Afvallen in de overgang

Wetenschappelijk onderbouwd
219 reacties

8794 volgers

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam. Voor vrouwen geldt dat zij op een gegeven moment in hun leven te maken krijgen met de overgang.

Hierbij kom je als vrouw in een andere fase van je leven. Dat kan geestelijk maar ook lichamelijk zwaar zijn.

In dit artikel lees je hoe de overgang je gewicht beïnvloedt en hoe je kunt afvallen in de overgang. Voeding is hierbij van essentieel belang.

Tijdens de overgang ervaren veel vrouwen namelijk dat ze het moeilijker vinden om af te vallen. Of dat ze als vanzelf aankomen. Dat klopt ook.

Volgens onderzoek kunnen vrouwen tijdens de overgang gemiddeld 2,5 kilo aankomen. En vrouwen die al overgewicht hadden, hebben in deze periode meer kans om verder aan te komen (1).

In dit artikel bekijken we wat je kunt doen om het afvallen in de overgang makkelijker te maken. Want door eventuele gewichtstoename tijdens deze periode tegen te gaan, behoud je ook later in je leven gemakkelijker een gezond lichaamsgewicht.

1. Wat is de overgang?

De overgang is de periode rond de laatste menstruatie. Deze laatste menstruatie noem je de menopauze. Je krijgt geen eisprong meer.

De overgangsjaren kunnen wel tien jaar duren. In deze periode spelen hormonen een grote rol. Het lichaam gaat op zoek naar een nieuwe balans.

De fasen van de overgang:

  • Premenopauze
  • Menopauze
  • Postmenopauze

Premenopauze

Vanaf het 40ste levensjaar begint voor vrouwen die er vroeg bij zijn de premenopauze. Deze periode kan een paar jaar duren. (kleine) veranderingen zijn dan al merkbaar, ook in je gewicht.

Perimenopauze en menopauze

Omstreeks het 45ste levensjaar wordt er voor veel vrouwen meer merkbaar. Deze periode noemen we de perimenopauze. In deze tijd kunnen er klachten voorkomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen, nachtzweten, slaapstoornissen en een grotere verandering in je stofwisseling. Menstruaties worden onregelmatiger en heftiger. Je cyclus wordt meestal langer. Ook blijft de menstruatie wel eens uit.  

Dit kan enkele jaren duren tot het moment dat je laatste menstruatie plaatsvindt. Je eierstokken geven geen eitjes meer af, want de eicellen zijn op of niet meer van de juiste kwaliteit.

Dat moment van de laatste menstruatie heet de menopauze. De gemiddelde leeftijd van de menopauze is 51 jaar (2). Je spreekt pas officieel van de menopauze als de laatste menstruatie een jaar geleden is en je in de tussentijd niet meer ongesteld geworden bent.

Postmenopauze

Postmenopauze is de periode die na de menopauze komt. Vaak worden overgangsklachten hier minder of gaan ze weg doordat het lichaam een nieuwe balans gevonden heeft.

Symptomen van de overgang

  • Opvliegers
  • Stemmingswisselingen, zoals prikkelbaarheid
  • Veranderingen in de menstruatiecyclus
  • Slaapstoornissen
  • Hoofdpijn
  • Depressie
  • Spanning
  • Gewichtstoename
  • Obstipatie
  • Gewrichtspijnen

Als je aan de overgang denkt, denk je waarschijnlijk het eerst aan die opvliegers en stemmingswisselingen. Maar de hormoonschommelingen die deze symptomen veroorzaken, zijn ook verantwoordelijk voor de gewichtsverandering die veel vrouwen tijdens de menopauze ervaren.

2. Waarom kom je aan tijdens de overgang?

Als je in de overgang bent kun je, net als in de puberteit, verschillende fysieke en mentale verschijnselen ervaren. Hier horen ook veranderingen in lichaamsgewicht bij. Hierdoor kan het lastiger zijn om af te vallen. Mogelijk kom je dus zelfs aan. 

Hormoonschommelingen

Een belangrijke oorzaak van gewichtsschommelingen tijdens de overgang: je hormonen.

Tijdens de overgang veranderen je hormoonspiegels. Je oestrogeenspiegels nemen af.  Hierdoor kun je geleidelijk steeds meer aankomen. Want zowel verhoogde als zeer lage niveaus van oestrogeen kunnen leiden tot verhoogde vetopslag (3, 4).

Ook verandert de manier waarop je lichaam de gewichtstoename verdeelt. Ging extra gewicht vroeger eerder naar je heupen, billen en dijen; nu komt het erbij als visceraal vet op je buik en rond je taille (5).

Je vetreserves verschuiven tijdens de overgang dus van de heupen en dijen naar de buik.

Dit verhoogt het risico op het metabool syndroom, diabetes type 2 en hartaandoeningen (6). Afvallen en overtollig buikvet verliezen is altijd een goed idee, maar zeker ook in deze levensfase.

Andere factoren die een rol spelen in je gewicht tijdens de overgang:

Het verlies van spiermassa

Je lichaamssamenstelling verandert tijdens de overgang (7). Dit komt door leeftijd, die hormonale veranderingen en omdat je lichamelijk minder actief wordt. (8, 9).

Te weinig slaap

Veel vrouwen hebben tijdens de overgang moeite met slapen. Als je onvoldoende slaap krijgt, kan dat leiden tot gewichtstoename (10, 11, 12).  Mensen die te weinig slapen, hebben namelijk hogere niveaus van het ‘hongerhormoon’ ghreline en lagere niveaus van het ‘volheidshormoon’ leptine. Hierdoor ontstaat er meer kans op overgewicht (13, 14).

Verhoogde insulineresistentie

Vrouwen worden vaak resistenter voor insuline naarmate ze ouder worden. Dit kan het afvallen moeilijker maken (15, 16).

3. Afvallen in de overgang: 6 tips

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Onderstaande tips kun je gebruiken om gewichtstoename rond de overgang te voorkomen. Want afvallen in de overgang is misschien wel moeilijker, maar het kan zeker wel.

In sommige gevallen zijn deze tips genoeg om afvallen tijdens de overgang mogelijk te maken.

Tip 1. Eet vers, gezond en zo natuurlijk mogelijk

Concentreer je in je voeding op kwaliteit. Vermijd bewerkte producten, transvetten en verzadigde vetten zoveel mogelijk. Alles wat uit pakjes en zakjes komt kun je beter niet nemen.

Verminder je koolhydraatinname om de toename van buikvet te verminderen. Vermijd snelle koolhydraten zoals in pizza, pasta, brood, rijst, aardappelen en ontbijtgranen.

 Hier zijn enkele voorbeelden van goede dingen om te eten:

  • Bladgroene groenten en andere groenten
  • Omega-3-rijke vis (of omega-3 visolie)
  • Magere eiwitbronnen zoals mager, grasgevoerd vlees en kip
  • Noten, zaden en pitten
  • Magere zuivel zoals (Griekse) yoghurt en kwark
  • Plantaardige producten zoals bonen, peulvruchten, quinoa, tempeh, tofu
  • Vezels. Een vezelrijk dieet met lijnzaad kan insulinegevoeligheid verbeteren en mogelijk insulineresistentie tegengaan (17).

Stel heel gemakkelijk uitgebalanceerde maaltijden samen met dit voorbeeld van een koolhydraatarm dieet of deze recepten!

Tip 2. Creëer een calorietekort

Een groot deel van je gewicht heeft te maken met je eetpatroon. Om af te vallen is een calorietekort nodig.

De hoeveelheid calorieën die je kon eten toen je 20, 30 of 40 was, zal tijdens en na de overgang niet hetzelfde zijn. Er zijn onderzoeken die laten zien dat het energieverbruik van een vrouw (in rust) afneemt tijdens en na de overgang (18).

Ga liever niet zo weinig mogelijk calorieën eten. Dat kan het afvallen juist moeilijker maken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het eten van heel weinig calorieën leidt tot verlies van spiermassa en een verdere daling van de stofwisseling (19, 20)

Ook kunnen een te lage calorie-inname en verminderde spiermassa leiden tot botverlies. Dit kan het risico op osteoporose verhogen (21).

Met een gezond voedingspatroon en goede levensstijl voor de lange termijn, houd je je stofwisseling en spiermassa op peil.

Tip 3. Zorg voor voldoende beweging

Het is heel gezond om regelmatig te bewegen, zeker naarmate je ouder wordt en het activiteitsniveau afneemt. Vooral krachttraining helpt om vet te verliezen en spieren op te bouwen of te behouden (22, 23).

Hoe minder spiermassa je hebt, hoe moeilijker het namelijk is om calorieën te verbranden. Omgekeerd geldt hetzelfde: als je meer spieren hebt, verbrand je in rust ook meer energie.

In de overgang is het dus extra belangrijk om krachttraining te doen, zodat je minder spiermassa verliest en ook je botten beter beschermd blijven.

Bodyhappiness Afslank Programma

De beste Jasperalblas afslanktips & recepten gebundeld in één product.

Bekijk prorgamma

Tip 4. Ontspan en slaap voldoende

Probeer voldoende te ontspannen en genoeg slaap te krijgen om je hormonen en eetlust in balans te houden (24).

Stress leidt ook tot verhoogde niveaus van het ‘stresshormoon’ cortisol, wat weer kan leiden tot meer buikvet (25). Stress is eigenlijk de grootste boosdoener als het gaat om aankomen in de overgang, want door stress raakt je hormoonhuishouding nog verder uit balans.

Veel vrouwen in de overgang slapen moeilijker vanwege opvliegers, nachtelijk zweten, stress en andere fysieke effecten van oestrogeentekort (26).

Zorg dus dat je genoeg ontspant en voldoende slaap van hoge kwaliteit krijgt. Dat is belangrijk voor het bereiken en behouden van een gezond gewicht.

Tip 5. Drink veel water

Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft en helpt om dingen door je lichaam te spoelen. Daarnaast voorkom je met voldoende water drinken dat je te veel eet. Het kan ook helpen bij opvliegers.

Tip 6. Check regelmatig hoe je je voelt

Staar je niet blind op de weegschaal. Sta dagelijks even stil bij hoe je je voelt. Hoeveel energie heb je? Slaap je goed? Hoe voelt je lichaam, hoe voelt je buik? Hoe is je stoelgang?

Als dat allemaal goed zit, ben je op de juiste weg. Uiteindelijk is het belangrijkst dat je gelukkig bent en lekker in je vel zit!

4. Conclusie

De periode van de overgang kan zowel mentaal als fysiek een uitdaging zijn. Sommige vrouwen merken dat ze in deze tijd minder makkelijk afvallen of zelfs aankomen. Naast de overgang spelen ook het verouderingsproces, leefstijl in het algemeen en genen hierbij een rol.

Toch blijven de basisprincipes van afvallen ook tijdens en na de overgang overeind: als je gezond leeft en op de juiste manier eet, kun je die extra kilo’s nog steeds kwijtraken en het risico op ziektes verminderen. Voldoende lichaamsbeweging en rust helpen hier ook bij.

Gezonder en koolhydraatarm eten is iets waar je direct mee kunt starten. Download Jaspers boodschappenlijst voor een compleet overzicht van voedingsmiddelen die goed zijn om te eten. Bekijk voor extra inspiratie ook onze boeken en programma’s boordevol makkelijke recepten en slimme tips.

De Online Sportschool

30-minuten workouts, gemakkelijk te volgen in je eigen woonkamer!
Lees meer

Wat vond je van dit artikel?

  1. Proietto J. (2017). Obesity and weight management at menopause. Australian family physician46(6), 368–370.
  2. Laven J. S. (2015). Genetics of Early and Normal Menopause. Seminars in reproductive medicine33(6), 377–383. https://doi.org/10.1055/s-0035-1567825
  3. Grantham, J. P., & Henneberg, M. (2014). The estrogen hypothesis of obesity. PloS one9(6), e99776. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0099776
  4. Lizcano, F., & Guzmán, G. (2014). Estrogen Deficiency and the Origin of Obesity during Menopause. BioMed research international2014, 757461. https://doi.org/10.1155/2014/757461
  5. Sowers, M., Zheng, H., Tomey, K., Karvonen-Gutierrez, C., Jannausch, M., Li, X., Yosef, M., & Symons, J. (2007). Changes in body composition in women over six years at midlife: ovarian and chronological aging. The Journal of clinical endocrinology and metabolism92(3), 895–901. https://doi.org/10.1210/jc.2006-1393
  6. Mauvais-Jarvis, F., Clegg, D. J., & Hevener, A. L. (2013). The role of estrogens in control of energy balance and glucose homeostasis. Endocrine reviews34(3), 309–338. https://doi.org/10.1210/er.2012-1055
  7. Sowers, M., Zheng, H., Tomey, K., Karvonen-Gutierrez, C., Jannausch, M., Li, X., Yosef, M., & Symons, J. (2007). Changes in body composition in women over six years at midlife: ovarian and chronological aging. The Journal of clinical endocrinology and metabolism92(3), 895–901. https://doi.org/10.1210/jc.2006-1393
  8. Hodson, L., Harnden, K., Banerjee, R., Real, B., Marinou, K., Karpe, F., & Fielding, B. A. (2014). Lower resting and total energy expenditure in postmenopausal compared with premenopausal women matched for abdominal obesity. Journal of nutritional science3, e3. https://doi.org/10.1017/jns.2013.38
  9. Greendale, G. A., Sternfeld, B., Huang, M., Han, W., Karvonen-Gutierrez, C., Ruppert, K., Cauley, J. A., Finkelstein, J. S., Jiang, S. F., & Karlamangla, A. S. (2019). Changes in body composition and weight during the menopause transition. JCI insight4(5), e124865. https://doi.org/10.1172/jci.insight.124865
  10. El Khoudary, S. R., Greendale, G., Crawford, S. L., Avis, N. E., Brooks, M. M., Thurston, R. C., Karvonen-Gutierrez, C., Waetjen, L. E., & Matthews, K. (2019). The menopause transition and women’s health at midlife: a progress report from the Study of Women’s Health Across the Nation (SWAN). Menopause (New York, N.Y.)26(10), 1213–1227. https://doi.org/10.1097/GME.0000000000001424
  11. Fabbrini, M., AricÃ, I., Tramonti, F., Condurso, R., Carnicelli, L., De Rosa, A., Di Perri, C., Bonsignore, M. R., Zito, A., Russo, G., Pagliarulo, M. G., Guarnieri, B., Cerroni, G., Mennuni, G., Della Marca, G., Bonanni, E., & Silvestri, R. (2015). Sleep disorders in menopause: results from an Italian Multicentric Study. Archives italiennes de biologie153(2-3), 204–213. https://doi.org/10.12871/0003982920152345
  12. Caretto, M., Giannini, A., & Simoncini, T. (2019). An integrated approach to diagnosing and managing sleep disorders in menopausal women. Maturitas128, 1–3. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2019.06.008
  13. Bonanno, L., Metro, D., Papa, M., Finzi, G., Maviglia, A., Sottile, F., Corallo, F., & Manasseri, L. (2019). Assessment of sleep and obesity in adults and children: Observational study. Medicine98(46), e17642. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000017642
  14. Cooper, C. B., Neufeld, E. V., Dolezal, B. A., & Martin, J. L. (2018). Sleep deprivation and obesity in adults: a brief narrative review. BMJ open sport & exercise medicine4(1), e000392. https://doi.org/10.1136/bmjsem-2018-000392
  15. Mumusoglu, S., & Yildiz, B. O. (2019). Metabolic Syndrome During Menopause. Current vascular pharmacology17(6), 595–603. https://doi.org/10.2174/1570161116666180904094149
  16. Mauvais-Jarvis, F., Clegg, D. J., & Hevener, A. L. (2013). The role of estrogens in control of energy balance and glucose homeostasis. Endocrine reviews34(3), 309–338. https://doi.org/10.1210/er.2012-1055
  17. Brahe, L. K., Le Chatelier, E., Prifti, E., Pons, N., Kennedy, S., Blædel, T., Håkansson, J., Dalsgaard, T. K., Hansen, T., Pedersen, O., Astrup, A., Ehrlich, S. D., & Larsen, L. H. (2015). Dietary modulation of the gut microbiota–a randomised controlled trial in obese postmenopausal women. The British journal of nutrition114(3), 406–417. https://doi.org/10.1017/S0007114515001786
  18. Hodson, L., Harnden, K., Banerjee, R., Real, B., Marinou, K., Karpe, F., & Fielding, B. A. (2014). Lower resting and total energy expenditure in postmenopausal compared with premenopausal women matched for abdominal obesity. Journal of nutritional science3, e3. https://doi.org/10.1017/jns.2013.38
  19. Weiss, E. P., Jordan, R. C., Frese, E. M., Albert, S. G., & Villareal, D. T. (2017). Effects of Weight Loss on Lean Mass, Strength, Bone, and Aerobic Capacity. Medicine and science in sports and exercise49(1), 206–217. https://doi.org/10.1249/MSS.0000000000001074
  20. Müller, M. J., Enderle, J., Pourhassan, M., Braun, W., Eggeling, B., Lagerpusch, M., Glüer, C. C., Kehayias, J. J., Kiosz, D., & Bosy-Westphal, A. (2015). Metabolic adaptation to caloric restriction and subsequent refeeding: the Minnesota Starvation Experiment revisited. The American journal of clinical nutrition102(4), 807–819. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.109173
  21. Liu, P. Y., Ilich, J. Z., Brummel-Smith, K., & Ghosh, S. (2014). New insight into fat, muscle and bone relationship in women: determining the threshold at which body fat assumes negative relationship with bone mineral density. International journal of preventive medicine5(11), 1452–1463.
  22. Conceição, M. S., Bonganha, V., Vechin, F. C., Berton, R. P., Lixandrão, M. E., Nogueira, F. R., de Souza, G. V., Chacon-Mikahil, M. P., & Libardi, C. A. (2013). Sixteen weeks of resistance training can decrease the risk of metabolic syndrome in healthy postmenopausal women. Clinical interventions in aging8, 1221–1228. https://doi.org/10.2147/CIA.S44245
  23. Thiebaud, R. S., Loenneke, J. P., Fahs, C. A., Rossow, L. M., Kim, D., Abe, T., Anderson, M. A., Young, K. C., Bemben, D. A., & Bemben, M. G. (2013). The effects of elastic band resistance training combined with blood flow restriction on strength, total bone-free lean body mass and muscle thickness in postmenopausal women. Clinical physiology and functional imaging33(5), 344–352. https://doi.org/10.1111/cpf.12033
  24. Nedeltcheva, A. V., & Scheer, F. A. (2014). Metabolic effects of sleep disruption, links to obesity and diabetes. Current opinion in endocrinology, diabetes, and obesity21(4), 293–298. https://doi.org/10.1097/MED.0000000000000082
  25. Jackson, S. E., Kirschbaum, C., & Steptoe, A. (2017). Hair cortisol and adiposity in a population-based sample of 2,527 men and women aged 54 to 87 years. Obesity (Silver Spring, Md.)25(3), 539–544. https://doi.org/10.1002/oby.21733
  26. Massimiliano de Zambotti, David Sugarbaker, John Trinder, Ian M. Colrain, Fiona C. Baker, Acute stress alters autonomic modulation during sleep in women approaching menopause, Psychoneuroendocrinology, Volume 66, 2016, Pages 1-10, ISSN 0306-4530, https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2015.12.017.

Meer

Afvallen

Deel dit bericht

Reacties (219)

Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen

  1. Hoi, Ik ben 55j, sinds 6j gestopt met roken, heb RA + Artrose + Fybromyalgie, ik ben in perimenopauze, ik slaap enorm slecht, veel stress vanwege oa men huwelijk dat op losse schroeven staat (man kan mijn pijn niet meer verdragen), ik heb verschillende chirurgische ingrepen nodig maar moet eerst afvallen. Ik ben sinds eind juni tot nu (4mnd) 11kg verloren, maar het is zo moeilijk. Ik heb vanwege mijn lichamelijke toestand te weinig beweging (moet knieprothese + stenose en hernias in nek en rug waardoor de nodige bijwerkingen op andere gewrichten), mijn lichamelijke toestand is al vele jaren slecht, maar verergerd met de tijd en in de laatste jaren erger. Ik slik uiteraard verschillende medicijnen, maar ik moet voor de verschillende ingrepen nog flink afvallen, wat ook frustrerend is omdat het maar tergend langzaam gaat. Ik heb de laatste jaren al vanalles geprobeerd, ik eet vooral vers, maar weinig tot geen vis. Ik vond de tips zeer interessant, daar ik de meesten volg, behalve de weinige lichaamsbeweging, eigenlijk alles. Ik hoop eigenlijk op een wonder, ik was altijd 65kg met een lengte van 170cm. Ik ben er bijna zeker van dat dit mij niet meer zal lukken, maar ik kan alleen maar hopen. Veel hulp en begrip kan ik van mijn man niet meer verwachten, dus vecht ik alleen. Bedankt voor de informatie
    1. Hallo Els, dank voor het delen van je situatie. Super dat je al 6 jaar gestopt bent met roken. Medicatie en veel stress in het lichaam kunnen ervoor zorgen dat afslanken langzaam gaat. Dat je al 11 kilo kwijt bent is dus geweldig en geeft aan dat je goed bezig bent. Ga zo door, heb geduld en kijk waar je in kleine stapjes, binnen je grenzen extra kunt bewegen. Veel succes!
  2. Het is onduidelijk ik had gedacht duidelijke tips van het afvallen dat het heel moeilijk is vanwegen mij. Menstruatie die heel erg aan het rommelen is
  3. In het artikel wordt gesproken over 1500 cal. Met het intermittend fasting lukt me dat niet. Ik eet al jaren geen ontbijt meer. Simpelweg omdat ik geen honger heb. Ik eet verder goed en gezond. Hoe los ik dit op?
  4. Hoi, Ik ben 55j, sinds 6j gestopt met roken, heb RA + Artrose + Fybromyalgie, ik ben in perimenopauze, ik slaap enorm slecht, veel stress vanwege oa men huwelijk dat op losse schroeven staat (man kan mijn pijn niet meer verdragen), ik heb verschillende chirurgische ingrepen nodig maar moet eerst afvallen. Ik ben sinds eind juni tot nu (4mnd) 11kg verloren, maar het is zo moeilijk. Ik heb vanwege mijn lichamelijke toestand te weinig beweging (moet knieprothese + stenose en hernias in nek en rug waardoor de nodige bijwerkingen op andere gewrichten), mijn lichamelijke toestand is al vele jaren slecht, maar verergerd met de tijd en in de laatste jaren erger. Ik slik uiteraard verschillende medicijnen, maar ik moet voor de verschillende ingrepen nog flink afvallen, wat ook frustrerend is omdat het maar tergend langzaam gaat. Ik heb de laatste jaren al vanalles geprobeerd, ik eet vooral vers, maar weinig tot geen vis. Ik vond de tips zeer interessant, daar ik de meesten volg, behalve de weinige lichaamsbeweging, eigenlijk alles. Ik hoop eigenlijk op een wonder, ik was altijd 65kg met een lengte van 170cm. Ik ben er bijna zeker van dat dit mij niet meer zal lukken, maar ik kan alleen maar hopen. Veel hulp en begrip kan ik van mijn man niet meer verwachten, dus vecht ik alleen. Bedankt voor de informatie
    1. Hallo Els, dank voor het delen van je situatie. Super dat je al 6 jaar gestopt bent met roken. Medicatie en veel stress in het lichaam kunnen ervoor zorgen dat afslanken langzaam gaat. Dat je al 11 kilo kwijt bent is dus geweldig en geeft aan dat je goed bezig bent. Ga zo door, heb geduld en kijk waar je in kleine stapjes, binnen je grenzen extra kunt bewegen. Veel succes!
  5. Het is onduidelijk ik had gedacht duidelijke tips van het afvallen dat het heel moeilijk is vanwegen mij. Menstruatie die heel erg aan het rommelen is
  6. In het artikel wordt gesproken over 1500 cal. Met het intermittend fasting lukt me dat niet. Ik eet al jaren geen ontbijt meer. Simpelweg omdat ik geen honger heb. Ik eet verder goed en gezond. Hoe los ik dit op?
  7. Natasja
    op 8 juni 2021 om 08:52 zegt
    Beste Jasper, Ik probeer zo gezond mogelijk te eten maar door mijn ontzettend drukke baan(zorg) moet ik ook brood eten anders wordt ik heel licht in mijn hoofd duizelig en slap, ik eet volkoren brood. Ik heb meerdere malen geprobeerd geen brood te eten maar een salade en na een uur begint de ellende al. Ik kan gewoon niet goed functioneren. Gewoon een erge honger. Eet fruit en drink veel water! Overal wordt er tegenwoordig gezegd geen brood maar is volkoren brood dan zo slecht? Ochtend griekse yohurt 0%vet Fruit Middag 2 volkoren boterhammen met beleg Fruit Avond Groente Nooit aardappelen En vlees En geen gram afvallen grrrrr Hartelijk dank, Groetjes, Natasja
  8. Tanja van Dordrecht
    op 9 mei 2021 om 23:37 zegt
    Beste Irene, Je schrijft dat je tussen de 1500 en 2000 kcal moet blijven, maar ik vind dat lastig om uit te rekenen. Eerlijk gezegd heb ik niet zo’n zin om alles af te wegen en op te zoeken hoeveel kcal iets is. Of ontkom je hier niet aan? Heb je tips hoe je dat het beste kunt doen? Hartelijke groet, Tanja
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 10 mei 2021 om 16:17 zegt
      Hallo Tanja, Dat snap ik helemaal. Misschien kun je het 2 dagen bijhouden in een voedingsapp om eens te kijken of je in de richting zit. Als dat zo is, dan hoef je het verder niet bij te houden. In onze programma’s zit je sowieso goed met het aantal calorieën, daar zou je ook naar kunnen kijken als je liever een programma volgt en het zelf niet wilt bijhouden?
  9. Danielle
    op 25 maart 2021 om 09:05 zegt
    Het onderzoek onder Japanse vrouwen behoeft enige nuancering. Het werd uitgevoerd door mannelijke, voor de vrouwen onbekende onderzoekers. Overgangsklachten zijn niet uets waar je in Japan over praat, laat staan met een onbekende man. Dat de vrouwen aangaven geen klachten te hebben, wil niet zeggen dat deze er niet zijn. Ook Japanse vrouwen hebben overgangsklachten.
  10. Hoi Jasper, ik ben 47 jaar en heb een onregelmatige cyclus en ik heb erg last van Adenomiose en heb daardoor een behoorlijk vergrote baarmoeder, en vaak een vol gevoel, Ik eet zowat al glutenvrij omdat als ik gluten eet ik het gevoel heb dat ik meer opzet, ik heb alleen last van obstipatie en mijn buik voelt ook geregeld harder aan, is het dan goed om een goede detox te doen? en glutenvrij te eten? of beter van niet weet jij dat? Groet, Marianne
    1. Je doet er zeker goed aan om gluten- en lactosevrij te eten met de klachten die jij ervaart. Ik zou voorzichtig zijn met extreme detox manieren maar vooral je darmen voorzien van veel prebiotica in de vorm van verschillende soorten groenten, fruit, noten en peulvruchten. Daarnaast zou je een probiotica supplement kunnen gebruiken en regelmatig gefermenteerd voedsel kunnen eten in de vorm van Griekse yoghurt, augurk, tempeh, zuurkool, kefir, miso en kombucha. Ook lijnzaad en psylliumvezels zijn een goed idee om regelmatig aan je voeding toe te voegen. Verder zijn veel bewegen, voldoende water drinken en ontspannen ook van belang voor het optimaal functioneren van je darmen.
  11. Battiau Marquita
    op 27 september 2020 om 01:11 zegt
    Van mijn gynecoloog moet ik op 3 maand tijd , 10 kg. afvallen omwille dat je van buikvet meer risico hebt voor borstkanker en daar dit in de familie voorkomt . Ik ben 55 j. en weeg 66 kg. en 1,55 m. Hij schreef me 2 hormonen voor die me zouden helpen om af te vallen want zonder dit gaat jou dit anders niet lukken , zei hij . Naam van hormonen : Progynova 2mg. 1 tablet ‘s morgens en Utrogestan 100mg. 1 tablet ‘s avonds . Ik neem die nu sedert 3 weken en heb het gevoel dat ik ben bijgekomen ? Ik ga me volgende week een weegschaal aanschaffen . Ik deed vandaag mijn jeans aan en ze spande meer dan anders , daardoor denk ik dat ik ben bijgekomen ipv afgevallen . Hoe kan dit nu ? Mijn gynecoloog is gespecialiseert in de menopauze en borstkanker . Hij schreef er zelfs een boek over . Zo iemand zou zich toch niet mogen vergissen .
    1. Vervelend Marquita, je doet er goed aan dit met hem te bespreken. Daarnaast is het aan te raden om zo puur en onbewerkt mogelijk te eten als je op een gezonde manier gewicht wilt verliezen. Je zou kunnen onderzoeken wat vier weken gezond eten volgens de recepten van het 7×7 boek voor je kunnen doen.
  12. Wordt de overgang in de medische wereld ook wel gezien alz een besrijdbare ouderdomsziekte en zo ja belpt het blijven doorslikken van anticonceptie hierbij?
    1. Of de overgang wordt gezien als een bestrijdbare ouderdomsziekte is voor mij niet duidelijk maar de anticonceptie pil wordt vaak voorgeschreven om symptomen te bestrijden en klachten te verminderen. De meeste klachten zijn echter ook te minimaliseren door een gezonde leefstijl eventueel aangevuld met goede voedingssupplementen.
  13. Dag, ik heb net de boodschappen lijst gedownload en werkmenu aangeschaft. Helaas verdraag ik lactose en avocado heel slecht. Is er een alternatief voor avocado ? Ik ben benieuwd of dit voor mij gaat werken. Groet, Maria
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 21 juni 2020 om 11:17 zegt
      Je kunt in plaats van avocado noten, zaden, pitten of vette vis gebruiken. Hummus kan ook in bepaalde gerechten.
  14. Het afvallen ging heel langzaam, mijn lengte is 1.76 en 65,5 kg en ik ben 54, dus logisch, ik had geen overgewicht maar wilde graag wat slanker zijn…nu na 2 maanden ben ik 3 kilo afgevallen en voel me super slank (af en toe heb ik wel eens een stukje chocolade gegeten). Jasper is mijn held omdat de recepten echt fantastisch zijn, ware smaaksensaties, ik kook dit nu ook voor vrienden en familie, die vinden het ook heerlijk. Inmiddels heb ik drie boeken met recepten….ik blijf voor altijd zo koken!
    1. Nicky Leidelmeijer
      op 28 april 2020 om 08:48 zegt
      Wat goed om te horen Wendy!
  15. Isabelle Haeck
    op 12 april 2020 om 10:29 zegt
    Hallo Jasper Ik ben de 2 de week afgehandeld , maar ben slechts 300 g kwijt, de eerste week verloor ik anderhalve kg . Kan het dat ik spieren kweek , door de workout en het fietsen ? Spieren zijn zwaarder , of niet? Graag jouw hulp .. mvg Isabelle
  16. graag een lijstje wat ik wel of niet mag eten
  17. Ik wil graag de boodschappenlijst.
    1. Komt jouw kant op Ann, super dat je bezig gaat met gezond eten!
  18. Adriana
    op 7 april 2020 om 22:05 zegt
    Graag ontvang ik het boodschappenlijstje van u Bvd adriana
    1. Word via de mail toegestuurd. Veel plezier ermee!
  19. W. Sligman
    op 7 april 2020 om 11:32 zegt
    Jaspers boodschappenlijst
  20. Graag tips en boodschaplijst
  21. Hoi! Ik ontvang graag de lijst 🙂
  22. Frieda barendse
    op 6 april 2020 om 07:20 zegt
    Graag ontvang ik de boodschappenlijst
  23. Brenda Scholten
    op 25 februari 2020 om 18:55 zegt
    Ik val juist ontzettend af nu ik in de overgang ben…kan dat ook? Ik ben 50 jaar, alvast bedankt!!! Groetjes Brenda.
    1. Als je niets verandert hebt aan je eetgewoonten of leefstijl en heel erg afvalt dan is het wellicht goed om dit even te bespreken met je huisarts.
  24. Magda Van Tuijl
    op 2 februari 2020 om 17:13 zegt
    Zie geen link om lijst te downloaden.
  25. Anouchka gyde
    op 30 januari 2020 om 21:12 zegt
    Interesse
  26. Kunt u mij de voedingslijst toesturen. Alvast bedankt.
  27. Ik zou ook graag een voedingslijst ontvangen. Alvast bedankt en mvg, Annick
  28. B. de Kler
    op 27 januari 2020 om 11:15 zegt
    Zou graag de voedingslijst afvallen in de overgang ontvangen, alvast dank.
    1. Bedankt voor je interesse in de boodschappenlijst. Je kunt je hier inschrijven.
  29. Ik zou ook graag een voedingslijst ontvangen Mvg Manuela
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 27 januari 2020 om 19:25 zegt
      Komt jouw kant op via de email Manuela.
  30. Daniëlle
    op 25 januari 2020 om 22:15 zegt
    Graag zou ik een voedingslijst willen ontvangen. Hartelijk dank.
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 27 januari 2020 om 19:25 zegt
      Komt via de mail jouw kant op Danielle
  31. Graag de voedinglijst.
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 27 januari 2020 om 19:26 zegt
      Yes, zie je email Inge. Veel plezier met de lijst!
  32. Tosca Ermerins
    op 24 januari 2020 om 06:28 zegt
    Graag zou ik de boodschappenlijst ontvangen om gezond te eten tijdens de overgang
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 27 januari 2020 om 19:26 zegt
      Die krijg je via de mail toegestuurd Tosca. Veel plezier ermee!
  33. Graag ontvang ik de lijst
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 27 januari 2020 om 19:26 zegt
      Komt via de mail jouw kant op Peggy!
  34. Heel graag zou ik Voedingskussens willen ontvangen Met vriendelijke groet Nicolette
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 27 januari 2020 om 19:27 zegt
      Komt via de email jouw kant op Nicolette.
  35. Linda van Vreeswijk
    op 21 januari 2020 om 22:23 zegt
    Graag zou ik de voedingslijst ontvangen
  36. Graag een voedingslijst.
    1. Die wordt via de mail naar je toegestuurd.
  37. Nienke de jong
    op 21 januari 2020 om 16:56 zegt
    Zou graag de voefinglijst willen.voor afvallen in de overgang.
  38. Doreen Verhees
    op 20 januari 2020 om 03:53 zegt
    Ik wil graag je lijst ontvangen
  39. Ik ben heel benieuwd!
  40. Marjolein
    op 19 januari 2020 om 20:24 zegt
    Kan ik heel goed gebruiken! Ben 46 en blijf maar aankomen 🙁
  41. Mag ik ajb ook zo’n voedingslijst?
  42. Ik zpu graag de lijst ontvangen. Alvast hartelijk dank!
  43. Jonker Roelants Charlot
    op 16 januari 2020 om 22:21 zegt
    Graag de voedingslijst!
  44. B Pieterse
    op 16 januari 2020 om 22:11 zegt
    Wil je mij ook een voedingslijst sturen?
  45. Hallo, Ik zou die lijst ook graag willen ontvangen.
  46. Hai Fijn deze adviezen Gestopt met roken en overgang Dus 10 kilo erbij Heb de lijst dus hard nodig
    1. Komt er aan via de mail Bianca. Dit artikel over aankomen en afvallen na het stoppen met roken is ook interessant om eens te lezen.
  47. anita van beek
    op 13 januari 2020 om 20:22 zegt
    zou graag een voedingslijst willen
  48. Miranda Korver
    op 10 januari 2020 om 19:45 zegt
    Hoi Jasper, Ik wil graag jouw voedingslijst, Alvast bedankt
    1. Je krijgt de boodschappenlijst toegestuurd via de mail. Veel plezier ermee!
  49. Graag de lijst Jasper
  50. Hallo, Ik zou heel graag een boodschappenlijstje ontvangen!
  51. Hallo Jasper, ik zou graag zo’n boodschappenlijstje ontvangen voor de overgang. Misschien iets om te weten, ik heb geen schildklier meer. Maakt dit verschil? Groetjes Sandra
    1. Hallo Sandra, het lijstje komt via de mail jouw kant op. Ook zonder schildklier is het waardevol om aan de slag te gaan met gezond eten volgens de lijst. Veel succes!
  52. Linda Severijns
    op 6 januari 2020 om 10:15 zegt
    Graag je voedingslijst
    1. Hoi Linda, die komt via de mail jouw kant op.
  53. Hi, ik wil graag je boodschappenlijst ontvangen.
    1. Die wordt via de mail naar je verzonden Patries!
  54. Graag de boodschappen lijst
  55. Hallo Jasper Ik vind t jammer dat er bijna op geen forum aandacht wordt gegeven aan het probleem dat er juist ook veel vrouwen ongewenst gewichtsverlies hebben tijdens de overgang
    1. Hallo K, bedankt voor je bericht. Goed dat je dit onder de aandacht brengt. Dank je wel.
  56. jeannine Bondroit
    op 1 december 2019 om 13:56 zegt
    Hallo Jasper, Ben nu 76 jaar en probeer zo veel mogelijk gezond te eten maar blijkbaar ben ik ook zo een persoontje met slanke armen en benen toch de omvang is ertegen teveel vet,daar ik graag wat snoep,was 4 jaar geleden gestopt met roken en had een gewicht van 70 kilo voor maar 1.52 cm nu is men gewicht iets van een 66 kilo maar zou nog enkele kilootjes kwijt willen,niet meer als een 5 kilo denk ik is voldoende Graag hiermede zou ik je boodschappen lijst willen ontvangen,mischien enkele zaken niet te krijgen hier daar ik sedert 20 jaar in Spanje woon,alvast bedankt
    1. Je ziet de boodschappenlijst via de mail verschijnen Jeannine. Het kan helpen om porties te verkleinen, het aantal koolhydraten in je voeding te verminderen en elke dag een wandeling te maken.
  57. Petra Janka
    op 27 november 2019 om 18:49 zegt
    Hallo Jasper, Ik zou ook graag een boodschappenlijst voor de overgang willen ontvangen. Ik eet geen vlees, wel vis. Alvast hartelijk dank.
  58. Boodschappenlijstje ivm overgang
    1. Hoi Anita, die krijg je via de mail toegestuurd. Succes met gezond eten!
  59. Graag ontvang ik een boodschappenlijstje voor na de overgang.
  60. Ik zou graag een lijstje willen ontvangen met de producten die ik mag eten
  61. Erna vanTol
    op 17 november 2019 om 17:17 zegt
    Boodschappen lijstje ivm overgang
  62. Graag zou ik een lijstje ontvangen! Helaas lust ik alleen geen vis dus hoop niet dat dit een probleem geeft. Mvg, Natasja
    1. Als je geen vis lust doe je er goed aan om een visolie te gebruiken. Verder kun je eten volgens de lijst. Die komt jouw kant op.
  63. Heel graag een lijstje. Sinds september kunstmatig in de overgang dmv injectie Lucrin ter voorbereiding van baarmoederverwijdering. De kilo’s vliegen erop 🙁
    1. Hoi Anoek, de boodschappenlijst komt jou kant op. Eten volgens de lijst zal je zeker ondersteunen om in balans te blijven. Veel sterkte!
  64. cynthia molema
    op 14 november 2019 om 11:20 zegt
    Goedemorgen , Ik wil ook heel graag het boodschappenlijstje ontvangen
  65. Mary van der Zwaan
    op 14 november 2019 om 02:22 zegt
    Zou ik een boodschappen lijstje mogen ontvangen?
  66. Ik zou ook graag de boodschappen lijst willen
    1. Komt voor elkaar, de lijst zal in je mail verschijnen.
  67. Ik wil ook graag het lijstje ontvangen
  68. Ik wil ook dolgraag het boodschappenlijstje ontvangen.
  69. Nancy Olivieira
    op 3 november 2019 om 16:56 zegt
    Ik ben ook toe aan een gezond eet-, leef- en beweegpatroon. Graag ontvang ik ook de boodschappenlijst.
  70. Ik zou graag zo een boodschappen lijstje ontvangen
  71. Ik ontvang graag het lijstje. Alvast bedankt !
  72. Catharina Eind
    op 28 oktober 2019 om 12:56 zegt
    Beste, Zou ik ook het boodschappenlijstje kunnen krijgen?
  73. Zou graag het boodschappenlijstje ontvangen
    1. Hoi Astrid, de boodschappenlijst komt jouw kant op.
  74. Xandra Zwartveld
    op 26 oktober 2019 om 18:15 zegt
    Graag ontvang ik ook het boodschapoenlijstje
  75. Ik zou graag het boodschappenlijstje met producten ontvangen die ik mag eten tijdens de overgang. (Ik gooi de zakken chips en pakken koek alvast in de kliko, want die zullen vast niet op dat lijstje staan).
    1. Hoi Paula, we sturen je de boodschappenlijst toe via de mail. Op de lijst lees je precies wat je het beste kunt eten tijdens de overgang. Bewerkt voedsel staat inderdaad niet op de lijst. Veel succes!
  76. graag ontvang ik het boodschappenlijstje met producten die ik mag eten tijdens de overgang
    1. Je krijgt de boodschappenlijst via de mail toegestuurd. Veel succes met het gezonde eten. De lijst zal je helpen energiek en slank de overgang door te komen.
  77. Kan ik nog steeds een boodschappenlijstje krijgen ?
    1. Jazeker, de boodschappenlijst wordt naar je gemaild.
  78. Ben benieuwd.
  79. Wouw, ik kan niet wachten op de boodschappenlijst.
  80. Ik zou graag de boodschappenlijst ontvangen om goed door de overgang te komen
  81. Laura Tilleman
    op 8 oktober 2019 om 10:45 zegt
    graag ontvang ik het boodschappenlijstje met producten die ik mag eten tijdens de overgang
    1. De boodschappenlijst komt jou kant op Laura.
  82. Sonja Renfurm
    op 7 oktober 2019 om 21:17 zegt
    Graag zou ik het vegetarische boodschappenplan willen ontvangen.. alvast bedankt
    1. Het gaat niet om een vegetarisch boodschappenlijstje, maar de lijst komt jou kant op. Vlees en vis kun je vervangen door noten, zaden, pitten, peulvruchten en tempeh, die ook op de lijst staan.
  83. Margarita
    op 6 oktober 2019 om 20:38 zegt
    ik ontvang graag de boodschappenlijst
    1. De boodschappenlijst wordt via de mail naar je verstuurd Margarita. Veel plezier ermee!
  84. Graag zou ik de boodschappenlijst ontvangen.
  85. Oo, dat zou ik ook wel willen ontvangen. Groetjes,Saskia.
  86. Carlien Peijnenburg
    op 26 september 2019 om 13:56 zegt
    Ik zou graag de boodschappenlijst ontvangen om goed door de overgang te komen. Ik eet geen vis en vlees. Ben voor een groot deel Veganistisch Mijn e-mailadres is Carlien@performis.nl Dank je wel
    1. Super Carlien, die komt jouw kant op.. Ook interessant om eens te bekijken als je vegetarisch (bijna veganistisch) eet is het Vegetarisch Afslank Plan. Het staat vol met heerlijke recepten die ondersteunen dat je slank en fit de overgang door komt. Hier lees je er alles over.
  87. Heel graag
  88. Graag tips 😉 51 jaar 175cm en ga richting de 70 kg in korte tijd bijna 5 erbij Eet al langere periode best oké Maar het lijkt wel of ik extra HONGER heb.. niet eens snack trek 😉 Opeens ook zin in bv brood wat ik normaal niet veel eet.
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 28 oktober 2019 om 14:55 zegt
      Hallo Louise, het aankomen in gewicht en de “honger” kan te maken hebben met hormoonschommelingen. Het eten van snelle koolhydraten en dus het snelle stijgen en dalen van de bloedsuikerspiegel kan dit verergeren. Het kan zijn dat je net wat meer eet dan je verbruikt en door de veranderingen in je lichaam gaat dit zich opslaan in vet. Je doet er goed aan om maximaal 1 maaltijd per dag langzame koolhydraten te nuttigen uit havermout, zoete aardappelen, quinoa of boekweit en de overige maaltijden voornamelijk te laten bestaan uit groenten, eiwitten en gezonde vetten. Eiwitten en gezonde vetten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en dat je langer een verzadigd gevoel ervaart, afvallen zal daardoor makkelijker gaan. Vind je het lastig om deze aanpassingen in je voedingspatroon zelf te maken? De weekschema’s en recepten uit het Bodyhappiness programma maken het lekker en makkelijk voor je en zorgen ervoor dat je die 5 kilo op een prettige manier snel weer kwijt bent!
  89. Graag het lijstje. 🙂
  90. Graag
  91. Graag
  92. Wat een duidelijke uitleg. Graag ontvang ik de boodschappenlijst.
  93. Francisca
    op 28 augustus 2019 om 22:19 zegt
    Kan niet snel genoeg gaan!
  94. Graag ontvang ik de boodschappenlijst!
  95. Vol motivate ontvang ik de lijst
    1. We hebben je de lijst toegestuurd. Veel succes!
  96. Goed en duidelijk artikel. Ik ontvang graag de boodschappenlijst.
  97. graag!! heel graag
  98. Graag voedingsadvies. Ben 59 jaar en ik heb last van mijn dikke hoge duik. Vlgs mij eet ik goed en geen of weinig koolhydraten. Maar toch blijft die buik. Ik baal hier zo van. Vind deze leeftijd al lastig genoeg. Kunt u me helpen. Ik volg nu de recepten van puurfiguur. Bevalt redelijk…er zitten teveel histamie gevoelige producten bij. Ik hoef niet superslank..maar die dikke buik wil ik zo graag kwijt? Alvast bedankt voor uw hulp.
  99. Vicky porter
    op 22 mei 2019 om 23:14 zegt
    Ontvang graag de boodschappenlijst. Heb echt hulp nodig. Niks helpt. Gr vicky
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 3 juni 2019 om 16:52 zegt
      Hallo Vicky, bij deze stuur ik je de boodschappenlijst toe. Hierop staat precies wat je wel en beter niet kunt eten. We hebben veel positieve ervaringen van vrouwen in de overgang die succesvol zijn afgevallen met het Smoothie Afslank Plan. Ik raad je aan om daarmee aan de slag te gaan!
  100. Ik ontvang graag de boodschappenlijst behorende bij de overgang
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 6 juni 2019 om 14:53 zegt
      Hier kun je de gratis boodschappenlijst downloaden!
  101. Graag ontvang ik de boodschappenlijst
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 30 april 2019 om 13:02 zegt
      Je kunt de boodschappenlijst hier downloaden.
  102. Nicole Herpers
    op 8 april 2019 om 19:59 zegt
    Ook hier moeite met de overgang, in z’n algemeenheid maar ook qua dikker worden. Ben rond mijn 38ste begonnen met dat gedoe Ik zou ook graag wat steun krijgen middels jullie boodschappenlijstje. B.v.d., Nicole
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 9 april 2019 om 09:56 zegt
      Hoi Nicole, eten via de boodschappenlijst kan je hier enorm bij helpen. Je kunt je hier inschrijven!
  103. Ik wil graag wat kilo.s kweid sinds ik in overgang ben ben ik aardig gegroeit ik ben nu inmidels 100 kilo en ik ben 47 ik wil heel graag wat aan doen.maar vind moelijk ik hoop dat ik geholpen kan worden
    1. Hallo Wilma, heel goed dat je aan de slag wilt om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Onze programma’s kunnen je daarbij helpen. Het Afslank Pro Pakket vormt een mooie basis voor een gezonde koolhydraatarme leefwijze waarmee je op een prettige manier gewicht verliest. Hier lees je er alles over.
  104. Hallo Jasper, Graag ontvang ik de boodschappenlijst voor het afvallen tijdens de overgang. Alvast bedankt. Groeten van Tanja
    1. Hallo Tanja, je kunt je hier inschrijven voor de gratis boodschappenlijst. Door te eten volgens de boodschappenlijst zal het je ook tijdens de overgang lukken om op een prettige manier gewicht te verliezen.
  105. Hoi Jasper, Graag ontvang ik de boodschappenlijst, Met vriendelijke groeten, Carin
    1. Hoi Carin, leuk dat je de boodschappenlijst wilt ontvangen. Je kunt je hier inschrijven dan ontvang je de boodschappenlijst direct in je mail.
  106. Beste Jasper. Help!! Ik ben midden 45 en in 1 jaar tijd 10 kilo aangekomen. Omdat mijn snack behoefte sterk toegenomen is. Ik heb altijd wel aanleg gehad maar woog de laatste 6 jaar rond de 58 bij een engte van 1.59. Wat ik ook probeer lukt het me niet om af te vallen. Ik doe waarschijnlijk iets verkeerd en ik ben in een vicieuze cirkel terecht gekomen. Zelfs sporten of hardlopen lukt me niet meer door gebrek aan motivatie. Wat kan ik doen? Wat zou me helpen om resultaat te boeken zodat mijn motivatie weer omhoog gaat en mijn gewicht omlaag, al is het maar 5 kilo! Mijn bloedwaarden zijn recent getest en goed. Schildklier ook.
    1. Hallo Sab, wat vervelend dat je in de vicieuze cirkel terecht bent gekomen. Het kan zijn dat je hormoonhuishouding uit balans is, waardoor je snack trek zo is toegenomen. Deze kun je weer balanceren door kh arm en onbewerkt te gaan eten. Je doet er goed aan om dit artikel eens te lezen, daarin vind je een aantal belangrijke afslanktips speciaal voor mensen boven de 45 die je kunnen helpen. en te beginnen met het Smoothie Afslank Plan, daarmee kom je uit de vicieuze cirkel. Veel succes!
  107. Hi, ik ben net23 en wegens borstkankerbehandelingen zit ik nu al een jaar kunstmatig in de overgang. Ik moet nog minimaal 6 jaar in de overgang zitten en ik merk nu al dat ik dikker word. Door de chemotherapie was ik 8 kilo afgevallen maar nu ben ik minimaal weer 10 kilo aangekomen. Ik heb alleen maar trek in suikers en slecht voedsel en ik heb erg veel moeite om dit alles te laten staan. Sporten is wel erg zwaar ook al ben ik wel aan het proberen te beginnen met crossfit. Heb je enige tips voor mij? Ik weet persoonlijk niet goed hoe ik het aan moet pakken. Vooral omdat ik vaak nog erg moe ben en weinig energie heb.
    1. Wat een vervelende situatie Patricia. Je lichaam en hormoonhuishouding is waarschijnlijk enorm uit balans door de chemo, het aankomen, afvallen en de overgang. Ook is het vermoeid en heeft het veel te verwerken. Je merkt dat ook door de constante trek in suikers. Het belangrijkste is nu dat je leert luisteren naar je lichaam. Geef je lichaam alle rust die het nodig heeft. Slaap veel en ontspan veel, je hebt een hoop te verwerken. Crossfit is op dit moment nog geen goed idee. Het put je uit, terwijl je lichaam behoefte heeft aan rust. Wandel dagelijks, doe een aantal keren per week aan yoga en doe ademhalingsoefeningen of mediteer. Zorg er voor dat je acht uur per nacht slaap krijgt en eventueel meer als je dat nodig hebt. Als je zwaarder wilt trainen, doe dat dan onder begeleiding. Heel belangrijk voor jou is om koolhydraatarm te eten, zo zal je snel meer energie krijgen en het zorgt ervoor dat de drang naar suiker afneemt. Het Afslank Pro pakket zit boordevol recepten die het je makkelijk maken. Wees lief voor jezelf en ga met kleine stapjes. Veel succes!
  108. Beste Jasper, Ik heb van de gynaecoloog te horen gekregen dat ik in de vervroegde overgang zit. Ik ben 24 jaar.. Alles komt nu op me af en ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik weet dat ik gezonder moet gaan eten en moet gaan bewegen, maar ik ben een beetje lui. Helpt pilates ook als krachttraining? Daarnaast ga ik toch maar weer m’n stappenteller uit de kast halen en 10.000 stappen per dag zetten. Tips zijn zeer welkom! Groet, Merel
    1. Hey Merel, Wat een vervelend nieuws voor je. Heel begrijpelijk dat deze veranderingen verwarrend zijn. Pilates is een lichte vorm van krachttraining voor de bekken, buik en onderrug. Heel goed dat je meer gaat bewegen. Doe aan een sport die jij leuk vindt, op deze manier blijf je gemotiveerd om te blijven bewegen. Mail gerust naar info@jasperalblas.nl als je meer vragen hebt over gezond eten en afvallen in de overgang. Heel veel succes.
  109. Beste Jasper, Je zult het bijna niet geloven maar ik heb een antisimpathie voor eten. Niet voedsel op zich maar aan het nuttigen van eten. Tot mijn 46e at ik alleen wat lunch en avondeten en bleef verder overal van af. Dus tja, tot mijn 46e ben ik altijd slank gebleven. Intussen wordt ik 49 en ben reeds in de overgang beland. Binnen 2 jaar ben ik ruim 9 kilo aangekomen. Voor mijn gevoel out of the blue.. wat niet zo is natuurlijk want ik had alleen maar honger. Ik ging meer eten en snoepen. Vooral ‘s avonds is mijn snackbehoefte toegenomen. Door een sportblessure werd ik alleen maar luier dus des te meer ik ging snacken. Moge het duidelijk zijn dat ik door mijn dikke buik onzeker ben geworden. Ik ben sinds een paar weken weer gaan sporten en zorg voor dagelijkse beweging al dan niet met HIT. Ik neem op het werk een ontbijtje (banaan+yogurt oid) en lunch met een salade + eitje, eet thuis diner koolhydratenarm maar ik kan die honger ‘s avonds niet stoppen (bak olijven of dadel-boekweitkoekjes).. Ik wordt er moedeloos van! Hoe moet ik beginnen met afvallen, in deze ‘fijne’ overgangsfase? (zit nog in de pre-memo) Help! Groetjes, Aimely
    1. Marleen
      op 19 juni 2018 om 10:07 zegt
      Hallo Aimely, Heel vervelend voor je dat je onzeker bent geworden over je lichaam door deze veranderingen. Wel super goed dat je weer bent gaan sporten en bezig bent gegaan met gezond eten. Om je vetverbranding te stimuleren is het goed om bezig te gaan met koolhydraatarm eten. In dit artikel staan een aantal tips over hoe je eetbuien in de avond kan voorkomen https://www.jasperalblas.nl/eerste-hulp-eetbuien/ Ga vooral door met gezond eten en bewegen dan raakt je lichaam vanzelf weer in een gezonde balans waardoor je goed kan afslanken. Heel veel succes!
  110. Ik ben 43 en ben van de ene dag op de andere in de menopauze terecht gekomen na het verwijderen van mijn eierstokken. Ik mag geen medicijnen nemen om de hormoonbalans op peil te houden daar ik vorig jaar kwaadaardige borstkanker heb gehad die na een borstamputatie met anti-hormoontherapie verder behandeld wordt. Ik ben steeds slank geweest en nu vliegen de kilo’s eraan. Ondanks het feit dat ik zeer gezond eet (veel fruit en groenten), amper koolhydraten en veel citroenwater drink. Ik probeer ook meer eiwitten te eten. Allemaal tevergeefs. De kanker heeft me er niet onder gekregen maar dit gevolg heeft een zeer negatieve invloed op mijn gevoel. Word er echt depressief van. Wat kan ik nog doen om toch af te vallen en minder moe te zijn?
    1. Wat vervelend dat je deze klachten ervaart. Afvallen in de overgang kan lastig zijn. Helemaal als je hormonen door verschillende oorzaken uit balans zijn geraakt. Ik raad aan om door te gaan met gezond eten volgens de koolhydraatarme methode. Het kan namelijk even duren voordat je hormonen weer in balans raken met een gezond voedingspatroon. Heel begrijpelijk dat dit je stemming negatief beinvloed. Probeer niet te streng voor jezelf te zijn met betrekking tot wat je eet. Het eten van minder dan 50g koolhydraten per dag kan namelijk ook invloed hebben op je energie niveau en stemming. Ik raad aan om met de hoeveelheid koolhydraten te gaan spelen. Kijk even aan of een extra portie langzame koolhydraten je meer energie geeft. Daarnaast is het erg belangrijk dat je de maaltijden aanvult met gezonde vetten en eiwitten. Extra vitaminen en mineralen zoals magnesium, visolie en vitamine D stimuleren ook een gezond lichaam. Hier hebben mensen namelijk vaak een tekort aan. Drink voldoende water (1,5 tot 2 L), beweeg regelmatig en zorg ervoor dat je voldoende ontspant om stress te voorkomen. Stress kan ook het afvalproces negatief beinvloeden. Lees dit artikel een door: https://www.jasperalblas.nl/afvallen-lukt-niet/ Hier staan een aantal tips in om je vetverbranding te stimuleren. Heel veel succes verder
  111. Gaby Schuijlenburg
    op 12 mei 2018 om 07:47 zegt
    Heel graag zou ik van u een boodschappenlijst willen ontvangen die ik mag eten om ook in de overgang makkelijk en plezierig lichaamsvet te verbranden.
    1. Marleen
      op 17 mei 2018 om 07:56 zegt
      Hallo Gaby, Wat goed dat je wilt bezig gaan met gezond eten om afvallen in de overgang te stimuleren. Via deze link kan je de gratis boodschappenlijst downloaden: https://www.jasperalblas.nl/boodschappenlijst/ Heel veel succes
  112. Welk dieet kan ik het beste volgen bij ongewenste gewichtstoename tijdens de overgang?
    1. Hallo Linda, De koolhydraatarme methode is een gezonde manier van eten waardoor je ook zeker kan afvallen in de overgang. Hierdoor wordt een stabiele hormoonbalans en een gezond lichaam gestimuleerd. Het afslankproces zal daardoor opgang komen.
  113. ‘De oestrogeenvermindering zorgt ervoor dat de stofwisseling ook gaat veranderen. Een vertraagde stofwisseling betekent dat je calorie verbranding trager wordt, dat kan wel 20 procent schelen. Eigenlijk is het een mooi proces want dit extra vet wat je krijgt is een overlevingsmechanisme van het lichaam. Nou vraag je je waarschijnlijk af: hoezo overlevingsmechanisme? In vet wordt, net als in de eierstokken ook oestrogeen aangemaakt. Oestrogeen neemt flink af na de overgang omdat de functie van de eierstokken steeds minder wordt. Toch is er oestrogeen nodig voor een mooie huid, sterke botten, een goed humeur, gezond libido en nog veel meer. Je moet je voorstellen dat heel vroeger, toen vrouwen mager waren, het belangrijk was dat oudere vrouwen een laagje vet kregen ter bescherming. Helaas hebben de meesten tegenwoordig al zo’n laagje en wordt het gauw teveel, wat dan juist zeer nadelig is voor de gezondheid’. Einde citaat. Ik vind dat dit verhaal wel de nodige nuancering verdient. Dat extra vet is nogal bedenkelijk en helemaal niet zo onschuldig. Zie: https://bgmagazine.nl/duurzame-inzetbaarheid/verband-gevonden-tussen-lichaamsvet-en-kans-op-borstkanker/.
  114. Afvallen is bij mij niet het probleem want ik ben in principe niet zwaarder geworden, en als ik afval is het niet waar ik het wil. Mijn figuur veranderde en had ik minder taille dan eerst. Ben na 1 jaar gestopt bij Care for Woman (wat niks hielp)en ondanks sporten gebeurde er niet veel. zelfs van koolhydraat arm eten kreeg ik ook meer vet op mijn buik en in de taille. Enkele maanden geleden las ik op het INTERNET over de ZERONA laser therapie en ben het gaan uitzoeken. Ik was er helemaal klaar mee en wilde van de peervorm af. Dit systeem is contactloos en leegt je vetcellen waardoor je plaatselijk afslankt. Mijn metabolisme is verbeterd en sinds jaren kan ik weer normaal eten zonder aan te komen. Is een Medisch systeem wat boven het lichaam zweeft en dat stelde mij gerust. Voel me lekkerder in mijn vel en heb door het verlies van buikvet minder last van de intense opvliegers. Kan weer mijn oude kleren aan en voel me weer prettig in mijn vel.
    1. Hoi Angela, waar heb jij de Zerona therapie gevolgd en op welke site kan ik adressen vinden? Dank alvast voor je info!
    2. Hallo Angela, fijn dat dit je geholpen heeft. Om op gewicht te blijven blijft het erg belangrijk om gezonde leefgewoonten te hebben, anders zal je weer aankomen. De recepten uit het 7×7 receptenboek kunnen je daarbij helpen. Groet Jasper
  115. “Uit onderzoek blijkt dat vrouwen uit de Japan minder last van de overgang hebben. Dat heeft meerdere redenen: ze eten veel groenten, fruit en vette vis. Ook eten ze minder fastfood en andere fabrieksmatig voedsel.” Really? Ik heb in Japan gewoond en heb geen Japanner gezien die aan bovenstaande voldeed. Vers voedsel is in Japan stervensduur, waardoor men zijn toevlucht neemt tot juist veel fabrieksmatig voedsel. En met veel bedoel ik: bij elke maaltijd, in elk huis. Dat ze minder last van de overgang hebben kan onmogelijk hierdoor komen.
  116. Heb geprobeert lid te worden en het lukt niet. Het geeft aan dat de pagina verwijderd is.
    1. Dat is vreemd. Als je even een mailtje stuurt naar info@jasperalblas.nl dan helpen mijn collega’s je verder.
  117. Nicoline
    op 16 juli 2016 om 09:41 zegt
    Ook ik zit in de overgang en begin inderdaad een vetrol op mijn buik te krijgen. Waar kan ik het beste mee beginnen? Met het Smoothie afslankplan of met de 7×7 afslankmethode?
    1. Hallo Nicoline, beide methodes kunnen je hierbij helpen. Hou je van koken? Kies dan het 7×7 receptenboek. Ben je van het gemak en ga je graag aan de slag met de blender? Kies dan het Smoothie Afslank Plan. Neem de tijd en pas langzaam je eetgewoonten aan, dan zal je vanzelf ook gaan afvallen. Veel succes! Groet Jasper
  118. Hoi, wel gelukt om lijst te down loaden, maar heb geen mail ontvangen. Mvgr will
  119. Sylvia
    op 1 juni 2016 om 20:45 zegt
    Hoi Jasper ,Ik heb het boodschappenlijstje ook aangevraagd maar het lukt niet om hem binnen te halen,kan je helpen?
    1. Hoi Sylvia, mijn collega stuurt je de lijst toe! Groet Jasper
  120. Wendy
    op 7 mei 2016 om 09:23 zegt
    Hoi, ik ben al sinds mijn dertigste in de overgang. Sindsdien vecht ik tegen de kilo’s. Helaas verlies ik het gevecht steeds maar weer. Het is zo frustrerend en ik word er zo onzeker van. Soms doe ik over één kilo een maand. En vervolgens zit het soms na een week weer aan. Ik eet gewoon drie maaltijden op een dag. En tussendoor eet ik fruit of magere kwark. Hebben jullie misschien tips voor mij wat ik het beste kan eten.
    1. irene lelieveld
      op 10 mei 2016 om 17:17 zegt
      Hallo Wendy Ja super frustrerend is dat toch he, en zo oneerlijk ook. Maar of je echt al vanaf je 30 in de overgang bent dat betwijfel ik eerlijk gezegd. Een schildklier probleem geeft namelijk de zelfde klachten als de overgang. Het wordt vaak op de overgang gegooid maar eigenlijk is de schildklier de schuldige. Ik zou toch eens bij een mesoloog je schildklier laten controleren. Als deze traag is val je niet af, en artsen vinden vaak helemaal niks. Ook belangrijk als je koolhydraten arm eet dat je goed op je jodium let. Je zou van AOV de schildkliercomplex kunnen gebruiken, of dat laat je ook door de mesoloog even testen. Laat meteen daar ook je progesteron en oestrogeen balans controleren. je moet eerst weten of het werkelijk de overgang is of dat het de schildklier is voor je gaat behandelen. Verder mocht je in de overgang zijn kun je mijn boek Wegwijs in de overgang lezen. ook daar wordt de schildklier uitgebreid in het boek beschreven en wat je kan doen. Sterkte en geef niet op. Irene
    2. Eet zoveel mogelijk koolhydraatarm en onbewerkt volgens het 7×7 receptenboek. Beperk fruit tot maximaal 1 stuks per dag en kwark tot 3x per week. Neem de andere dagen ei, groene smoothie of bijvoorbeeld bananenpannenkoek als ontbijt. Pas ook de tips toe uit bovenstaand artikel. Veel succes!
  121. Ik las hier over het 7×7 receptenboek. Kan ik dit boek ook als hardcover bestellen?
    1. Dat kan zeker. Je kunt hardcover boek hier bestellen.
  122. Kitty van den Heuvel
    op 30 april 2015 om 13:05 zegt
    Beste Jasper, Ben 41 jaar en sinds mijn 35jaar in de overgang. De laatste 3 jaar ben ik 10 kilo aangekomen, waar ik zo van baal. Ik krijg ze er niet af. Eet geen brood , pasta , rijst. Sta 3x per week op de loopband en doe krachtoefeningen. Snoep niet. Ik krijg er niets van af. Mijn cortisol hormoon hebben ze gecontroleerd daar was niets mee aan de hand. Mijn schildklier werkt ook na behoren. Het beheerst echt constant mijn gedachten wat natuurlijk ook niet bevorderlijk is. Heb je nog tips???
    1. Anita Mulderij, Voedingsdeskundige (BSc)
      op 1 mei 2015 om 16:43 zegt
      Beste Kitty, Wat frustrerend dat het afvallen niet lukt. Dit is een veel voorkomend probleem bij dames in de overgang. In dit artikel staan een aantal goede tips voor je. Geef de moed niet op en blijf kiezen voor gezonde voeding het is in alle opzichten beter voor je lichaam! Groet Anita
    2. Irene Lelieveld
      op 1 mei 2015 om 16:21 zegt
      Het is niet fijn als je al zo vroeg in de overgang bent gekomen en ik zou ook nog even op deze site het stukje over de schildklier even lezen want artsen testen zeer slecht en niet alles en roepen al gauw dat er niks met de schildklier is. Meestal op die leeftijd is het wel de schildklier en zeker als je zoveel aankomt. stel dat ze alles gemeten hebben dan heb je gewoon een enorm hormonaal probleem. Het heeft te maken met een tekort aan geslachtshormonen. Dit is echt een medisch probleem waar wij voedingsdeskundige/ therapeut niks mee kunnen (behalve de voeding optimaliseren). Wanneer je alles doet aan je gezondheid (eventueel een test nog bij mij) dan doe je het maximale wat je zelf kunt. Ik raad je af om hormonen te slikken mits het bio-identieke vrouwelijke hormonen zijn. (let op alleen deze) je zou het boek De kracht van vrouwelijke hormonen eens kunnen lezen. Ik ben zelf erg voor de natuur het te laten doen door beweging, gezonde voeding en rust maar er zijn gewoon pechvogels en daarvoor is er wel degelijk iets wat misschien in jouw geval na alles wat je hebt gedaan interessant kan zijn. Let op bijna niemand in de medische wereld weet hier echt veel van dus lees eerst het boek en zoek dan uit wie hier in Nederland er verstand van heeft. Wat ik wel voor je kan doen is een test om te kijken dat je geen dingen eet die niet bij je passen en uittesten of je alles wel binnen krijgt om er zo voor te zorgen dat je voeding perfect op je afgestemd is. Vaak heb je ongemerkt wel degelijk een overbelaste lever waardoor je dikker wordt of is je suikerspiegel minder stabiel als je denkt. Pas als je alles hebt uitgesloten zou je de hierboven geadviseerde boek kunnen lezen. http://www.persoonlijke-voeding.nl Succes Irene Lelieveld

Geef een antwoord

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook eens

Top artikel

Als Mieke het kan, kan jij het ook!

In 2014 begon Mieke met afvallen volgens het 7x7 Afslank Programma en het Smoothie Afslank Plan. Zeven jaar later is ze nog steeds aan het Jasperen!...

Top artikel

Als Noëlla het kan, kan jij het ook!

Noëlla is niet alleen 17 kilo afgevallen. Ze heeft ook afgerekend met een negatief zelfbeeld en staat weer vol zelfvertrouwen in het leven.

Bekijk alle artikelen