeperkt of koolhydraatarm dieet. Geraadpleegd Augustus 2021.
- Bolla, A. M., Caretto, A., Laurenzi, A., Scavini, M., & Piemonti, L. (2019). Low-Carb and Ketogenic Diets in Type 1 and Type 2 Diabetes. Nutrients, 11(5), 962.
- Rusek, M., Pluta, R., Ułamek-Kozioł, M., & Czuczwar, S. J. (2019). Ketogenic Diet in Alzheimer’s Disease. International journal of molecular sciences, 20(16), 3892.
- Włodarek, D. (2019). Role of Ketogenic Diets in Neurodegenerative Diseases (Alzheimer’s Disease and Parkinson’s Disease). Nutrients, 11(1), 169.
- Elia, M., Klepper, J., Leiendecker, B., & Hartmann, H. (2017). Ketogenic Diets in the Treatment of Epilepsy. Curr Pharm Des. ;23(37):5691-5701.
- Voedingswaardetabel.nl. Geraadpleegd Augustus 2021.
- Ramel, A., Martinéz, A., Kiely, M., Morais, G., Bandarra, N.M., & Thorsdottir, I. (2008). Beneficial effects of long-chain n-3 fatty acids included in an energy-restricted diet on insulin resistance in overweight and obese European young adults. Diabetologia. Jul;51(7):1261-8.
- Lan, Y.L., Lou, J.C., Lyu, W., & Zhang, B. (2019). Update on the synergistic effect of HSL and insulin in the treatment of metabolic disorders. Ther Adv Endocrinol Metab. Sep 20;10:2042018819877300.
- Publicatieblad van de Europese Unie. RICHTLIJN 2008/100/EG VAN DE COMMISSIE van 28 oktober 2008.
- Vega-López, S., Venn, B.J., Slavin, J.L. (2018). Relevance of the Glycemic Index and Glycemic Load for Body Weight, Diabetes, and Cardiovascular Disease. Nutrients. Sep 22;10(10):1361.
- AlEssa, H.B., Bhupathiraju, S.N., Malik, V.S., Wedick, N.M., Campos, H., Rosner, B., Willett, W.C., & Hu, F.B. (2015). Carbohydrate quality and quantity and risk of type 2 diabetes in US women. Am J Clin Nutr. Dec;102(6):1543-53.
- Thondre, P.S. (2013). Chapter Five – Food-Based Ingredients to Modulate Blood Glucose, Editor(s): Henry, J. Advances in Food and Nutrition Research. Academic Press, Volume 70, Pages 181-227.
- Erion, K.A., & Corkey, B.E. (2017). Hyperinsulinemia: a Cause of Obesity? Curr Obes Rep. Jun;6(2):178-186.
- Lebovitz, H.E. (2001). Insulin resistance: definition and consequences. Exp Clin Endocrinol Diabetes.;109 Suppl 2:S135-48.
- Zdrojewicz, Z., Popowicz, E., Szyca, M., Michalik, T., & Śmieszniak, B. (2017). TOFI phenotype – its effect on the occurrence of diabetes. Pediatr Endocrinol Diabetes Metab.;23(2):96-100.
- Gołąbek, K.D., & Regulska-Ilow, B. (2019). Dietary support in insulin resistance: An overview of current scientific reports. Adv Clin Exp Med. Nov;28(11):1577-1585.
- Roberts, S.B. (2000). High-glycemic index foods, hunger, and obesity: is there a connection? Nutr Rev. Jun;58(6):163-9.
- McClernon, F.J., Yancy, W.S. Jr, Eberstein, J.A., Atkins, R.C., & Westman, E.C. (2007). The effects of a low-carbohydrate ketogenic diet and a low-fat diet on mood, hunger, and other self-reported symptoms. Obesity (Silver Spring). Jan;15(1):182-7.
- Samaha, F.F., Iqbal, N., Seshadri, P., Chicano, K.L., Daily, D.A., McGrory, J., Williams, T., Williams, M., Gracely, E.J., & Stern, L. (2003). A low-carbohydrate as compared with a low-fat diet in severe obesity. N Engl J Med. May 22;348(21):2074-81.
- Soenen, S., & Westerterp-Plantenga, M.S. (2008). Proteins and satiety: implications for weight management. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. Nov;11(6):747-51.
- Westerterp-Plantenga, M.S., Nieuwenhuizen, A., Tomé, D., Soenen, S., & Westerterp, K.R. (2009). Dietary protein, weight loss, and weight maintenance. Annu Rev Nutr.;29:21-41.
- Bazzano, L.A., Hu, T., Reynolds, K., Yao, L., Bunol, C., Liu, Y., Chen, C. S., Klag, M. J., Whelton, P. K., & He, J. (2014). Effects of low-carbohydrate and low-fat diets: a randomized trial. Annals of internal medicine, 161(5), 309–318.
- Obert, J., Pearlman, M., Obert, L., Chapin, S. (2017). Popular Weight Loss Strategies: a Review of Four Weight Loss Techniques. Curr Gastroenterol Rep. Nov 9;19(12):61.
- Tobias, D.K., Chen, M., Manson, J.E., Ludwig, D.S., Willett, W., Hu, F.B. (2015). Effect of low-fat diet interventions versus other diet interventions on long-term weight change in adults: a systematic review and meta-analysis. Lancet Diabetes Endocrinol. Dec;3(12):968-79.
- Romieu, I., Dossus, L., Barquera, S., Blottière, H.M., Franks, P.W., Gunter, M., Hwalla, N., Hursting, S.D., Leitzmann, M., Margetts, B., Nishida, C., Potischman, N., Seidell, J., Stepien, M., Wang, Y., Westerterp, K., Winichagoon, P., Wiseman, M., & Willett, W.C.; IARC working group on Energy Balance and Obesity (2017). Energy balance and obesity: what are the main drivers? Cancer Causes Control. Mar;28(3):247-258.
- Kim J. Y. (2021). Optimal Diet Strategies for Weight Loss and Weight Loss Maintenance. Journal of obesity & metabolic syndrome, 30(1), 20–31.
- van Baak, M.A., & Mariman, E.C.M. (2019). Mechanisms of weight regain after weight loss – the role of adipose tissue. Nat Rev Endocrinol. May;15(5):274-287.
- Barazzoni, R., Gortan Cappellari, G., Ragni, M., & Nisoli, E. (2018). Insulin resistance in obesity: an overview of fundamental alterations. Eat Weight Disord. Apr;23(2):149-157.
Meer
Deel dit bericht
Lees ook eens
Top artikel
Glucose-fructosestroop is een mengsel van verschillende suikers die sacharose (biet- of rietsuiker) kan vervangen bij het produceren van voedingsmiddelen. Ongemerkt kun je hier veel van binnenkrijgen. In dit artikel kijken we...
Top artikel
Dit is het verhaal van Lisette. Door anders te gaan eten is zij meer dan 25 kilo afgevallen. Ze voelt zich nu erg fit en gezond en haar BMI is van 36,4...
Ervaringen
Als Margot het kan, kan jij het ook!
Gezondheid
Cholesterol: van fabels naar feiten
Ervaringen
De ongelofelijke transformatie van Mariëlle
Ervaringen
Zo viel Toos 20 kilo af!
Ervaringen
Als Joke het kan, kan jij het ook!
Gezondheid
Reacties (347)
Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen