Olijfolie: gezond of niet?

Gereviewd door expert
11 reacties

8794 volgers

Olijfolie staat in de meeste Nederlandse keukenkastjes. Het is een van de populairste producten om in te bakken en braden.

Dat komt niet alleen door de rijke smaak of de veelzijdigheid van dit product. Olijfolie staat ook bekend als erg gezond. Onderzoek lijkt er zelfs op te wijzen dat het kan helpen bij hartaandoeningen, kanker en ontstekingen.

In dit artikel bekijken we of olijfolie inderdaad gezond is, wat de gezondheidsvoordelen dan zijn, en of olijfolie ook nadelige effecten kent.

1. Wat is olijfolie?

Olijfolie is een plantaardige oliesoort die wordt gewonnen uit olijven, de vruchten van de olijfboom. Mensen kennen olijfolie al zo’n 6000 jaar; rond het jaar 1200 voor de jaartelling brachten de Feniciërs de olijfboom naar Italië.

De bomen – Olea Europeae – gedijden goed in het mediterrane klimaat. Veel landen rond de Middellandse Zee produceren dan ook olijfolie.

De olie wordt vooral gebruikt bij de voedselbereiding, maar kent ook toepassingen voor de huid.

Hoe wordt olijfolie gemaakt?

Olijven worden met de hand geplukt of machinaal uit de bomen geschud. Daarna worden ze gewassen en tot pulp verwerkt. Dat kan door te persen, maar een modernere methode is om de olijven te pletten, mengen en vervolgens in een centrifuge de olie van het vruchtvlees te scheiden (1).

2. Is olijfolie gezond?

Er zijn verschillende soorten olijfolie. Ze verschillen in voedingswaarde en de mate waarin ze bewerkt zijn. De drie bekendste soorten zijn:

  • Geraffineerde of gewone olijfolie
  • Vierge olijfolie
  • Extra vierge olijfolie

Van deze drie staat extra vierge bekend als de beste olijfolie en de meest gezonde, en geraffineerde olijfolie juist als de minst gezonde. Extra vierge is de minst bewerkte soort, die wordt gewonnen met behulp van natuurlijke methoden en gestandaardiseerd op zuiverheid, smaak en geur (2). Extra vierge olijfolie wordt ook wel ongeraffineerde, koud geperste, koude persing of extra virgine olijfolie genoemd.

Deze soort olijfolie heeft een unieke, volle smaak en is vooral lekker in koude gerechten, salades en dressings.

Je kunt in olijfolie ook bakken en braden. Doe dat bij voorkeur op gematigde temperaturen (tot 180 graden ongeveer). Als je olijfolie heel heet maakt, kan de unieke smaak deels verloren gaan doordat de olie ontleedt door de verhitting (3).

3. Voedingswaarde van olijfolie

Olijfolie is 884 kcal per 100 gram. Dat lijkt veel. Maar bedenk: je gebruikt meestal maar weinig olie per keer.

Dit is de voedingswaarde van een eetlepel (13,5 gram) olijfolie (4):

Calorieën119
Vetten13,5 g(waarvan onverzadigd 11,28 gram)
Vitamine E    1,94 mg (ADH = 15 mg)
Vitamine K8 µg (ADH = 70 µg)

Olijfolie is dus rijk aan gezonde vetten en vitamine E en K: antioxidanten die ontstekingen en chronische ziekten helpen bestrijden (5), (6).

4. Gezondheidsvoordelen van olijfolie

Waarom wordt gedacht dat olijfolie gezond is? Dit is wat de wetenschap zegt over de gezondheidsvoordelen van olijfolie.

Olijfolie bevat ontstekingsremmende stoffen

Chronische ontstekingen kunnen een risico vormen voor je gezondheid. Ze worden beschouwd als een belangrijke oorzaak van ziekten, zoals kanker, hartaandoeningen, metabool syndroom, diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer, artritis en zelfs obesitas.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat regelmatige consumptie van olijfolie verband kan houden met lagere niveaus van bepaalde ontstekingsmarkers in het bloed, zoals bijvoorbeeld CRP en interleukine-6 (7, 8).

De belangrijkste ontstekingsremmende effecten van de olie lijken echter voort te komen uit de antioxiderende en ontstekingsremmende stoffen oleaceïne en oleocanthal. In reageerbuis- en dierstudies lijken deze stoffen ontstekingen aanzienlijk te verminderen (9, 10). Er zijn echter meer studies op mensen nodig om deze effecten verder te onderzoeken.

Tot slot laat een van de onderzoeken naar de ontstekingsremmende werking van olijfolie zien dat de oleocanthal in 50 ml extra vierge olijfolie – zo’n 3 eetlepels – ongeveer evenveel effect heeft als 10% van de dosis ibuprofen voor volwassenen. (11).

Olijfolie en hartaandoeningen

Omdat hartaandoeningen minder vaak voorkomen in mediterrane landen is er uitgebreid onderzoek gedaan naar het mediterrane dieet. Het is aangetoond dat deze manier van eten het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert (12, 13, 14).

Extra vierge olie is een belangrijk bestanddeel in dit dieet en lijkt op verschillende manieren te kunnen beschermen tegen hartaandoeningen (15).

Olijfolie beschermt zoals eerder gezegd tegen ontstekingen, maar bijvoorbeeld ook tegen oxidatie van ‘slecht’ LDL-cholesterol, wat een belangrijke factor is in de ontwikkeling van hartaandoeningen (16).

Het is daarnaast aangetoond dat olijfolie de bloeddruk verlaagt, wat een van de sterkste risicofactoren is voor hartaandoeningen. In één onderzoek verminderde olijfolie de behoefte aan bloeddrukmedicatie met 48% (17, 18, 19).

Olijfolie zou ook goed zijn voor de gezondheid van je bloedvaten, omdat het de functie van het endotheel (de bekleding van de bloedvaten) lijkt te verbeteren (20, 21).

Tot slot suggereren sommige onderzoeken dat olijfolie ongewenste bloedstolling (een veroorzaker van hartaanvallen en beroertes) kan helpen voorkomen (22).

Olijfolie en lichaamsgewicht

Er zitten veel vet en calorieën in olijfolie. Als je te veel calorieën binnenkrijgt, leidt dat tot gewichtstoename. Toch brengen veel onderzoeken het olijfolie-rijke mediterrane dieet juist in verband met gunstige effecten op het lichaamsgewicht (23, 24, 25).

Bovendien bestaat er een driejarig onderzoek onder 187 deelnemers waarin een dieet dat rijk was aan olijfolie, een verband liet zien met verhoogde niveaus van antioxidanten in het bloed én met gewichtsverlies (26).

Olijfolie en diabetes type 2

Verschillende soorten onderzoeken tonen aan dat olijfolie, in combinatie met een mediterraan dieet, het risico op diabetes type 2 kan verminderen.

Zo brengen verschillende onderzoeken olijfolie in verband met gunstige effecten op de bloedsuikerspiegel en insulinegevoeligheid (27, 28). En een bepaalde klinische studie laat zien dat een mediterraan dieet, rijk aan olijfolie, het risico op diabetes type 2 met meer dan 40% verminderde (29).

Er zitten antioxidanten in die de kans op kanker verkleinen

Mensen in mediterrane landen lijken minder kans te hebben om sommige vormen van kanker te krijgen. Er zijn behoorlijk wat onderzoekers die denken dat olijfolie hiervan de oorzaak kan zijn (30).

Het is aangetoond dat de antioxidanten in olijfolie de oxidatieve schade als gevolg van vrije radicalen kunnen verminderen. De aanname is dat die schade de belangrijkste oorzaak van kanker is (31, 32). Ook zijn er reageerbuisstudies die aantonen dat verbindingen in olijfolie kankercellen kunnen bestrijden (33, 34).

Maar ook hier is meer onderzoek onder mensen nodig om te bepalen of olijfolie het risico op kanker echt vermindert.

Olijfolie bevat veel voedingsstoffen met antibacteriële eigenschappen

Uit reageerbuisstudies blijkt dat extra vierge olijfolie acht stammen van Helicobacter pylori bestrijdt, een bacterie die in je maag leeft en maagzweren en maagkanker kan veroorzaken (35).

Een onderzoek bij mensen suggereerde dat een dagelijkse dosis van 30 gram extra vierge olijfolie, een Helicobacter pylori-infectie bij 10-40% van de mensen verwijderde, in slechts twee weken (36).

Olijfolie en de ziekte van Alzheimer

Olijfolie lijkt een gunstig effect te hebben op bepaalde ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer en reumatoïde artritis.

Een van de belangrijkste kenmerken van de ziekte van Alzheimer is een opeenhoping van zogenaamde bèta-amyloïde plaques in de hersencellen. Een studie bij muizen toonde aan dat een stof in olijfolie kan helpen deze plaques te verwijderen (37). Bovendien wijst een bepaald onderzoek met mensen erop dat een olijfolierijk mediterraan dieet de hersenfunctie verbetert (38).

Maar er is verder nog weinig bekend over de invloed van olijfolie op de ziekte van Alzheimer. Er is dus meer onderzoek onder mensen nodig.

Olijfolie en reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die waarschijnlijk wordt veroorzaakt doordat het immuunsysteem per ongeluk normale cellen aanvalt.

Olijfoliesupplementen lijken ontstekingsmarkers te verbeteren en oxidatieve stress te verminderen bij mensen met reumatoïde artritis (39, 40). In één onderzoek trad er bij een combinatie van olijf- en visolie een flinke verbetering op in de handgreepsterkte, gewrichtspijn en ochtendstijfheid bij mensen met reumatoïde artritis (41).

5. Kent olijfolie ook bezwaren?

Olijfolie bestaat voor 11% uit onverzadigd vet, zoals omega-6- en omega-3-vetzuren (4) en er zijn mensen die vinden dat het een hoge omega-6 tot omega-3-verhouding heeft. Omdat de totale hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetten nog steeds relatief laag is, is dit waarschijnlijk niet iets om je zorgen over te maken (4).

Een fles olijfolie heb je vaak lang in huis. Bewaar hem op een donkere, niet te koude plaats (het liefst op kamertemperatuur), bijvoorbeeld in een afgesloten keukenkastje. Zorg ook dat de verpakking goed dicht zit en sluit hem telkens direct als je de olie gebruikt. Olijfolie kun je ongeveer één jaar bewaren.

6. Conclusie

Olijfolie is uitgebreid bestudeerd vanwege de vele gezondheidsvoordelen die ermee geassocieerd worden. Vooral extra vierge olijfolie lijkt gezond te zijn.

Deze soort olijfolie is rijk aan ziektebestrijdende antioxidanten en wordt in verband gebracht met een breed scala aan potentiële gezondheidsvoordelen op het gebied van:

  • Ontstekingen
  • Hartaandoeningen
  • Lichaamsgewicht
  • Diabetes type 2
  • Antibacteriële eigenschappen
  • Bepaalde soorten kanker
  • Alzheimer
  • Reumatoïde artritis

Olijfolie verwerken in je voeding

Olijfolie is overal te koop; van supermarkten tot speciaalzaken. Let wel altijd goed op als je het koopt. Bepaalde soorten olijfolie zijn gezonder dan andere en ook de kwaliteit verschilt. Lees dus altijd goed de etiketten en koop het liefst extra vierge olijfolie. Let ook op dat de olijfolie niet is gemengd met een andere olie.

In al onze boeken en programma’s zitten voorbeelden van recepten met olijfolie. Maar het is sowieso heel eenvoudig om olijfolie te verwerken in je dieet. Gebruik het in plaats van boter als je bakt of braadt. Of verwerk het in dressings, koude sauzen en marinades. Als je wilt, kun je ook een eetlepel pure olijfolie innemen.

Snel, simpel, lekker én gezond

Gezonde 20 Minuten Recepten

Verrassende recepten met simpele ingrediënten, die binnen 20 minuten op tafel staan.

Bekijk

Tekst is geverifieerd door Margaretha Kussendrager, Diëtist

Wat vond je van dit artikel?

  1. Dini, I., Graziani, G., Gaspari, A., Fedele, F. L., Sicari, A., Vinale, F., Cavallo, P., Lorito, M., & Ritieni, A. (2020). New Strategies in the Cultivation of Olive Trees and Repercussions on the Nutritional Value of the Extra Virgin Olive Oil. Molecules (Basel, Switzerland)25(10), 2345. https://doi.org/10.3390/molecules25102345
  2. Jimenez-Lopez, C., Carpena, M., Lourenço-Lopes, C., Gallardo-Gomez, M., Lorenzo, J. M., Barba, F. J., Prieto, M. A., & Simal-Gandara, J. (2020). Bioactive Compounds and Quality of Extra Virgin Olive Oil. Foods (Basel, Switzerland)9(8), 1014. https://doi.org/10.3390/foods9081014
  3. Allouche, Y., Jiménez, A., Gaforio, J. J., Uceda, M., & Beltrán, G. (2007). How heating affects extra virgin olive oil quality indexes and chemical composition. Journal of agricultural and food chemistry55(23), 9646–9654. https://doi.org/10.1021/jf070628u
  4. FoodData Central. (z.d.). FoodData Central. Geraadpleegd op 23 december 2021, van https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171413/nutrients
  5. Gorzynik-Debicka, M., Przychodzen, P., Cappello, F., Kuban-Jankowska, A., Marino Gammazza, A., Knap, N., Wozniak, M., & Gorska-Ponikowska, M. (2018). Potential Health Benefits of Olive Oil and Plant Polyphenols. International journal of molecular sciences19(3), 686. https://doi.org/10.3390/ijms19030686
  6. Ali, S. S., Ahsan, H., Zia, M. K., Siddiqui, T., & Khan, F. H. (2020). Understanding oxidants and antioxidants: Classical team with new players. Journal of food biochemistry44(3), e13145. https://doi.org/10.1111/jfbc.13145
  7. Fernandes, J., Fialho, M., Santos, R., Peixoto-Plácido, C., Madeira, T., Sousa-Santos, N., Virgolino, A., Santos, O., & Vaz Carneiro, A. (2020). Is olive oil good for you? A systematic review and meta-analysis on anti-inflammatory benefits from regular dietary intake. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.)69, 110559. https://doi.org/10.1016/j.nut.2019.110559
  8. Schwingshackl, L., Christoph, M., & Hoffmann, G. (2015). Effects of Olive Oil on Markers of Inflammation and Endothelial Function-A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients7(9), 7651–7675. https://doi.org/10.3390/nu7095356
  9. Carpi, S., Scoditti, E., Massaro, M., Polini, B., Manera, C., Digiacomo, M., Esposito Salsano, J., Poli, G., Tuccinardi, T., Doccini, S., Santorelli, F. M., Carluccio, M. A., Macchia, M., Wabitsch, M., De Caterina, R., & Nieri, P. (2019). The Extra-Virgin Olive Oil Polyphenols Oleocanthal and Oleacein Counteract Inflammation-Related Gene and miRNA Expression in Adipocytes by Attenuating NF-κB Activation. Nutrients11(12), 2855. https://doi.org/10.3390/nu11122855
  10. Carpi, S., Scoditti, E., Massaro, M., Polini, B., Manera, C., Digiacomo, M., Esposito Salsano, J., Poli, G., Tuccinardi, T., Doccini, S., Santorelli, F. M., Carluccio, M. A., Macchia, M., Wabitsch, M., De Caterina, R., & Nieri, P. (2019). The Extra-Virgin Olive Oil Polyphenols Oleocanthal and Oleacein Counteract Inflammation-Related Gene and miRNA Expression in Adipocytes by Attenuating NF-κB Activation. Nutrients11(12), 2855. https://doi.org/10.3390/nu11122855
  11. Beauchamp, G. K., Keast, R. S., Morel, D., Lin, J., Pika, J., Han, Q., Lee, C. H., Smith, A. B., & Breslin, P. A. (2005). Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil. Nature437(7055), 45–46. https://doi.org/10.1038/437045a
  12. Estruch, R., Ros, E., Salas-Salvadó, J., Covas, M. I., Corella, D., Arós, F., Gómez-Gracia, E., Ruiz-Gutiérrez, V., Fiol, M., Lapetra, J., Lamuela-Raventos, R. M., Serra-Majem, L., Pintó, X., Basora, J., Muñoz, M. A., Sorlí, J. V., Martínez, J. A., Martínez-González, M. A., & PREDIMED Study Investigators (2013). Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. The New England journal of medicine368(14), 1279–1290. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1200303 (Retraction published N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):2441-2442)
  13. Rees, K., Hartley, L., Flowers, N., Clarke, A., Hooper, L., Thorogood, M., & Stranges, S. (2013). ‘Mediterranean’ dietary pattern for the primary prevention of cardiovascular disease. The Cochrane database of systematic reviews, (8), CD009825. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009825.pub2
  14. de Lorgeril M. (2013). Mediterranean diet and cardiovascular disease: historical perspective and latest evidence. Current atherosclerosis reports15(12), 370. https://doi.org/10.1007/s11883-013-0370-4
  15. María-Isabel Covas, Olive oil and the cardiovascular system, Pharmacological Research, Volume 55, Issue 3, 2007, Pages 175-186,
    ISSN 1043-6618, https://doi.org/10.1016/j.phrs.2007.01.010 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043661807000333)
  16. Hernáez, Á., Remaley, A. T., Farràs, M., Fernández-Castillejo, S., Subirana, I., Schröder, H., Fernández-Mampel, M., Muñoz-Aguayo, D., Sampson, M., Solà, R., Farré, M., de la Torre, R., López-Sabater, M. C., Nyyssönen, K., Zunft, H. J., Covas, M. I., & Fitó, M. (2015). Olive Oil Polyphenols Decrease LDL Concentrations and LDL Atherogenicity in Men in a Randomized Controlled Trial. The Journal of nutrition145(8), 1692–1697. https://doi.org/10.3945/jn.115.211557
  17. Psaltopoulou, T., Naska, A., Orfanos, P., Trichopoulos, D., Mountokalakis, T., & Trichopoulou, A. (2004). Olive oil, the Mediterranean diet, and arterial blood pressure: the Greek European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) study. The American journal of clinical nutrition80(4), 1012–1018. https://doi.org/10.1093/ajcn/80.4.1012
  18. Perona, J. S., Cañizares, J., Montero, E., Sánchez-Domínguez, J. M., Catalá, A., & Ruiz-Gutiérrez, V. (2004). Virgin olive oil reduces blood pressure in hypertensive elderly subjects. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland)23(5), 1113–1121. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2004.02.004
  19. Ferrara, L. A., Raimondi, A. S., d’Episcopo, L., Guida, L., Dello Russo, A., & Marotta, T. (2000). Olive oil and reduced need for antihypertensive medications. Archives of internal medicine160(6), 837–842. https://doi.org/10.1001/archinte.160.6.837
  20. Schwingshackl, L., Christoph, M., & Hoffmann, G. (2015). Effects of Olive Oil on Markers of Inflammation and Endothelial Function-A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients7(9), 7651–7675. https://doi.org/10.3390/nu7095356
  21. Summerhill, V., Karagodin, V., Grechko, A., Myasoedova, V., & Orekhov, A. (2018). Vasculoprotective Role of Olive Oil Compounds via Modulation of Oxidative Stress in Atherosclerosis. Frontiers in cardiovascular medicine5, 188. https://doi.org/10.3389/fcvm.2018.00188
  22. Mehmood, A., Usman, M., Patil, P., Zhao, L., & Wang, C. (2020). A review on management of cardiovascular diseases by olive polyphenols. Food science & nutrition8(9), 4639–4655. https://doi.org/10.1002/fsn3.1668
  23. Mendez, M. A., Popkin, B. M., Jakszyn, P., Berenguer, A., Tormo, M. J., Sanchéz, M. J., Quirós, J. R., Pera, G., Navarro, C., Martinez, C., Larrañaga, N., Dorronsoro, M., Chirlaque, M. D., Barricarte, A., Ardanaz, E., Amiano, P., Agudo, A., & González, C. A. (2006). Adherence to a Mediterranean diet is associated with reduced 3-year incidence of obesity. The Journal of nutrition136(11), 2934–2938. https://doi.org/10.1093/jn/136.11.2934
  24. Sánchez-Villegas, A., Bes-Rastrollo, M., Martínez-González, M. A., & Serra-Majem, L. (2006). Adherence to a Mediterranean dietary pattern and weight gain in a follow-up study: the SUN cohort. International journal of obesity (2005)30(2), 350–358. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0803118
  25. Schröder, H., Marrugat, J., Vila, J., Covas, M. I., & Elosua, R. (2004). Adherence to the traditional mediterranean diet is inversely associated with body mass index and obesity in a spanish population. The Journal of nutrition134(12), 3355–3361. https://doi.org/10.1093/jn/134.12.3355
  26. Razquin, C., Martinez, J. A., Martinez-Gonzalez, M. A., Mitjavila, M. T., Estruch, R., & Marti, A. (2009). A 3 years follow-up of a Mediterranean diet rich in virgin olive oil is associated with high plasma antioxidant capacity and reduced body weight gain. European journal of clinical nutrition63(12), 1387–1393. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.106
  27. Kastorini, C. M., & Panagiotakos, D. B. (2009). Dietary patterns and prevention of type 2 diabetes: from research to clinical practice; a systematic review. Current diabetes reviews5(4), 221–227. https://doi.org/10.2174/157339909789804341
  28. Estruch, R., Martínez-González, M. A., Corella, D., Salas-Salvadó, J., Ruiz-Gutiérrez, V., Covas, M. I., Fiol, M., Gómez-Gracia, E., López-Sabater, M. C., Vinyoles, E., Arós, F., Conde, M., Lahoz, C., Lapetra, J., Sáez, G., Ros, E., & PREDIMED Study Investigators (2006). Effects of a Mediterranean-style diet on cardiovascular risk factors: a randomized trial. Annals of internal medicine145(1), 1–11. https://doi.org/10.7326/0003-4819-145-1-200607040-00004
  29. Salas-Salvadó, J., Bulló, M., Babio, N., Martínez-González, M. Á., Ibarrola-Jurado, N., Basora, J., Estruch, R., Covas, M. I., Corella, D., Arós, F., Ruiz-Gutiérrez, V., Ros, E., & PREDIMED Study Investigators (2011). Reduction in the incidence of type 2 diabetes with the Mediterranean diet: results of the PREDIMED-Reus nutrition intervention randomized trial. Diabetes care34(1), 14–19. https://doi.org/10.2337/dc10-1288
  30. Trichopoulou, A., Lagiou, P., Kuper, H., & Trichopoulos, D. (2000). Cancer and Mediterranean dietary traditions. Cancer epidemiology, biomarkers & prevention : a publication of the American Association for Cancer Research, cosponsored by the American Society of Preventive Oncology9(9), 869–873.
  31. Owen, R. W., Haubner, R., Würtele, G., Hull, E., Spiegelhalder, B., & Bartsch, H. (2004). Olives and olive oil in cancer prevention. European journal of cancer prevention : the official journal of the European Cancer Prevention Organisation (ECP)13(4), 319–326. https://doi.org/10.1097/01.cej.0000130221.19480.7e
  32. Owen, R. W., Giacosa, A., Hull, W. E., Haubner, R., Spiegelhalder, B., & Bartsch, H. (2000). The antioxidant/anticancer potential of phenolic compounds isolated from olive oil. European journal of cancer (Oxford, England : 1990)36(10), 1235–1247. https://doi.org/10.1016/s0959-8049(00)00103-9
  33. Menendez, J. A., Vellon, L., Colomer, R., & Lupu, R. (2005). Oleic acid, the main monounsaturated fatty acid of olive oil, suppresses Her-2/neu (erbB-2) expression and synergistically enhances the growth inhibitory effects of trastuzumab (Herceptin) in breast cancer cells with Her-2/neu oncogene amplification. Annals of oncology : official journal of the European Society for Medical Oncology16(3), 359–371. https://doi.org/10.1093/annonc/mdi090
  34. Solanas, M., Grau, L., Moral, R., Vela, E., Escrich, R., & Escrich, E. (2010). Dietary olive oil and corn oil differentially affect experimental breast cancer through distinct modulation of the p21Ras signaling and the proliferation-apoptosis balance. Carcinogenesis31(5), 871–879. https://doi.org/10.1093/carcin/bgp243
  35. Romero, C., Medina, E., Vargas, J., Brenes, M., & De Castro, A. (2007). In vitro activity of olive oil polyphenols against Helicobacter pylori. Journal of agricultural and food chemistry55(3), 680–686. https://doi.org/10.1021/jf0630217
  36. Manuel Castro,Concepción Romero,Antonio de Castro,Julio Vargas,Eduardo Medina,Raquel Millán,Manuel Brenes
    (2012). Assessment of Helicobacter pylori Eradication by Virgin Olive Oil. Helicobacter. https://doi.org/10.1111/j.1523-5378.2012.00949.x
  37. Abuznait, A. H., Qosa, H., Busnena, B. A., El Sayed, K. A., & Kaddoumi, A. (2013). Olive-oil-derived oleocanthal enhances β-amyloid clearance as a potential neuroprotective mechanism against Alzheimer’s disease: in vitro and in vivo studies. ACS chemical neuroscience4(6), 973–982. https://doi.org/10.1021/cn400024q
  38. Martínez-Lapiscina, E. H., Clavero, P., Toledo, E., Estruch, R., Salas-Salvadó, J., San Julián, B., Sanchez-Tainta, A., Ros, E., Valls-Pedret, C., & Martinez-Gonzalez, M. Á. (2013). Mediterranean diet improves cognition: the PREDIMED-NAVARRA randomised trial. Journal of neurology, neurosurgery, and psychiatry84(12), 1318–1325. https://doi.org/10.1136/jnnp-2012-304792
  39. Kremer, J. M., Lawrence, D. A., Jubiz, W., DiGiacomo, R., Rynes, R., Bartholomew, L. E., & Sherman, M. (1990). Dietary fish oil and olive oil supplementation in patients with rheumatoid arthritis. Clinical and immunologic effects. Arthritis and rheumatism33(6), 810–820. https://doi.org/10.1002/art.1780330607
  40. González Cernadas, L., Rodríguez-Romero, B., & Carballo-Costa, L. (2014). Importancia de los aspectos nutricionales en el proceso inflamatorio de pacientes con artritis reumatoide; una revisión [Importance of nutritional treatment in the inflammatory process of rheumatoid arthritis patients; a review]. Nutricion hospitalaria29(2), 237–245. https://doi.org/10.3305/nh.2014.29.2.7067
  41. Berbert, A. A., Kondo, C. R., Almendra, C. L., Matsuo, T., & Dichi, I. (2005). Supplementation of fish oil and olive oil in patients with rheumatoid arthritis. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.)21(2), 131–136. https://doi.org/10.1016/j.nut.2004.03.023

Meer

Gezond eten

Deel dit bericht

Reacties (11)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Ik ben net gestart met het programma en ben een beetje in verwarring over de kokosolie. Voorheen gebruikte ik olijfolie om in te wokken, maar in jullie programma wordt altijd kokosolie gebruikt. Ik las het artikel over kokosolie en dit artikel over olijfolie. Mijn conclusie is dat olijfolie beter voor je is dan kokosolie. Wat is de reden dat in jullie programma dan consequent kokosolie wordt gebruikt?
    1. Hallo Gerda, er is nog veel discussie over kokosolie en bakken in olijfolie. Wij wisselen in onze programma’s daarom steeds meer af tussen grasboter, olijfolie, ghee en kokosolie.
  2. Hallo Jasper :-)))) Ik kraag vandaag de Mail van Dr.Mercola binnen Wat daar wordt beschreven dat alle olijfolie zeer slecht is ivb met de vele omega 6 Zo zie je de bomen door het bos niet meer! Het zou de omega 3 erg verstoren!? Hier de link https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2022/11/22/omega-3-fats-epa-and-dha.aspx Ik hoop nog iets van je te horen? Bedankt!! Marianne
    1. Hallo Marianne, olijfolie kun je het beste zo puur mogelijk en met mate eten, dus door je salade zonder het te verwarmen. Verder gaat het erom dat je een gezonde vetzuren balans gaat creëren dus dat je ook voldoende omega 3 vetzuren binnen gaat krijgen. Grote bronnen van omega 3 zijn vette vissoorten zoals haring, makreel en zalm, hennepzaad, lijnzaad. Een goede schone visolie gebruiken om een gezonde vetzuren balans te creëren is ook erg waardevol.
  3. Joke Schaap
    op 2 september 2022 om 20:04 zegt
    Nu alleen nog welke zoveel soorten enerkem welke is de beste ? LDL te hoog , rosuvastatine voor geschreven maar die wil ik niet , heb diabetes type 2 en op de koop toe reuma , word er niet blij van dus , kan u mij een goede olijfolie zeggen heel erg bedankt.
  4. Ik ben net gestart met het programma en ben een beetje in verwarring over de kokosolie. Voorheen gebruikte ik olijfolie om in te wokken, maar in jullie programma wordt altijd kokosolie gebruikt. Ik las het artikel over kokosolie en dit artikel over olijfolie. Mijn conclusie is dat olijfolie beter voor je is dan kokosolie. Wat is de reden dat in jullie programma dan consequent kokosolie wordt gebruikt?
    1. Hallo Gerda, er is nog veel discussie over kokosolie en bakken in olijfolie. Wij wisselen in onze programma’s daarom steeds meer af tussen grasboter, olijfolie, ghee en kokosolie.
  5. Hallo Jasper :-)))) Ik kraag vandaag de Mail van Dr.Mercola binnen Wat daar wordt beschreven dat alle olijfolie zeer slecht is ivb met de vele omega 6 Zo zie je de bomen door het bos niet meer! Het zou de omega 3 erg verstoren!? Hier de link https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2022/11/22/omega-3-fats-epa-and-dha.aspx Ik hoop nog iets van je te horen? Bedankt!! Marianne
    1. Hallo Marianne, olijfolie kun je het beste zo puur mogelijk en met mate eten, dus door je salade zonder het te verwarmen. Verder gaat het erom dat je een gezonde vetzuren balans gaat creëren dus dat je ook voldoende omega 3 vetzuren binnen gaat krijgen. Grote bronnen van omega 3 zijn vette vissoorten zoals haring, makreel en zalm, hennepzaad, lijnzaad. Een goede schone visolie gebruiken om een gezonde vetzuren balans te creëren is ook erg waardevol.
  6. Joke Schaap
    op 2 september 2022 om 20:04 zegt
    Nu alleen nog welke zoveel soorten enerkem welke is de beste ? LDL te hoog , rosuvastatine voor geschreven maar die wil ik niet , heb diabetes type 2 en op de koop toe reuma , word er niet blij van dus , kan u mij een goede olijfolie zeggen heel erg bedankt.
  7. Op welk moment van de dag kan men een eetlepel drinken?
    1. Dat maakt niet uit, je kunt het bijvoorbeeld over je salade doen of gebruiken bij de avondmaaltijd.
  8. kimberley pex
    op 28 september 2018 om 12:55 zegt
    Olijfolie is een top olie om de galblaas zich steeds goed te laten legen. Deze olie zorgt steeds voor een galsap uitstoot. Mensen die dagelijks olijfolie gebruiken, ontgiften zo dagelijks de lever, de galblaas zit tegen de lever, en is met buisjes verbonden. Alle toxines zitten in de lever, de lever is een filter, en die moet dus gereinigd worden. Stapeling van gif, galsteengruis, leverstenen(die bestaan dus ook, ingedikt galsap, dat blijft steken en zo een vaste massa wordt) enz. zorgen voor blokkades en een zieke lever. Bij dagelijks gebruik van olijfolie kunnen zich geen galstenen vormen. De leverreiniging van dr A Vogel en Morits (en nog meer natuurgenezers)is gebaseerd op olijfolie.
  9. Hallo Jasper, Geweldig om te zien hoe enthousiast je bent over olijfolie 🙂 Een aantal zaken in je artikel over olijfolie dienen meer uitleg als ik zo vrij mag zijn. Ik noem een paar: bij centrifugeren worden de olijven ook eerst ‘geplet’ door bijvoorbeeld een stenen ‘crusher’ of een ‘hamer-mill’ met een aantal varianten. Ik heb geen betere NL woorden :). Deze pasta komt in een malaxator terecht, wordt gedecanteerd (vorm van centrifugeren) en als het goed is daarna nogmaals gecentrifugeerd. het kan ook nog op de ouderwetse manier met ‘matten’ die op elkaar gelegd worden met daarop de olijven ‘pasta’. Maar ook dit gebeurd pas na het malaxatie gedeelte. je stelt dat het koude persen begint bij 15 graden. Dat is interessant. Extra vierge olijfolie heeft een bij wet vastgelegde maximale temperatuur van 27 graden. Mocht je info over deze 15 graden hebben dan ben ik daar zeer in geïnteresseerd. Een andere opmerking die ik wil plaatsen is bij het eventuele negatieve effect op de smaak bij het breken van de pitten. Dit is niet altijd waar. Het kan een meer bittere smaak opleveren wellicht, maar dat is juist een ‘positive attribute’ van een olijfolie. Samen met de mate van fruitigheid en scherpte zijn dit de 3 paramaters die de kwaliteit van een olijfolie bepalen. vierge olijfolie wordt niet gewonnen uit een tweede of eventueel derde persing. Die bestaan eenvoudig weg niet. (wellicht nog ergens in een land waar ze zeer traditioneel bezig zijn). Een olijfolie wordt geperst en vervolgens wordt het geanalyseerd in een laboratorium en een ‘tasting’ panel. Een aantal paramaters bepalen of een olijfolie extra vierge, vierge of lampante is. De vierge is niet nog eens extra geperst of iets dergelijks. Wel kan hij vervolgens nog geraffineerd worden. Maar dan heb je een geraffineerde olijfolie (uit vierge, lampante of uit olie van de ‘pomace’.
    1. Hallo Gregor, dank voor je aanvullingen. De gebruikte bronnen zijn onderaan het artikel vermeld (als je op “+ bronnen” klikt, klappen ze open).

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Als Ramona het kan, kan jij het ook!

Een aantal maanden geleden maakten wij kennis met Ramona tijdens een JasperAlblas-evenement. Zij was toen al goed bezig met gezond eten en afslanken. Inmiddels is Ramona 13 kilo afgevallen en...

Top artikel

Hoe bevordert lijnzaad de gezondheid – en kent het ook nadelen?

Aan lijnzaad worden vele gezondheidsvoordelen toegeschreven. Welke dat zijn, en of lijnzaad ook nadelen kent, lees je hier.

Bekijk alle artikelen