Alternatief voor amandelmeel
Wij krijgen wel eens vragen van lezers die op zoek zijn naar een alternatief voor amandelmeel, omdat ze bijvoorbeeld graag willen variëren of allergisch zijn voor noten.
In dit artikel zetten we een paar geschikte alternatieven voor je op een rijtje, elk met hun eigen kenmerken en gezondheidsvoordelen.
Inhoud van dit artikel
1. Goede vervangers voor amandelmeel
Amandelmeel kun je heel goed vervangen door:
Kokosmeel
Kokosmeel wordt gemaakt door gedroogde kokos tot een zacht, fijn poeder te malen. Dit meel is:
- Graan- en glutenvrij
- Een goede bron van eiwitten, vetten, vezels en mineralen zoals ijzer en kalium
- Wel wat calorierijker dan meelsoorten op basis van granen
- Rijk aan antioxidanten. Daarnaast zou het zelfs antimicrobiële eigenschappen hebben (1)
Let op: kokosmeel is wat lastiger om mee te bakken dan amandelmeel, omdat kokosmeel heel goed vocht opneemt en je baksels droog en kruimelig kan maken. Misschien moet je dus meer vloeistof aan je recepten toevoegen wanneer je kokosmeel gebruikt.
Quinoameel
Deze goede vervanger van amandelmeel wordt gemaakt door het pseudograan quinoa te malen tot een fijn poeder. Quinoameel:
- Is onbewerkt waardoor de oorspronkelijke voedingsstoffen intact gebleven zijn
- Is een hele goede bron van eiwitten, vezels, ijzer en onverzadigde vetten
- Heeft antioxiderende en ontstekingsremmende effecten (2, 3)
Boekweitmeel
Boekweit staat bekend om de korrelachtige zaden. Deze zaden kun je vermalen om er boekweitmeel van te maken. Dit meel:
- Is glutenvrij
- Is een goede bron van vezels, eiwitten, magnesium, koper, ijzer en fosfor
- Kan probiotische eigenschappen hebben die een gezonde spijsvertering ondersteunen (4)
2. Wat is amandelmeel?
Nu heb je een aantal goede alternatieven voor wanneer je het amandelmeel in een recept wilt vervangen. Maar wat is amandelmeel eigenlijk?
Die vraag is vrij eenvoudig te beantwoorden. Amandelmeel wordt gemaakt van gemalen amandelen. Om precies te zijn: geblancheerde amandelen waar het bruine vliesje van verwijderd is.
Deze kun je malen en daarna zeven tot een fijne bloem. Als je wilt kun je dat gewoon zelf doen, thuis in de keuken.
3. Is amandelmeel gezond?
Je komt amandelmeel steeds vaker tegen in recepten. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor je het goed kunt gebruiken in veel verschillende baksels en gerechten.
Amandelmeel is geschikt voor mensen met een glutenallergie en past heel goed in een koolhydraatarm dieet. Daarnaast bevat de amandelnoot veel vezels, gezonde vetten en vitaminen en mineralen.
4. Amandelmeel afvallen
Amandelmeel is prima om te gebruiken wanneer je bezig bent met afvallen. Vergeleken met tarwemeel bevat amandelmeel veel minder koolhydraten: per 100 gram zo’n 20 gram (5). Tarwemeel bevat ongeveer 75 gram per 100 gram (6). Het past dus goed in een koolhydraatarm dieet.
Amandelmeel bevat daarnaast veel eiwitten en verzadigde vetten. Hierdoor zorgt het lang voor een verzadigd gevoel waardoor je minder trek krijgt in tussendoortjes!
Download
Ontvang de boodschappenlijstWat vond je van dit artikel?
[1] Salama, H. H., Abdelhamid, S. M., & Dairouty, R. (2019). Coconut Bio-yoghurt Phytochemical-chemical and Antimicrobial-microbial Activities. Pakistan journal of biological sciences : PJBS, 22(11), 527–536. https://doi.org/10.3923/pjbs.2019.527.536
[2] Liu, W., Zhang, Y., Qiu, B., Fan, S., Ding, H., & Liu, Z. (2018). Quinoa whole grain diet compromises the changes of gut microbiota and colonic colitis induced by dextran Sulfate sodium in C57BL/6 mice. Scientific reports, 8(1), 14916. https://doi.org/10.1038/s41598-018-33092-9
[3] Ren, G., Zhu, Y., Shi, Z., & Li, J. (2017). Detection of lunasin in quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) and the in vitro evaluation of its antioxidant and anti-inflammatory activities. Journal of the science of food and agriculture, 97(12), 4110–4116. https://doi.org/10.1002/jsfa.8278
[4] Davani-Davari, D., Negahdaripour, M., Karimzadeh, I., Seifan, M., Mohkam, M., Masoumi, S. J., Berenjian, A., & Ghasemi, Y. (2019). Prebiotics: Definition, Types, Sources, Mechanisms, and Clinical Applications. Foods (Basel, Switzerland), 8(3), 92. https://doi.org/10.3390/foods8030092
[5] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/553156/nutrients
[6] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1314974/nutrients
Meer
Deel dit bericht
Lees ook eens
Top artikel
Elke week krijgen we veel reacties binnen van mensen die succesvol van hun overtollige kilo’s af zijn gekomen. Zo kwam ook via het forum een ontzettend enthousiast bericht van Pauline binnen dat...
Top artikel
Dit is het verhaal van Lisette. Door anders te gaan eten is zij meer dan 25 kilo afgevallen. Ze voelt zich nu erg fit en gezond en haar BMI is van 36,4...
Afvallen
Afvallen in de overgang
Ervaringen
Martine: de knop om, meer dan 17 kilo eraf
Ervaringen
Zo verloor Jeannet 30 kilo
Gezond eten
Peulvruchten, gezond of niet?
Ervaringen
Reacties (6)
Hier kan je discussiëren over dit artikel, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen. Lees vooral even onze huisregels en veelgestelde vragen